ROZHOVOR

 

Joris Voorn: "Rodina je v mém životě to nejdůležitější!"

Mluví se o něm jako o jedné ze stěžejních postav house a techno scény poslední dekády. Holandský multiinstrumentalista Joris Voorn je hvězdou v podstatě od svého prvního releasu "Muted Trax". Koncem roku 2019 vydal své čtvrté studiové album "\\\\ [four]", kterým posunul pomyslné hranice žánru zase o kus dál. Tuto novou desku představí v rámci své tour na konci března v pražském klubu Roxy a my jsme díky tomu měli možnost Jorise trošku vyzpovídat...

 

Téměř po třech letech tě vítám u dalšího rozhovoru pro Techno.cz, Jorisi... Jak se ti vede?

Mám se skvěle, díky za optání!

Jak jsi vykročil do roku 2020? Ten loňský byl pro tebe zásadní ve spojení s novým albem, tak jak se pro tebe zatím vyvíjí rok nový?

Zatím bylo všechno naprosto skvělé! Jedu turné k novému albu, které si spolu se všemi fanoušky naprosto užívám. A také remixy tracků "Antigone" pro Yotta, "Never" pro Colyn a "Messiah" pro J Majika byly přijaty velmi dobře. Co víc si přát?

Joris Voorn
Loni jsi byl velmi zaneprázdněn novým albem, které nakonec vyšlo 15. listopadu. Jak probíhala samotná tvorba?

Bylo to dílo! Než totiž poskládáš kousek po kousku jednotlivé části k sobě a ujistíš se, že vše do sebe zapadá přesně tak, jak jsi to jako umělec původně chtěl, vyžaduje to opravdu hodně času. Nakonec ale bylo vše hotovo a já připraven se s tohle deskou pochlubit veřejnosti. Za mnou tak bylo několik let práce a o to větší radost mi pak přinášelo sledování reakcí lidí, když bylo tohle dílo venku a fungovalo jako celek od začátku do konce...

Proč to trvalo tak dlouho?

Jak už jsme se bavili před chvilkou, těch pár let to zabralo... Věřím, že právě tohle je ten způsob, jak nic neuspěchat a určit správný směr, jakým se má tentokrát nové album ubírat. Zejména, když spolupracuješ s jinými umělci. Tam je pak dvojnásobně důležité tomu tolik času věnovat a na nic nezapomenout...



Jedná se o tvou čtvrtou desku... Dá se tedy říct, že je zároveň i tou nejnáročnější, na které jsi doposud pracoval?

Myslím si, že každé album má své výzvy. Pokaždé, když pracuješ na novince, ocitáš se v různých fázích osobního i hudebního vývoje a pokaždé také získáváš více zkušeností. Vždycky nad vším jinak přemýšlíš a danou věc jinak uchopíš, než tomu bývalo dříve. Takže těžko říct, které album bylo produkčně nejsložitější, ale s klidem mohu říct, že jsem na všechny své desky hrdý!

Jaké jsou zatím ohlasy na tohle album? Dostalo se ti zpětné vazby i od někoho, od koho jsi to třeba vůbec nečekal?

Myslím, že feedback je naprosto úžasný! Takže label je spokojený, vedení je spokojené, lidi jsou šťastní, fanoušci jsou šťastní a díky tomu všemu jsem opravdu šťastný i já. Cítím se velmi poctěn, že na tom všem pracuji s velkým labelem a mám jeho podporu a nejen tu finanční. Celkově to byla skvělá jízda!

Joris Voorn

Co bylo tvým hlavním zdrojem inspirace tentokrát?

Mým hlavním zdrojem inspirace v případě této desky byla elektronická scéna z poloviny 90. let tady v Evropě. Svou vizi té doby jsem se snažil promítnout do všech tracků a chci tak posluchače vzít zpět v čase, ale zároveň bych rád, aby měli pocit, že jsou součástí něčeho moderního...

Na skladbě "Too Little Too Late" jsi spolupracoval s Underworld... Jak tahle spolupráce probíhala v praxi?

Bylo to neskutečné! Posledních 20 let jsem jejich velkým fanouškem. Když jsem se s nimi setkal během ADE 2017, požádal jsem je, aby se mnou spolupracovali. Až poslední den práce na masteringu jsem obdržel jejich materiál a jsem moc rád, že je nakonec na nové desce mám. Ten finální výsledek je naprosto úžasný!





Když teď odbočíme k samotné techno scéně, jsme svědky toho, jak se v posledních několika letech masivně rozrostla od undergroundu k něčemu, co dominuje hlavním pódiím po celém světě... Jak tenhle posun vnímáš ty?

Hudba se neustále vyvíjí, stejně jako vkus publika. Popularita hudebních žánrů přichází a odchází, ale souhlasím s tím, že nyní můžeme vidět, že underground se stává stále více mainstreamem. Scéna se změnila, ale hudebně možná ne tolik. Po hudební stránce mě asi nejvíce poznamenala 90. léta - tehdy se elektronická scéna měnila prakticky každý den.

Hraješ v klubech a na festivalech téměř po celém světě... Jak trávíš svůj volný čas, když zrovna nikde nevystupuješ nebo nejsi ve studiu?

Snažím se samozřejmě trávit co nejvíce času se svou rodinou. To je můj hlavní způsob, jak se zaměřit na něco jiného než na hudbu. Rodina je v mém životě to nejdůležitější! Kromě toho mě baví bruslení, ale už na něj nemám moc času, protože s "deadliny" pro odevzdání dalších nahrávek vydavatelství neposunou. :( Valnou část mého času samozřejmě spolkne práce na nové muzice...




Pokud najdeš nějakou chvilku, jakou hudbu rád posloucháš?


Když se nad tím zamyslím, líbí se mi spousta žánrů. Aktuálně se soustředím na lekce klavíru, aby mi to přineslo něco užitečného pro tvorbu melodií a zdokonalování základní hudební teorie. V běžném životě se ale neřadím mezi klasické posluchače třeba Spotify. Když jsem ve studiu, nebo na cestách, mám naposloucháno tolik hudby, že pak už chci raději jen ticho... :)

Blížíme se ke konci našeho rozhovoru... Máš nějaký vzkaz na závěr pro fanoušky a naše čtenáře?

Děkuji za veškerou vaši podporu! Moc si toho vážím a je pro mě vždy velké potěšení dorazit zpátky k vám do České republiky. Těším se na párty s vámi všemi, uvidíme se tam!

Díky za rozhovor a na viděnou v Roxy!


Ptal se stanjah v březnu 2020.

foto: archiv

Holandský DJ a producent Joris Voorn se znovu představí v České republice a to 27. března v klubu Roxy v rámci \\\\ [four] album tour.  


Sledujte také:

Facebook

Instagram

SoundCloud

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016