ROZHOVOR

 

Rob Smile a Jag Kiranmay: "Naším cílem je hrát neotřelý věci a ukázat lidem něco novýho!"

Pokud sledujete tuzemskou house scénu, možná jste letos v Praze zaznamenali novou párty s názvem Fusion. Tenhle mejdan mají na svědomí dva sympaťáci a dobří přátelé Rob Smile a Jag Kiranmay, a probíhá v prostorách vinohradského klubu Hoodoo. Dvou těchto večírků jsem se sama zúčastnila a nedá se jim upřít fakt, že mají duši a undergroundovou atmosféru, kterou už dnes v Praze najdete jen zřídkakdy. Před čtvrtým pokračováním téhle vjemové přehlídky jsem si šla s klukama popovídat nejen o tom, odkud se tenhle koncept vynořil a co si od něj slibují do budoucna, ale i o dalších projektech, kterými se zabývají a o úplně normálních "pozemských" tématech. Zpomalte, srovnejte si tep pod 125 BPM a čtěte dál...

 
Kluci, co vás vedlo k tomu, že jste si pro svůj mejdan vybrali zrovna klub Hoodoo?

Rob: Hrozně nás zaujal ten prostor hlavně tím, že je to fakt underground. Není to jeden z těch naleštěných klubů pro šampony a přesně to jsme pro naši párty potřebovali. No a nejdůležitějším kritériem bylo, jestli si můžeme přinést vlastní zvuk, což v Hoodoo není problém. Tady v Praze je ta situace se zvukem dost zoufalá a pro nás je klíčový, aby měly naše akce v tomhle směru skvělou úroveň.

Jag: Celkem se nám zamlouvala i lokalita. Do Korunní ulice je to tramvají fakt kousek z centra. Ale lidi jsou tu zhýčkaní a dělá jim problém jet za dobrou hudbou o dvě zastávky navíc.

Jag Kiranmay + Rob Smile

Rob: Tohle je svým způsobem fakt smutný. Já osobně chodím za kvalitou a je mi jedno, kam až musím dojet. Jinde ve světě se tohle vůbec neřeší a lidi jedou na dobrou párty klidně na druhou stranu města. A že to jsou větší města, než Praha! Máme se v tomhle směru ještě hodně co učit...

Jag: Navíc jsme si skvěle sedli tady s Perrym, kterej tam dělá provozního.

Perry, váš klub funguje už přes dva roky, a přestože se v něm odehrává spousta skvělých mejdanů, dost Pražáků o něm nemá ani ponětí. Zkus nám ho v krátkosti představit.

Perry: Snažíme se zaměřit hlavně na alternativní scénu od rocku, jazzu až po elektronickou hudbu. Zajímají nás nové hudební směry, propojení živé hudby s elektronickou i jiné experimentální projekty. Přáním je podporovat kvalitní české i zahraniční umělce a hudebníky, ale chceme nechat příležitost i mladým a začínajícím talentům. Prostor je svojí historií příznačný pro naši lásku k pivu, neboť pivo, které v klubu čepujeme, si sami vaříme v našich restauračních pivovarech – v Jihoměstském pivovaru a Pivovaru u Bulovky. Na barech je k dostání ležák 11°, 12° a příležitostně i speciální piva, která v pivovarech vyrábíme. Všechna piva jsou nefiltrovaná, nepasterovaná a nejsou chemicky upravená. Lidi můžou přijít za kvalitní hudbou a vychutnat si u ní, mimo jiné, i kvalitní pivo.

Fusion

V Hoodoo proběhl už třetí díl Fusion a čtvrtý je za rohem. Kdo si zahrál na tom posledním a jak vypadají plány do budoucna?

Rob: Na trojku přijala pozvání Granata, mladá DJane původem z Ruska. Nehraje sice dlouho, ale předvedla moc fajn deep-tech set. Noc otvíral Van Vega, který je taky z Ruska, ale momentálně žije v Ostravě. Po něm jsme nastoupili my dva a Granata zavírala. Jinak Fusion bude zatím probíhat čtyřikrát do roka a na příští párty se můžete těšit na skvělého DJe a producenta Mario Aurea z Berlína, který vystoupí v Čechách úplně poprvé. Samozřejmě se těšte na kvalitní zvuk a skvělé VJské projekce.

Jag: Granata je skvělá a stylově mi moc sedí. Sice není ještě tak vyhraná, ale má šťastnou ruku při výběru tracků. Znovu si s ní zahrajeme 22. listopadu v Olomouci na druhém výročí mejdanu COLORS!, tak se určitě přijeďte podívat.

Píšu si do diáře. Povězte mi o téhle akci trochu víc...

Rob: Já jsem se v Olomouci narodil a dělám tam mejdany už přes deset let. Před dvěma lety jsme se rozhodli udělat párty v mikro klubíčku, nebo spíš baru U Mě doma. Atmosféra, která na těchto mejdanech vládne, je fakt nepopsatelná. Zajímavý je, že lidi v Olomouci chápou naši muziku mnohem líp, než lidi v Praze.

Jag Kiranmay + Rob Smile

V čem se vlastně liší koncept Colors od Fusion?

Rob: Co se týká Fusion, inspirovali jsme se u londýnské undergroundové párty Fuse, která probíhá každou neděli. Začíná už někdy v poledne a jede až do noci. Přijde tam klidně i patnáct set lidí a funguje jenom na guest list, takže se musíš zapsat dopředu, jinak nemáš šanci dostat se dovnitř.

Jag: Já jsem nikdy nic podobnýho nezažil. Trochu mi to připomínalo moje první pařby. Tehdy jsem byl na Floridě a rozjížděl se tam rave. Parta lidí si pronajala opuštěnej sklad a udělala tam párty pro patnáct set, dva tisíce lidí. Byl to naprostej underground, ale lidi si tam předávali obrovský množství energie. No jasně, že si dal každej extázi. Pro ty lidi to bylo něco naprosto novýho a začali to dělat víkend co víkend. Stal se z toho životní styl. Když jsem dorazil na svoji první Fuse někdy ve čtyři odpoledne, venku samozřejmě ještě světlo, a před klubem šílená fronta - fakt třeba třicet metrů. No a vevnitř, to se ani nedá popsat... V sedm byl klub plnej, spousta cizinců, no klasickej Londýn. Pomalejší hudba, tak kolem 122 BPM a track za trackem naprostá bomba. Ani jeden jsem neznal! Tohle by měl zažít každej na vlastní kůži. Vrátil jsem se tam ještě párkrát a zatoužil jsem po tom, udělat něco podobnýho u nás. A tak vznikla Fusion.

Rob: Bohužel u nás prostě nejsou podmínky, aby se dala udělat akce ve stejným stylu. Ale snažíme se tomu přiblížit aspoň hudebně. No a Colors! jsme dělali už dřív, to je klasickej house mejdan, ale jak už jsem zmínil - s neopakovatelnou atmosférou. I tam si sem tam dovolíme zahrát pořádnej underground... :)

Rob Smile + Jag Kiranmay
Co vás vlastně k DJingu přivedlo a jak jste se dostali k house music?


Jag: U mě to byl asi ten rave. Tam to všechno začalo. :) Ale teď vážně. Vzpomínám si, když jsem si jednou koupil CD s Orbital a Future Sound Of London, že to byl pro mne zásadní žánrový zlom! Od té doby už to byla jen samá elektronika. V začátcích mého hraní jsem hodně dával techno, třeba Kanzyani, Zents, Slater a další. Druhým žánrovým zlomem byl asi můj dvou a půl letý pobyt v Londýně. Samozřejmě, že jsem house poslouchal a moc se mi líbil, nicméně v té době jsem mu propadl a stala se ze mě "House head". :) Hrozně mě to tam ovlivnilo a bez toho bych byl těžko tam, kde jsem nyní... Asi bych vždycky mířil trochu jinam, než se ubírá místní scéna, ale určitě bych neměl zvuk, kterej hraju teď a kterej tady hraje fakt hodně málo lidí. Lidi jsou tu hrozně pohodlní...

Rob: Jo, jsou líní naučit se vnímat nový věci...

Jag: Je to i tím, že většina lidí bere jako hlavní zdroj muziky Beatport. Já osobně si tam nic nekoupím, ale devadesát procent DJs si tam vybere ty největší pecky a pak se diví, že se nedokážou nijak odlišit. Londýn mě  právě naučil, že je třeba hledat v neznámých vodách, objevovat nový producenty, který zatím nikdo moc nezná, nebo kteří zatím ani moc nevydávají. A o tom to je... Pak můžeš mít specifickej zvuk a hrát věci, který nejsou oposlouchaný. A to je právě cílem Fusion! Hrát neotřelý věci a ukázat lidem něco novýho.

Rob Smile + Jag Kiranmay

Rob: Já jsem dělal hudbu odmalička, ale tehdy ještě elektronika nejela, takže jsem hrál na bicí, prošel jsem si punkovou kapelou a tak. No a někdy v osmnácti jsem začal chodit do klubů, teda tehdy to byly spíš diskotéky, ale hrálo se tam jinak a mě to hned chytlo a začal jsem se o to zajímat. Zkoušel jsem si doma na gramce hrát, i když tenkrát ještě úplně jinou muziku, a když se tady pak rozjela elektronická scéna, hned jsem věděl, že chci hrát house. Trošku teda koketuju i s "dramíkem", ale ten si zahraju fakt tak jednou za rok. Rozhodně jsem si prošel nějakým vývojem. Dřív jsem hrával mnohem rychleji, progressive, tech-house, až do techna a postupem času jsem začal zpomalovat, formovat svůj sound a teď mě samozřejmě nejvíc baví hudba, kterou hrajeme - deep-house, deep-tech až dub techno.

Kluci, jak a kde jste se vy dva vlastně potkali?

Rob: Vlastně přes hudbu.

Jag: No jo, na jedné akci.

Tenkrát už jste oba hráli?

Rob: Jasně. Já hraju už skoro patnáct let...

Jag: I já.

Rob: Ale Jag žil v zahraničí, a když přijel do Čech, potkali jsme se na jednom open airu, kde jsme si hrozně padli do oka a od tý doby jsme jak Bratři v triku. :)

Rob Smile + Jag Kiranmay

A co producentská činnost? Jagu, o tobě vím, že si vydáváš svoje věci na vlastním labelu...

Jag: Přesně tak. Mám svůj label Seva Records a právě teď mi vyšlo další, v pořadí už šestý EP, s názvem "Now And Then".

Rob: Já jsem se v minulosti pokoušel dělat svoje věci, ale teď mi to leží doma a není na to čas. Určitě bych si ho ale chtěl do budoucna najít, protože si myslím, že je hrozně fajn, když tu po člověku něco zůstane. Dneska může být v podstatě DJ každej, kdo ráno zakopne o šňůru od kompu. A tím se bohužel vytratila přirozená selekce kvality. Je fajn být o krok napřed a tím krokem je právě vlastní produkce...

Jag: Navíc, když už začneš dělat svoje věci, musíš se zaměřit na další věc a tou je networking. Musíš komunikovat s DJs po celý Evropě a dostat mezi ně svoje tracky, aby je hráli. Fakt, že máš vlastní label a skládáš, ještě vůbec nic neznamená. Na světě jsou miliony tracků, který nikdy nikdo neslyšel...

Rob Smile

Co vás baví za hudbu kromě house music?

Jag: Poslouchám převážně house. House má spoustu odnoží, takže mne to nikdy nenudí. Aspoň prozatím. Vyrůstal jsem třeba na Metallice, ale teď už to nedávám. House mě naprosto pohltil. Je to pro mě tak rozmanitá a obsáhlá škatulka, že si s ní vystačím.

Rob: Pro mě je srdcovka třeba Lenny Kravitz. Rád si poslechnu i liquid funk, jazz a další styly. Nejsem v podstatě vyhraněnej. Hudba u mě doma hraje pořád, rád to střídám...

Pojďme trochu zabrousit od hudby k osobnímu životu. Oba dva máte malé děti. Dá se vůbec skloubit práce, hraní a rodina? Není toho na vás občas trochu moc?

Rob: Občas je to hodně náročný. Oba máme denní zaměstnání a člověk si to musí umět dobře zorganizovat. Pro mě je teď nejdůležitější věnovat veškerý volný čas svému dítěti. Samozřejmě máme rozjetých spoustu věcí, takže nejde polevit na žádné frontě, ale kdykoliv mám volnou chvíli, jsem rád, že ji můžu strávit se svou dcerou, která v mém životě hraje opravdu velmi důležitou roli.

Jag: Naše děti jsou stejně starý, takže se často vídáme a trávíme čas spolu...

Rob Smile
Je mi jasné, že na další koníčky už moc času nezbývá, ale co vás ještě baví, když máte volnou chvíli?


Rob: Hrozně rád jezdím na motorce, rád vařím. V létě kolo, v zimě hory a snowboard.

Jag: Večer, když si potřebuju odpočinout, tak si hrozně rád čtu. Ale ten čas fakt moc není. Mám doma knihovnu nadupanou knížkama, ke kterým se ne a ne dostat.

Nějaký vzkaz našim čtenářům na závěr?

Jag: Pokud chcete zažít něco novýho a neotřelýho na naší klubový scéně, určitě se přijďte podívat na další vydání Fusion!

Díky za rozhovor a ať se mejdan vydaří!

Ptala se julisak v říjnu 2013.

foto: julisak + archiv

Jag Kiranmay a Rob Smile se představí na dalším dílu párty Fusion 15. listopadu v klubu Hoodoo.

Více info o zpovídaných:

Jag Kiranmay:

www.jagkiranmay.com

www.soundcloud.com/jagkiranmay

www.sevarecords.com

Rob Smile:

www.facebook.com/deepsmokedjs

www.soundcloud.com/robsmile

www.mixcloud.com/rob-smile

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016