ROZHOVOR

 

Viki: "Wolfgang jsou především lidi s názorem..."

Když v pátek 27. října otevřete dveře The Chemistry Gallery, ocitnete se ve světě krásných lidí, dobré hudby a oblečení, které vás okouzlí na první dotek. Co se děje? Wolfgang vám ke svým 5. narozeninám naděluje Paradise Lounge. Přečtěte si rozhovor s Viktorií Kaštánkovou, která společně se Zuzanou Milandu za touhle oblíbenou street wear značkou stojí. A i o hudbě, jíž se Viki ve volném čase věnuje, bude řeč...

 

Co všechno je Wolfgang?

Wolfgang jsou především lidi s názorem. Snažíme se naše kousky oblečení dělat tak jednoduché, aby toho vlastně samy o sobě až tolik nevypovídaly a mohly být jedním z nástrojů k sebevyjádření jejich majitele. Nesoustředíme se tolik na trendy a pomíjivá dění okolo, ale spíš na pohodlí a pocit z těch věcí. Chceme vytvářet nadčasové a jednoduché "moduly", které až ve spojení s kreativitou získávají ten správný význam. Wolfgang je svoboda každého jedince i síla smečky, kde se všichni navzájem podporují, inspirují a posouvají tím, že si jsou nablízku.

Viki

Tvoříte minimalistickou módu... Jsi minimalista i v životě?

Ne-e, to by byla škoda přece. Jsem kýčař a požitkář. A prý i kolotočář. :)

A v hudbě?

No to už vůbec ne.



Co pro tebe vlastně hudba a hraní znamená?

Někde jsem četla hezkou větu: "Art is how we decorate space. Music is how we decorate time." Hudba pro mě znamená moc. Je nedílnou součástí toho, co žiju. S ní toho většina vzniká, všem zrozeným věcem dává nový, intenzivnější rozměr. Je pro mě nekončící inspirací a generátorem nápadů. Spouštěčem emocí, pocitů, průvodcem úvah. Ale co se hraní týče, tak sama sebe vnímám jako naprostý děcko. Teprve se rozkoukávám, co všechno se vůbec dá a jak. Mám kolem sebe tolik talentovaných a v hudbě vnímavých lidí, že nestačím hledět, a s respektem a velkou soustředěností přistupuji ke každému vlastnímu vystoupení. Co si momentálně užívám nejvíc, jsou noci, kdy si sama pro sebe můžu hrát. Objevuji a učím se, nahrávám si sety jako takové příběhy. Většinou reflektují to, co zrovna prožívám, přemýšlím nad selekcí tracků, jak začnu a čím skončím, co vlastně budu vyprávět a jakou náladu do toho promítnu.

Wolfgang

Čteš skrze módu a hudbu lidi? Vychází ti to?

Skrze módu docela jednoduše. Nedá se doslova říct, že čteš, spíš mrkneš na obálku. Když tě baví, o to víc tě pak zajímá, co se skrývá uvnitř. Naše společná kamarádka Petra Sasanca Gherbetz, která stojí za dalším lokálním fashion brandem City Folklore, jednou pronesla, že to, jak vypadáš, je tvůj první a často jediný dialog s okolím. To mi přijde docela výstižné. U hudby je to asi složitější. Vím, co poslouchá a čím žije moje okolí, a to mi samozřejmě taky vykresluje můj pohled na něj. To ty lidi ale musíš znát, což u image neplatí.

Tvoje aktuální TOP5 tracků, které třeba i zazní v Paradise Lounge?

Momentálně mě dost drží Mount Kimbie, konkrétně "Blue Train Lines" (feat. King Krule). Nedávno jsme měli příležitost je slyšet v Berlíně, jako rozehřívačku před posledním vystoupením Moderat. Oba koncerty byly neskutečné. No ale dál... Můj srdcovej král Jamie xx udělal nový remix na track "On Hold" od The xx, to je perfektní životabudič. Jeden z jeho hudebních guru Four Tet nedávno vydal taky geniální EP. V playlistu mám i produkci mého kamaráda Nielse Coopera z Dánska, jehož věci mě moc baví. Přijel nám dokonce zahrát na Wolfgang Night, která proběhla na jaře v Praze v rámci Czech Design Weeku. Propojení jeho hudby s Wolfgangem bylo tak silné, že jsme Nielsovu produkci použili i do našich dvou posledních videí. Co se ale Paradise Lounge týče, tak moje selekce bude trochu jiná, než často bývá. BPM půjde dolů, zvuky budou hutnější a atmosféra více snová, aspoň takhle v mých představách ráj zní.

PARADISE KIDS BY WOLFGANG from Jan Přehnal Baterka on Vimeo.


Na co ještě se můžeme kromě tvého setu v pátek v Chemistry Gallery těšit?

Na oslavu pátých narozenin Wolfgangu, na kterých vás provedeme naším rájem. Příjemnou atmosféru budou v pátek spolu se mnou vytvářet ještě DJové Allan Wood a IM Cyber. Tapas na uvítanou připraví Marinada Store Praha a originální drinky Botanists Gin Bar Laboratory. Na místě ukážeme, co nového se urodilo v naší vlčí dílně. Těšíme se na setkání se známými i novými tvářemi. Chceme si zkrátka tenhle čas udělat co nejvíc příjemný. Podle nás totiž nezáleží na tom, jak je venku a co se děje kolem. Vždycky si můžeme vytvořit svůj paralelní svět, ve kterém je nám hezky.

Ptala se Paradise Lounge crew v říjnu 2017.

foto: archiv

Paradise Lounge by Wolfgang se koná 27. října v Chemistry Gallery.

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016