ROZHOVOR

 

Inigo Kennedy:"Vezu s sebou bag, který má už svou historii v ČR. Tak doufám, že ho budu moci řádně provětrat."

Respektovaný  techno producent, špičkový Dj a průkopník elektronické taneční scény se po dlouhých 7 letech vrací na své oblíbené místo činu. Je dobře známý svou prezicní technikou a zcela tvůrčí originalitou. V Čechách velmi známý a oblíbený napříč mnoha generacemi clubberů. Vydával své tracky na všemožných labelech a projektech po celém světě. Jeho diskografie čítá neuvěřitelné množství vydané tvorby. Inigo Kennedy k nám už za pár týdnů opět zavítá do Prahy! Přesněji 14.listopadu na klubovou noc MY NAME IS TECHNO do pražském klubu Pekelnej Bar.  Přijďte si poslechnout, zatančit a podpořit mistra zvuku, který tu v Čechách už dlouhá léta nevystoupil a přitom neustále patří k DJské a producentské špičce. A abychom vám to čekání trochu zkrátili, tak jsme pro vás Iniga řádně vyzpovídali. Mějte se dobře a přejeme hezké čtení.

 

 

Ahoj Inigo. Předem našeho povídání bych tě chtěl srdečně pozdravit a říct ti, že je pro nás velká čest přivítat tě znova po dlouhé době v České republice. :)

Má první otázka je tedy jasná. Pamatuješ si, kdy si vůbec hrál u nás naposledy?

Ahoj, moc děkuji za milé přivítání. Jinak to hraní bylo v  Prostějově v roce 2007 a to už je hodně dávno! Zejména s ohledem na to, jak často jsem hrával v ČR v letech před tím! :)

 

Jsi u nás velmi oblíbený a populární DJ napříč mnoha generacemi clubberů většiny věkových kategorií. Tudíž tě nemusíme ani nějak sáhodlouze představovat. Tak nám řekni, jak se máš, jak sis užil letošní léto a které hraní sis nejvíce užil?

Jsem v pohodě! Díky za optání. Hodně se toho stalo od posledního vystoupení v ČR! Jsem štastně ženatý a mám syna. Také téměř vše, co je spojeno s vydáváním hudby, je už součástí pouze labelu TOKEN od té doby. Daří se mi dobře a jsem spokojený. Obzvláště s vydáním svého alba "Vaudeville" na Tokenu. Hodně jsem teď cestoval po světě a objevoval nová místa. Stávají se občas dost šílené věci, jako jet do Austrálie na víkend a zažít tam neuveřitelné zážitky.:) Bylo to super a hrálo se mi dobře skoro všude.

 

Vím o tobě, že máš velmi pozitivní vztah k naší zemi a dokonce si se tu i na chvíli zabydlel. Hrál si zde na všech možných akcích, ale také i na Slovensku, Slovinsku, Maďarsku apod. Lidé tě tu mají rádi jako osobnost i jako špičkového Dje a producenta s vlastním rukopisem. Jak vzpomínáš na tyto časy?

Byly to samozřejmě krásné časy. Pořád se učím a snažím se mluvit i trochu česky tady doma, když můžu. I když moje paměť už neslouží tak jako dřív. Naučil jsem se hodně, když jsem u vás trávil svůj čas. Ve skutečnosti se docela dost mluví česky i tady, ale není tak snadné ji už praktikovat v každém případě.:) Vzpomínám si na spoustu skvělých akcí a také hodně malých mejdanů po celé zemi v menších městech. Byl to pořádnej mazec a moc rád se po letech zase vracím!

 

 

Ale doba neúprosně sviští kupředu a i elektronická scéna se radikálně změnila. Je mi jasné, že vývoj a digitalizaci nezastavíš. Dnes se může stát prakticky každý producentem či DJem ve své podstatě. Samozřejmě každá doba měla své + a -. Zajímá mě, jak to vidíš ty a kde podle tebe jsou ty + a -?

Nemyslím si, že každý může být DJ, ale je to jistě více přístupné a snadno si člověk může "myslet" , že je DJ. Myslím, že je dobré, že se lidé čím dál více zapojují do hudby, je to úžasná věc. Je tu problém spíše s kulturou, spousta DJs chce být okamžitě slavná a mít nějaké uznání, ale to nemá opravdu co dělat s tím, jak digitální technologie změnila umění DJingu. To má více co do činění s fenoménem sociálních médií a tak dále.

 

Neustále se aktivně věnuješ své produkci. Už pěknou řádku let. Mimochodem nedávno vyšlo tvé album Vaudeville, které je mimochodem briliantní. Kde bereš inspiraci při tvorbě svých tracků a kolik času trávíš ve studiu? A také mě zajímá, co tvá další alter ega Reducer a Tomito Satori? Tyto projekty už jsou navždy uloženy k ledu?

Ano, tyto alter ega jsou kryogenicky uložena pro jistotu :) To moc rád slyším, že se ti líbí album! Pracoval jsem na albu dost pod tlakem, bylo to stresující, s nově narozeným synem v té době, ale výsledek je opravdu dobrý si myslím. Měl jsem na to poměrně krátkou dobu a moc sem to chtěl udělat tak, aby spolu skladby spolupracovaly, navazovaly na sebe atd. Takové by mělo být každé album si myslím. Není to tak experimentální, jak by to mohlo být a skutečně každá skladba může být hrána v rámci klubové noci. Zjistil jsem, že existuje hodně alb, které se snaží být příliš složité, je tam od všeho trochu, ale budete ho poslouchat i po určité době? Chtěl jsem, aby to byl silný a emocionální zážitek, a myslím, že zde se to prostě povedlo.

 

Vím, že jsi velmi otevřený novým technologiím. Jaký software používáš při tvorbě svých tracků a jaký je pro tebe nejlepší DJ setup? Sáhneš také ještě někdy po starém dobrém vinylu?

Celé album jsem vytvořil čistě jen pomocí softwaru. Používám hodně NI Maschine a je to pro mě způsob, jak okamžitě vytvořit a zahrát track. Nikdy mě nebavilo upravovat tracky, když je vytvářím tak, aby byly perfektní do té míry, že pokaždé, když zmáčknu tlačítko play, je to "dokonalé" a pořád stejné. To pro mě není dokonalé, nýbrž nepřirozené. Baví mě dělat tracky a přitom zachytit ten moment, ten pocit. Je to asi proto, že jsem vyrůstal v prostředí hardwaru a zároveň se věnoval DJingu, kdy je to víc o hraní a uchopení té atmosféry. Jako DJ hraju z desek i z cédéček, mám obvykle dva gramce a dva CD přehrávače a na cestách se nespoléhám čistě jen na equipment v digitální formě. Mám doma i Traktor Scratch a bezpochyby se v digitálních technologiích orientuji, jen prostě nemám potřebu to jako DJ používat.

 

 

Patříš mezi špičkově technicky vybavené Dje a hlavně jsi producent se svým zcela originálním zvukem! Jak dlouho trvá, než si řeknu: "Jo, to jsem já!", to je ten správný zvuk. Kdy a jak si to poznal ty? Dnes mi přijde, že originálních producentů je opravdu poskrovnu a většina se drží toho, co je bohužel zrovna IN a je to všechno na jedno brdo, i když jistě by se vyjímky našli.

Je to pro mě těžké na tohle odpověďet. Já prostě jen dělám hudbu, kterou mám rád a která má určitý zvuk, který bych řekl je docela silně melancholický, melodický a takový "zahuštěný":). Je to asi hodně o tom, jak to má kdo hozený, někdo se snaží sledovat scénu a trendy co je zrovna IN a druhá půlka jsou ti, co se snaží být více vnitřní, co jim vyhovuje, aniž by přemýšleli, co prostě zrovna frčí, atd. Myslím, že ta první varianta bere trochu důvěry v to, co děláte. Já mám  ta neznámá rizika rád. Dle mě, je to opravdu důležitý a zasádní faktor stát se tak trochu unikátním.

 

 

Kdo tě vůbec nejvíce ovlivnil v hudbě, kdo byly tvé největší idoly a vždy si chtěl dělat techno?

To je velmi jednoduché. V 90. letech, kdy jsem začínal, to byl Dave Clarke, Jeff Mills a Surgeon, který mi ukázal opravdu něco úžasného. Samozřejmě, že jsem byl také ovlivněn rádiem, když jsem vyrůstal a Colin Faver nebo John Peel byly obrovské inspirace. Ovlivnili mě jejich geniální radiové pořady, vysílali spoustu různých stylů hudby, každý měl na výběr. Bylo to super...

 

Musíš být velmi zaneprázdněný. Neustále cestuješ po celém světě. Máš také vůbec nějaký čas na svou rodinu a stane se taky někdy, že neděláš vůbec nic a jen tak lenošíš? :) Máš také nějaké jiné koníčky než je hudba?

Momentálně nemám čas téměř na nic, ale hudbu každopádně považuji za svůj koníček. Je to moje vášeň, něco čím zaplním svůj volný čas kdykoliv to jen jde. A tomu teda rozhodně říkám koníček. Rodina, práce v Londýně, ostatní každodenní činnosti, spousta cestování, mám pěkně nacpanej kalendář. Je spousta věcí, kterým bych se také rád věnoval, ale věřím, že na ně ve správný čas dojde.

 

Zajímá mě také, jaká vůbec je taneční scéna v Londýně v současnosti? Bavili jsme se o tom s Paulem Macem, který vystoupil na minulém vydání MY NAME IS TECHNO a dvakrát nadšeně až na vyjímky o tamní scéně nemluvil.

Za poslední rok  jsem nebyl na mnoha londýnských akcích, protože když jsem teď doma, jsem se svou rodinou, a když mám vystoupení jinde, je to zas víc o scéně v té zemi. Nicméně byl jsem v  posledním roce na pár skvělých akcích v Londýně, jako třeba Hydra, Plex a Jaded, což je pravidelná akce, která je obzvlášť dobrá. Prostě pocit rodinné pohody! Můžu s potěšením prohlásit, že v Londýně se dějou skvělý věci.

 

Přijedeš do Prahy po dlouhých 7 letech. Mám spoustu tvých vystopení dodnes v živé paměti. Jak moc se těšíš na české fanoušky a vůbec k nám zpátky do Čech? Vím, že zde máš spoustu přátel, kteří se na tebe moc těší.

Těším se na to moc! Bude to sice opravdu krátká návštěva, ale doufám, že se někteří staří přátelé a známý přijdou podívat a budeme si spolu moc popovídat a dohnat tak trochu ten ztracený čas, co jsem tu nebyl.

 

Spoustu českých fanoušků si tě pamatuje, když si ještě hrál z vinylů pořádně ostrý techno.  Dokonce spousta lidí nám psalo a ptali se nás, zda-li zazní během večera nějaký tvrději-laděný techno set a zda-li zazní nějaké od tebe velmi oblíbené klasiky?  Mimochodem vím, že sebou vezeš i bag s deskama. Tak nám pověz, co od tebe můžeme očekávat a na co se máme těšit? :)

Samozřejmě sebou vezu bag s deskama pro jistotu! A mimochodem je to bag, který má už nějakou historii v ČR, tak doufám, že ho budu muset řádně provětrat.;) . Uvidíme, jak to bude během noci probíhat, samozřejmě to může být tvrdší, pokud si to obecenstvo bude přát a ucítím, že je na to ta správná chvíle a atmosféra, může se dít cokoliv.

 

Co by podle tebe měla mít každá dobrá party?

Dobrý zvuk. Dobré lidi. Vychytané detaily a dobrou úroveň tmy.

 

Když jsme si spolu psali naposledy, velmi si mě překvapil dobrou češtinou. Dokázal bys ještě něco vzkázat a pozvat  tvé fanoušky na tuto party v češtině? :)

Žádný problém! Uvidíme se tam a dam si pivo, díky :) (Kdyžtak to prosím oprav.) :)

 

Naše povídání se pomalu chýlí ke konci. Mockrát ti děkuji za velmi příjemně strávený čas a samozřejmě se na tebe všichni moc těšíme a už za pár týdnů v Praze naviděnou a hlavně naslyšenou.

Uvidíme se tam! Ahoj. :)

 

Měj se dobře. Ahoj.

 


ptal se v říjnu 2014 LamyCZ

 

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016