ROZHOVOR

 

Kevin Saunderson: "Mé oblíbené desky jsou jako mé děti!"

Ačkoliv už není Kevin Saunderson nejmladší a má za sebou více jak dvacet let úspěšné kariéry na techno scéně, pořád nepostrádá smysl pro realitu a jeho srdce je na správném místě. Přečtěte si rozhovor s představitelem detroitské partičky producentů...

 

Kevine, doufám, že se ti daří dobře a nedá mi to se tě nezeptat na tvé děti... Jak si vedou a kolik jich vlastně máš?

Díky moc za optání, mají se dobře, mám tři kluky a jednu holku.

Předpokládám, že ti chybí docela často... Jak spolu trávíte volný čas?

Naše společné rodinné chvilky se snažíme obohacovat o všelijaké činnosti, takže například cestujeme, často chodíme na baseball přímo na stadión nebo si jen tak zablbnout na školní hřiště. Snažíme se zkrátka dělat normální věci, které spolu rodiny dělají.

Kevin Saunderson

Už ses je pokoušel učit ty správný DJ skillz, nebo čekáš, až projeví zájem a proniknou do toho samy?

Abych pravdu řekl, tak moje děti jsou do toho všeho zataženy už nějakou dobu. Často se mnou jezdily na festivaly a akce a podporovaly mě i v zázemí pro DJe. Nicméně nebylo to o tom, že by se nějak zajímaly o hudební produkci, jenom teď v posledních letech se Damarii a Dantiez rozhodli vrhnout na skládání hudby, protože cítí potřebu něco tvořit. Už teď ale můžu pozorovat, že se jim to opravdu daří a myslím si, že jsou hodně talentovaní!

Chodíš pořád na pivo s Derrickem Mayem a Juanem Atkinsem?

Jasně, vidíme se docela často, a když ne, tak si píšeme a voláme.

Na začátku tvé kariéry jsi měl jen nějakou základní technickou výbavu...

Cokoliv, co bylo po ruce, jsme neváhali použít. Pospojovali jsme všechno nějak dohromady a ono to hrálo.

Kevin Saunderson

Používáš i dneska nějakou starou techniku?

Pokaždé záleží na skladbě, kterou zrovna dělám. Vždycky všechno záleží na konkrétní muzice!

Nakolik si ty sám myslíš, že detroitská scéna ovlivnila techno?

Detroitská scéna měla vliv na celý svět a svět zase ovlivnil nás. Detroit byl pro nás pomyslným odrazovým můstkem, pak přišlo na řadu poznání světa a svět také poznával nás.

Kevin Saunderson

Myslíš si, že napříč lety působení na špičce techno produkce se nějak zásadně změnil tvůj zvuk?

Má hudba se měnila v závislosti na tom, co mě zrovna inspirovalo a jak vypadal svět kolem mě. Hudba je živá, takže proto prochází tolika změnami. Kdyby přirozeně neplynula, byla by mrtvá. To samé platí i pro Detroit - jasně, že se to mění, musí to přece plynout dál!

Jaký byl první vinyl, který sis koupil?

Nejradši bych tuto otázku přeskočil, protože jsem si nikdy nekoupil jenom jednu desku... Jsou pro mě jako sladká neřest – nedokážu si vystačit s jedním bonbonem! :)

A je pořád tvou oblíbenou?

Na to se nedá odpovědět, vždycky jich mám oblíbených tolik! To je jako vybírat své nejoblíbenější dítě...

Z čeho momentálně hraješ? Z laptopu, CD, nebo je to pořád starý dobrý vinyl?

Momentálně používám Traktor a podobný software, ale pořád s sebou nosím i CDčka jako případnou záchranu. Upřímně jsem docela rád, že dnešní doba nám umožní ten luxus variability a nemusím s sebou tahat ty velké kufry s deskami. Ten nejhorší zážitek byl, když mi je na letišti ukradli... To bylo šílený! :(

Jak u tebe probíhá samotný proces tvorby hudby? Máš vždy jasnou vizi?

Předtím, než vkročím do studia, musím mít v hlavě alespoň částečnou inspiraci. Inspirovat mě může má malá dcera, nebo skladba, kterou jsem kdysi slyšel, zkrátka cokoliv... Ale vždy mi v hlavě hraje hudba, kterou se snažím následovat svým srdcem.

Můžeš prozradit něco, co o tobě nevíme?

Tak dobře... Věděli jste například, že před tím, než jsem se pustil do hudební produkce, chtěl jsem se stát profesionálním atletem?

Kevin Saunderson

Co považuješ za svůj největší životní úspěch?

Rozhodně mé děti!

A na co jsi nejvíce pyšný?

Budu se opakovat, ale na mé děti a na mou nadanou rodinu... Také jsem pyšný na mé osobní úspěchy, které jsme spolu s Juanem, Derrickem, Richie Hawtinem, MK, Kenny Larkinem, Carl Craigem, Stacey Pullenem a Mike Banksem dokázali. Když se nad tím člověk zamyslí, tak všichni jsme součástí nějakého velkého celku a vzájemně spolupracujeme.

A s kým ještě bys chtěl spolupracovat?

To by byl sakra dlouhý seznam... Určitě by tam ale nechyběli Pharrell Williams, Andre 3000, Nile Rodgers, Calvin Harris, Skrillex, Big Boi, Depeche Mode, Pretty Lights, Sven Vath, Justice, Chase and Status a spousta dalších...

Ještě mám poslední otázku, která se zpravidla týká budoucnosti... Co od tebe v nejbližší době můžeme očekávat?

Bude toho hodně! Čeká na vás nová nahrávka jak ode mě, tak i od Inner City, singl s The House Of Virus na labelu Skint, a také doufám, že udělám něco dalšího s House Masters a s Defected. Pravidelně připravuju KMS MONTHLY’S a samozřejmě vyjde "Big Fun 2014". Matt Smallwood a Full Intention odvedli velký kus práce. Bude to hodně nabitý rok!

Ptala se mamba v listopadu 2013.

foto: archiv

Kevin Saunderson se znovu představí v České republice a to v pátek 22. listopadu na dalším dílu párty House Elements v klubu Roxy!

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016