ROZHOVOR

 

Ranacat: "Ekonomická situace dělá v Argentině z dovolené luxus..."

Že je Argentinec Ranacat opravdu sympaťák, zjistíte velmi snadno po dočtení tohoto rozhovoru... Ten se točil nejen kolem jeho stěhování do Evropy, ale díky němu jsme měli šanci nahlédnout i pod pokličku v jeho studiové kuchyni, zavzpomínal na začátky a zároveň se zahleděl i do budoucnosti. Elektronická muzika ho baví stejně jako cestování, k nám se v pátek podívá úplně poprvé, tak mu ukažte, jak moc to tady v noci žije! Hezké čtení...

 

Kdy jsi začal s DJingem a s vlastní produkcí?

S produkci asi před 20ti lety ještě jako člen jedné kapely v Argentině. Na začátku jsem byl jen zpěvák, ale nakonec jsem dělal i koprodukci některých písniček. Vydali jsme 2 alba, na kterých jsem se podílel díky psaní textů a také jsem měl pod palcem beaty zásluhou programu Cakewalk, které jsme následně upravovali ve velkém studiu. S DJingem jsem začal před 10ti lety, když jsem se odstěhoval do Londýna, kde jsem pomalu dokončoval své první vlastní věci, což se od práce s kapelou opravdu hodně lišilo...

Proč jsi vlastně vyměnil Argentinu za život v Evropě?

Chtěl jsem hodně cestovat, opravdu moc! Ale ekonomická situace tam dělá z dovolené luxus, takže si to může dovolit jen málo lidí. V mém případě jsem prodal pár věcí, opustil zaměstnání a přestěhoval se konečně do Londýna. Nyní ale žiji už 2 roky v Berlíně.

Ranacat

Vydáváš na skvělých labelech, jako jsou Mobilee, Dazed & Confused a vlastní značce Sneaky Music. Jaké budou Tvé další kroky?

Je to skvělý pocit vydávat u takto zvučných labelů a mám z toho velkou radost, že stále projevují o mou hudbu zájem. Nyní se však koncentruji na mou vlastní značku Sneaky Music, a chtěl bych v budoucnu vydávat pouze zde. Přesto se ale nebraním ani dalším nabídkám, pokud budou mít smysl. Letos mi takto vyjde EP u AMA Recordings, což je label, kterému šéfuje Ray Okpara.

Jaký software ke skládaní používáš?

Na nástroje Logic a battery, potom hodně Fabfilter (Q a Timeless) a také jednotku Lexicon MX200 FX, jež dokáže vyrobit naprosto úchvatný reverb, který mým skladbám tolik sluší!

Pokud bys měl v kostce svou hudbu popsat, jak by to vypadalo?

Má hudba je chaotická, eklektická, jednoduchá, komplikovaná, ne příliš komerční, oduševnělá, funky, deep... Mohl bych pokračovat, ale obecně se jedná o velmi pestrou škálu stylů a možná by stačilo říct prostě jen deep-house / nu-disco. :)

Jak se jmenuje Tvá nejoblíbenější skladba vůbec a jak nejoblíbenější skladba z Tvého vlastního repertoáru?

Oblíbená skladba vůbec?! Mmmh, eeeehhhmmm, argggh, to je fakt tak těžké! Musí to být buď nějaká věc od Prince, Smashing Pumpkins, The Beatles, ale mohl bych jmenovat spoustu dalších kapel i skladeb. Ale přeci jen jednoho favorita mám - poslouchal jsem ho znovu a znovu, pořád dokola, a je to Orange! Určitě nejlepší nový umělec, kterého jsem slyšel, tak ten post přisoudím jemu. Řekněme, že je to jeho skladba "Dinner", která je tak jednoduchá a úžasně expresivní, se zvuky a groovem 80s a R & B. Ten chlap je perfektní - něco mezi Princem, Michaelem Jacksonem a Jamesem Brownem naživo! Co se mé vlastní muziky týče, je to o poznání jednodušší... Určitě skladba "Love is Superfood". Byla na mém prvním EP, které jsem vydal u Mobilee Records. Moc se mi líbí poselství toho titulu, melodie tomu odpovídá, a je to jedna z těch, které si rád pustím hodně nahlas do sluchátek, když se vrácím ráno z klubů a nemohu spát...

Máš nějaký vzkaz pro čtenáře?

Tvrdě pracujte, užívejte si dobrého jídla, milujte všechny kolem sebe, nezapomeňte na sex, sex, sex, mějte se užasně a v pátek 10. června se uvidíme na Bukanýru v Praze!

Ptal se Kim Pixa v květnu 2016.

foto: archiv

Argentinský DJ a producent Ranacat se historicky poprvé představí v České republice a to v pátek 10. června na akci New School House presents Dazed & Confused na House boatu U Bukanýra.

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016