ROZHOVOR

 

Etherwood: "Všechno to odstartoval tweet od London Elektricity!"

Britský label Med School patří už roky mezi jistoty i našich drum´n´bassových fanoušků. Jednoduše nezklame a atmosféra mejdanů pod hlavičkou právě tohoto vydavatelství je opravdu nezapomenutelná... Etherwood na sobě posledních pár let tvrdě makal a soudě podle našeho rozhovoru, na pátek v Roxy se vyloženě těší. Těsně před tím, než spolu s dalšími zástupci dorazí, jsme si ho maličko proklepli, takže teď už víme, jak se pod křídla vyhlášené značky dostal, kde vyrůstal, kam se v Praze při své poslední návštěvě vydal, i jaké album mu momentálně zpříjemňuje volný čas. Tedy pokud zrovna nějaký najde... Woody má totiž v roce 2017 našlápnuto a třetí deska prý letos rozhodně bude! Hezké čtení...

 

Díky že sis na nás udělal čas, Woody! Jak se pořád vede?

Není vůbec  zač... Mám se lépe než kdykoli předtím, díky za optání!

Ty nejsi na drumandbassové scéně žádným nováčkem... Jak se podle tebe změnila od té doby, kdy jsi začínal s produkcí a s DJingem?

Mám pocit, že se drum and bass stává víc a víc rozmanitějším a rozšířenějším. Dostávám spoustu zajímavých promo nosičů z celého světa a přijde mi, že si producenti věří víc a víc. Med School je ukázkovým příkladem. :)

Etherwood

Pamatuješ si ze svého mládí nějaké místní DJe, ke kterým jsi obdivně vzhlížel?

Vyrůstal jsem v Lincolnu a tamní scéna byla velmi malá. Ale rád jsem tehdy sledoval všechny místní producenty, kteří vypouštěli nové dubplaty, a já si moc přál, abych je taky mohl vlastnit. Byla to tehdy velmi vzrušující doba!

Jak ses vlastně dostal k produkci a ke hraní drum´n´bassu?

Když jsem začal produkovat, skládal jsem úplně všechno. Cokoliv, co mi přišlo na mysl bez ohledu na styl i tempo. Čím víc jsem toho udělal, tím se všechno postupně nenápadně vracelo k drum´n´bassu. Bylo to to, co mi nejvíc vyhovovalo...




Odkud čerpáš inspiraci pro svou produkci?


Ze všeho, co se v daný okamžik nachází kolem mě. Ať už jde o fajn lidi, zajímavá místa, vzácné spirituální okamžiky, meditaci, čas strávený ve sprše, s dobrými chipsy a kávou, při sledování filmů, při poslechu hudby, při čtení knih, při pozorování stromů, včel i ptáků. Všechno tohle mi v inspiraci pomáhá...

Vydáváš skladby u Med School Music... Jak ses dostal ke spolupráci s tímto labelem?

Všechno to odstartoval tweet od London Elektricity! Tony slyšel nějakou mou muziku od Dana (Nu:Tone, pozn. aut.) a tak mě vyzval, abych mu poslal nějaké skladby. Přišel jsem k němu do kanclu a zbytek už je historie, kterou asi znáš...

Etherwood

Máš u Med School Music svého oblíbeného producenta?

Myslím, že všichni v sobě mají něco tak jedinečného, že obdivuju úplně všechny z téhle party. Žádní dva umělci nezní stejně, tudíž je příliš těžké vybrat jen jednoho favorita. :)

Na svém kontě máš dvě studiová alba. Jak to vypadá s další deskou?

Momentálně dokončuji třetí album, zatím však nemohu prozradit přesný termín, kdy jej vypustím do světa. Bude to ale někdy v průběhu tohoto roku. :)

Ve své produkci často používáš vlastní vokály. Neuvažoval jsi i o nahrávání vokálů jiným producentům?

Měl už jsem pár nabídek, ale mám pocit, že je to tak charakteristický rys mých skladeb, že jsem pak zdráhavější ve zpívání do skladeb někoho jiného...



V Praze jsi už dříve hrál. Jak vzpomínáš na svou poslední návštěvu a kam by ses u nás rád podíval tentokrát?

Naposledy jsem byl u vás před loňským Let it Rollem a udělal jsem si procházku nahoru k vašemu hradu. Tentokrát v Praze bohužel zůstanu jen na jednu noc, takže se celá moje návštěva bude točit jen kolem hraní v Roxy...

Jaká je první věc, co tě napadne, když někdo řekne: "Praha"?

Sakra, jo! :)

Jak bys ohodnotil českou drum´n´bassovou scénu? Sleduješ také nějaké naše producenty?

Vaše drumandbassová scéna je obrovská! Řekl bych, že druhá největší hned po té britské... Z producentů mě hodně baví Madface. Je od vás, je to tak?

Etherwood

Ano, je. :) A když už jsme u toho, tak kdo je podle tebe momentálně největším talentem D´n´B scény?

Největší talent? Je jich pár, kteří, pokud jde o úspěch, sedí na pomyslné výši. Momentálně je to pro mě producent jménem Milevine!

Jaké album tě naposledy oslovilo a co posloucháš ve svém volném čase?

Hodně mě teď baví nová deska "Illusion Of The Tale", se kterou se pochlubil Phaeleh.




17. března budeš hrát v pražském klubu Roxy... Na co se mohou fanoušci těšit? Máš pro ně nějaký vzkaz?


Já doufám, že se těší na poslech Med School party, která zahraje ty nejčerstvější kousky jak z drumandbassu, tak i z jiných žánrů. Můj vzkaz pro fanoušky by mohl znít asi nějak takhle: "Hej, vy malé sexy muffiny! Už se nemůžu dočkat, až se k vám v pátek vrátím. Obujte si pořádný boty k tanci, budete je potřebovat! S láskou Woody..."

Díky za rozhovor!

Taky děkuju...

Ptal se stanjah v březnu 2017.

foto: archiv

Britský DJ a producent Etherwood se představí znovu v České republice a to 17. března na showcase labelu Med School v klubu Roxy.

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016