ROZHOVOR

 

Hollen: "Jednoduše si užívám kouzlo okamžiku a atmosféru každé akce..."

V pátek 7. března zavítá do pražského klubu Chapeau Rouge na párty Techno Animals powered by Creative přední italský umělec Hollen. Tento mladý talentovaný producent je představitelem současného technosoundu a jeho počiny můžete najít na respektovaných labelech Toolroom, Agile, Bitten nebo Bla Bla. Ještě předtím, než k nám tento rodák z Neapole zavítá, aby předvedl svůj um českým clubberům, zeptali jsme se ho na několik otázek spojených s jeho začátky, vlastní hudební produkcí a akcemi, na kterých se v minulosti představil. Hezké čtení!

 

Aniello, zima se blíží ke konci, tak bych se rád zeptal, jak jsi ji prožil? Jsi spíš týpek, který má rád hory, nebo dáváš přednost teplému letnímu počasí?

Během zimy jsem byl poměrně dost zaměstnaný a zimních radovánek jsem si moc neužil. Popravdě mám daleko lepší náladu, když je teplo, takže jsem spíš jarní a letní typ. (smích)

Jaká byla zimní sezona ve spojení s hraním? Vzpomínáš na nějaké vystoupení, které bylo to NEJ?

Těch hraní byla opravdu spousta a speciálně v Německu, kde jsem byl několikrát. Ani se nedá říct, které z těch vystoupení bylo NEJ. Pokaždé, když někde hraji, si jednoduše užívám kouzlo okamžiku a atmosféru dané akce a klubu.

Hollen

Pobavme se trochu o tvých začátcích. Ty jsi začal hrát v poměrně raném věku 14ti let. Co bylo tím prvním impulzem, díky kterému jsi se rozhodl naplno věnovat hudbě?

Jak sám říkáš, začal jsem hrát poměrně dost mladý a bylo to hlavně pro zábavu. Ten okamžik, kdy jsem to bral opravdu vážně, přišel až ve chvíli, když jsem začal vydávat svou vlastní muziku.

Co tví rodiče? Měli hlubší vztah k hudbě a věnovali se jí nějakým způsobem profesionálně, nebo jsi ty prvním členem rodiny, který má hudbu jako svůj job a koníček v jednom?

Musím říct, že jsem jediný. Otec se sice hudbou neživí, ale má obrovské hudební cítění. Jako malý kluk jsem měl díky němu možnost poslouchat opravdu kvalitní muziku!

Po několika letech hraní v menších klubech lokálního charakteru jsi dostal šanci supportovat známé umělce typu Rino Cerrone nebo Josh Wink. Změnilo ti to nějakým způsobem život v rámci kariéry?

Vystupování s takovými respektovanými umělci bylo skvělé, ale nějak zásadně mi to kariéru nezměnilo. Přeci jen to v dnešní době není pouze o tom, aby se člověk s někým známým ukázal na jednom pódiu a očekával, že ti to nastartuje kariéru.

Spousta českých party people zná italské umělce, jako jsi například ty, Marco Carola, Joseph Capriati nebo Uto Karem, ale určitě neví více o tom, jak vlastně italská scéna vypadá a jakým směrem se ubírá. Mohl bys nám její situaci trochu poodhalit?

Můžu to vysvětlit ve dvou slovech – Tech Napoli. (smích) Myslím si, že to je klíčové slovo k elektronické hudbě v Neapoli. Na neapolské scéně působí spousta celosvětově známých a uznávaných umělců, které jsi jmenoval, a další nová a kvalitní jména přibývají. Již dlouhou dobu je tato undergroundová scéna na skvělé úrovni a stále roste. Jsem velice rád, že mohu být její součástí!

1605 Podcast 080 with Hollen by UMEK & 1605 Promo Mixes

Trochu jsme naťukli i tvou vlastní produkci. Vzpomeneš si na to, jak vypadalo tvé studio v začátcích a můžeš nám popsat, jaké je dnes?

Ty začátky byly v opravdu malém studiu jen s pár věcmi. Software, který používám dodnes, je Ableton Live, ale přibyla k němu spousta dalších hraček, jako jsou kvalitní monitory, externí synťáky a spousta dalších věcí. To všechno mi umožňuje dělat kvalitní zvuk dle mých potřeb.

Aktuálně máš na svém kontě spoustu vydaných tracků u respektovaných labelů, jako jsou například Toolroom, Bla Bla, Agile nebo Bitten. Jaká cesta vedla k těmto úspěchům? Posílal jsi demáče a postupem času jsi se vypracoval, že o tebe měla vydavatelství zájem, nebo hrálo ve tvé kariéře značnou roli i štěstí?

Zpočátku jsem asi jako každý jiný vydával u menších značek a až po čase se mi poštěstilo vydat jeden titul u většího a respektovaného labelu. První skladby u těchto vydavatelství byly jakousi satisfakcí, i když jsem o úspěšnosti trochu pochyboval. Nakonec se tyto tracky lidem líbily a já jsem šťastný, že mohu s takovými labely pravidelně spolupracovat a vydávat u nich!

Hollen

Pojďme se pobavit o tvé vlastní značce Prospect Records. Jaké aktivity ve spojení s labelem musíš vykonávat jakožto jeho majitel? Máš nějaký tým lidí, nebo si všechno děláš sám?

Vydavatelství Prospect Records funguje už nějaký ten pátek a založil jsem ho, protože jsem chtěl spojit svou vizi hudby s hudebním trhem. V rámci labelu se snažím dělat úplně všechno, ale přiznám se, že to občas nestíhám a pár přátel mi s tím hodně pomáhá. Jedním z nich je Tony Dee, který je skvělý DJ a producent. On je vlastně spoluvlastník labelu, o všem se radíme a děláme společná rozhodnutí.

V dnešní době cestuješ poměrně hodně po celé zeměkouli a vystupuješ na spoustě kvalitních akcí a festivalech. Který byl v rámci tvé kariéry ten NEJ, na který budeš ještě dlouho vzpomínat?

Určitě to bude Life Festival v Utrechtu a mé poslední vystoupení v Palermu. To byly opravdu skvělé akce!

Hollen

Co vůbec ty a cestování?

Hezká otázka. Cestování miluji. Vidět nová místa, potkat se s novými lidmi a tak dále, ale na druhou stranu je cestování každý víkend po celý rok trochu stresující, speciálně když cestuješ z jedné strany světa na druhou a máš jet lag. Občas se stane to nejhorší a tvůj let je o poměrně dost hodin zpožděn nebo dokonce zrušen a ty musíš tvrdnout na letišti hodiny nebo dny. Ale beru to jako součást této hry. (smích)

Loni jsi se představil českému publiku na jedné akci v Brně. Jaké to bylo?

Byl jsem velmi mile překvapen. Skvělá atmosféra a parádní párty. Opravdu jsem si to užil!

7. března vystoupíš v Praze na párty Techno Animals powered by Creative. Co si pro tamní publikum připravíš?

Hrozně se na své první vystoupení v Praze těším a českým clubberům připravím nezapomenutelný zážitek!

Hollen

A plány do budoucna?

Tvrdě makat a rozvíjet se den za dnem!

Chceš říci něco závěrem?

Díky moc za rozhovor, bylo mi potěšením a příští pátek se vidíme v Praze!

Ptal se subgate v únoru 2014.

foto: archiv

Italský DJ a producent Hollen se znovu představí v České republice a to 7. března na akci Techno Animals powered by Creative v klubu Chapeau Rouge!

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016