ROZHOVOR

 

A-Skillz: "Po Glastonbury si odskočím na Desperados High Jump!"

Na hudební scéně působí už od útlého dětství a je populární především díky zdařilým mash-upům notoricky známých písní, kterým svým vlastním stylem a rukopisem přidává na energii a atraktivitě. Jeho letní program je velmi nabitý. Jednou ze zastávek jeho turné je také akce Desperados High Jump, která se uskuteční 1. a 2. srpna v lomu v Hříměždicích. Jak se Adam Mills dostal k hudbě, jaký má vztah ke sportu, co ovlivňuje jeho produkci i co radí začínajícím DJs, se můžete dočíst v následujícím rozhovoru...

 

Co je nového u A-Skillze? Jak se vlastně žije jednomu z nejvytíženějších DJs světa? :)

Je toho opravdu dost! Už pěkně dlouho se můj život točí ve zvláštním stereotypu. Jím, spím, pařím a potom se to zasa znovu opakuje dokola. Žiju tím způsobem, že hraju a jsem na cestách, nebo jsem doma v Anglii, kde trávím čas ve studiu. Tento životní styl jsem si vybral a jsem rád, že můžu dělat to, co mě baví. Občas je to dřina, ale zatím to zvládám.

A-Skillz

Jak jsi se vlastně k hudbě dostal? Řekni nám něco o těch úplných začátcích...

Jak to tak většinou bývá, k hudbě mě přivedli rodiče. Když mi bylo pět let, táta mě začal učit na bicí. Už jako kluk jsem s kámošema, kteří bydleli ve stejném bloku, založil kapelu a jako teenager jsem objevil DJing a začal produkovat první tracky na počítači. A tak to vlastně všechno začalo. Nikdy jsem netušil, že bych se jednou mohl hudbou živit. Prostě jsem vždycky dělal jen to, co mě baví. Vždycky jsem měl a i nadále budu mít velký respekt k živé hudbě, protože to je prostředí, kde jsem začínal. Tam mám kořeny...

Tvá produkce je jasně rozpoznatelná a zvuk tvých tracků má jistou podobnost. Podle jakých kritérií si vybíráš materiál k remixům?

Je to vlastně celé o tom, jak to citíš. Takže si vybírám jen tracky, které miluji, a které jsou mi blízké. Také se snažím všechno tvořit s maximální úctou a respektem k původnímu autorovi. Občas se mi dokonce stane, že mi někdo nabídne píseň k remixování, já si ji poslechnu a řeknu si: "Hmmm, když to udělám, tak to akorát pokazím. Tohle se už lépe udělat nedá..."

A-Skillz

Breakbeat, drum and bass, hip-hop, funk a soul. To jsou hlavní hudební žánry, které jsou patrné v tvé produkci. Co posloucháš ve volném čase?

Miluju spoustu hudebních stylů. Když potřebuju relaxovat, rád si pouštím nějaké pomalé beaty. Jsou to často hodně pomalé a příjemné věci. Přeci jen už nejsem nejmladší a tak si potřebuji odpočinout od té hudby plné energie, kterou pak hraji na párty. Tu energii logicky potřebuji opět někde nabít, proto ve svém volném čase poslouchám zcela jinou muziku než tu, kterou znáte z mých setů...

Před dvěma lety jsi poprvé vystupoval na akci High Jump, letos tě čeká návrat. Jak na tuto akci vzpomínáš?

Musím říct, že mne strašně překvapila a to místo jsem si zamiloval. High Jump je pro mě unikátní a těšim se zpátky mezi vás!

A-Skillz

Koukal jsi minule na High Jumpu na skokanské závody? Co na ně říkáš? Skočil by sis taky?

Minule jsem bohužel viděl jen závěr, protože jsem přiletěl až večer... Ty můstky ale vypadaji sakra vysoké a kluci, co z nich skáčou, jsou blázni! :) Sám jsem jednou skákal asi z deseti metrů ze skály do moře. Je to ale už nějaký rok zpátky a tak si myslim, že dnes už by to moje tělo nezvládlo. :)

Desperados High Jump je hlavně sportovní akce. Co ty a sport?

Kdysi jsem dost často hrával basketbal a tenis. Tyto sporty mám fakt rád a jsem jejich velký fanoušek. Bohužel vzhledem k tomu, že jsem dost vytížený kvůli DJingu, už tak často aktivně nesportuju. Občas zajdu jen do posilovny...

Jaké plány máš pro toto léto?

Je toho zatraceně dost! Nejdřív jedu hrát na Glastonbury, potom mě čeká turné v Austrálii a na Novém Zélandě, kde se zdržim pár týdnů. Potom letím zpět do Evropy, kde odehraju několik festivalů, včetně toho u vás. Bezprostředně potom odlétám do Kanady, kde mě čeká také několik akcí a na závěr zase zpátky do Anglie. Na konci letní sezony budu hrát v klubu Space na Ibize, kde "zavíráme léto". Pak zřejmě půjdu konečně spát... :)

Co se ti jako první vybaví, když se řekne Česká republika?

Knedlíky! :)

Máš nějakou radu pro začínající DJe? Myslíš, že existuje nějaký klíč k úspěchu, nebo si každý musí najit vlastní cestu?

Podle mě si každý musí jít svou vlastní cestou... Jediné, co můžu všem poradit, je fakt, že se člověk musí ujistit, že stoprocentně miluje hudbu a věří tomu, co těm druhým představuje. To je jediný klíč k úspěchu. Nikdy není dobré dělat něco, čemu sám nevěříš. Alespoň ne v hudbě. Moje rada tedy je: "Dělejte hudbu vašeho srdce a nevybírejte tu, která je zrovna populární proto, abyste vy sami byli také. Snažte se vzít lidi na společnou jizdu s tím, co je ve vás a s tím, co vy sami tolik milujete!"

A-Skillz

Díky za tvůj čas na rozhovor!

No problem. See you at Desperados High Jump!

Ptal se Martin Zvoníček v červnu 2014.

foto: archiv

DJ a producent A-Skillz se znovu představí v České republice a to na akci Desperados High Jump, která se uskuteční 1.-2. srpna v Hříměždicích!

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016