ROZHOVOR

 

Layup: "Nejlepší věci neleží na povrchu, ale pod ním..."

Občas jsou naše cesty hledání a poznání opravdu nevyzpytatelné a ne jinak tomu bylo i v případě majitele blogu, labelu a člena promotérské crew ze samého srdce Evropy - Layupa. Jeho hudební tvorbu jsem objevil opravdovou shodou okolností, díky kterým vznikl i tento rozhovor...

 

Naše první setkání proběhlo shodou okolností, když jsme si předávali Schwáčkovu zapůjčenou drum machine MFB 522... Udělal jsi s ní nějakou práci?

Ale jo, něco málo jsem s tím pokroutil, třeba track "A True Desire" je postavený na této krabičce. Vysamploval jsem si z toho pár smyček, které jsem použil i v jiných skladbách, ale už v dost modifikované úpravě, kde ten původní zvuk není tolik znát.

Layup

Jaké mašinky a software používáš pro svou tvorbu? Je něco, co Tě v poslední době hodně zaujalo?

Kombinuji analog a digitál, baví mě používat staré nástroje novým způsobem, to si myslím, že je největší deviza dnešní doby. Mám pár analogových synthů, které sekvencuji z iPadu, nahrávám do Abletonu a dále zpracovávám jako audio stopy, doplňuji VSTčky samozřejmě, např. Polysix je moje nejoblíbenější. Dřív jsem hodně sledoval, co kdo má, nebo co se pouští ven, teď jsem tohle defacto úplně opustil. Na produkci si vystačím s tím, co mám, udělám na tom vše, co potřebuji a až mě přestane můj současný zvuk bavit, poohlédnu se po něčem novém. Horší je to u live actu. O tom přemýšlím už nějakou dobu, lidi se mě na to i ptají, ale bohužel je to finančně nákladné, nespokojím se s pouštěním připravených loopů a kroucením autofiltru v Abletonu - naživo chci mnohem více experimentovat.

Co mohou od Tebe posluchači očekávat? Když se zaposlouchávám do Tvých skladeb, vždy mě překvapíš něčím neotřelým...

Velké věci, ha ha... Ne, já nevím, asi emo synťákovou muziku. Teď doděláváme desku s kámošem z Prahy (237liver), docela si rozumíme v pohledu na sound a myslím, že to bude další level v kontextu mé/naší tvorby.

Layup

Nedávno jsi na Tvém SoundCloud profilu zveřejnil ochutnávku nového EP s názvem "Snares", které obsahuje 7 skladeb. Mohou posluchači toto mini album už někde koupit?

Určitě, na našem Endless Illusion Bandcampu, kde je celý dosavadní katalog, včetně dvou EPček, která jsou zadarmo, respektive za "name your price".

Jsem rád, že zde padl název Endless Illusion. Kdo a co se za tímto projektem skrývá?

Endless Illusion jsem založil já v roce 2011. V té době to byl ale pouze blog bez větších ambicí, sbíral jsem hodně informací na webu z oblasti designu, architektury, grafiky nebo filmu, přizval jsem pár kámošů se stejným nadšením pro culíčkářství a začali jsme sharovat poklady. Některé články byly natolik zajímavé, že se dostaly na web Biggboss.cz. Od tohoto modelu se časem upustilo, a začali jsme se více soustředit na muziku a činnost s ní spjatou, takže dnes se dá říct, že jsme čistě label a produkční tým o dvou lidech v jádru a pár dalších zlatých lidí, kteří nám různě pomáhají. Nedílnou součást tvoří i náš grafik a typograf Honza Horčík, se kterým spolupracujeme od začátku na všech vizuálech.




Jaké vize lze očekávat od Endless Illusion v následujícím roce?

Defacto stejné jako doposud - propagovat "náš" zvuk, přivážet zajímavá nekomerční jména a snažit se expandovat do zahraničí, kde je, upřímně, potenciál daleko větší. Zkraje roku vypouštíme náš první 12" nosič, který má na svědomí debutant z Francie Ideomatic s remixem od manchersterského Kid Machina, poté bude následovat nový tuzemský projekt Thrinax, který tvořím já a 237Liver.

Potenciál u nás rozhodně je a jak píšeš, je třeba ho šířit i za hranice... Najde se někdo, kdo Tě z tuzemských producentů oslovuje?

Jasně, schopných lidí tu máme dost. Nejblíž mi jsou asi Moduretik, Moimir Papalescu a 237Liver, zároveň si cením toho, co dělají NDNM, Schwa nebo ANS. Ostatně ten tuzemský potenciál jsme se snažili vypíchnout na letošní kompilaci Golden Ratio, CD s krásným obalem se dá stále objednat na našem bandcampu.

Layup

Cítím z Tvých odpovědí, že se blýská na lepší časy a že veškerá píle nepřijde vniveč. Máš ještě něco na srdci, co bys rád vzkázal čtenářům?

To se uvidí, osobně se snažím vidět věci pozitivně a nestěžovat si moc. Na lidi bych rád apeloval, aby otevřeli trochu oči a byli v rámci hudby o něco víc aktivní. Lidstvo leniví a degeneruje, nicméně ty nejlepší věci neleží na povrchu ale pod ním - je potřeba hledat a zajímat se. Díky za příležitost říct pár slov.

Ptal se: Da Moon v listopadu 2014.

foto: archiv

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016