ROZHOVOR

 

Mihai Popoviciu: "Úspěšná kariéra vyžaduje čas a spoustu práce..."

Pokud vás také tolik baví house a techno a sníte si svůj velký sen o tom, že by vás jednou vaše muzika mohla uživit, pak si určitě rozhovor s rumunským producentem Mihai Popoviciu přečtěte. On ho měl totiž také a navzdory obrovskému množství producentů, kteří skládají muziku podobného ražení a labelů, které ji vydávají, nakonec prorazil a dnes už se věnuje jenom jí... Jak na to? K naší velké radosti připojil i několik velmi cenných rad, rozpovídal se o své vlastní značce Cyclic Records, dovolil nakouknout do svého studia, zmínil ideální set up a prozradil také, zda si pro Prahu chystá něco speciálního... Hezké čtení!

 

Mihai, děkujeme, že sis udělal čas na tenhle rozhovor! Myslím, že v Praze vystoupíš vůbec poprvé... Jak se na to těšíš?

Těším se hodně. Ano, bude to opravdu poprvé, co v Česku zahraji. Vím, že Praha je krásné město a moc se k vám těším!

Mihai Popoviciu

Mohl bys pro ty, co o Tobě ví málo, v krátkosti popsat kdo jsi a co děláš?

Určitě. Jsem DJ a producent zaměřujicí se na house a techno. Více si o mne můžete přečíst a samozřejmě poslechnout i mou tvorbu zde.

Myslím, že lidi tady v Praze Tvůj osobitý sound a styl zaujme,  nepochybně tu máš i řadu fanoušků, kteří se moc těší. Můžeš nám prozradit, čím se necháváš ve své tvorbě inspirovat?

Mám rád hudbu, která má ve větší míře groove, hudbu, která vás na parketu rozhýbe. Občas to může být deepovější nebo více přímočaré, ale vždy to musí mít taneční element. Myslím, že právě tohle nejlíp vystihuje můj kreativní přístup jak v produkování, tak i v samotném hraní...

Dokážeme si představit, jak jsi asi vytížený... Řekneš nám něco o Tvých současných hudebních projektech? A můžeš nám přiblížit typický den Mihai Popoviciu?

Právě mi vyšlo nové EP u Highgrade Records, kolaborace s mým kolegou Davidem Delgadem, a další s dlouho spolupracujícím kolegou producentem Toygunem. Ta vychazí u Bondage Music. Můj typický den začíná kolem deváté desáté ranní kontrolou emailů a různých promo tracků. Potom to může být práce buď na nějákém nové skladbě nebo na promo mixu. A nebo práce pro můj label nebo nějaký ten rozhovor. Záleží na tom, co má zrovna prioritu...

Můžeš nám prozradit, jak vypadá Tvůj idealní DJ set up?

Ideální set up je 2x Pioneer CDJ2000 a jeden Xone 92 nebo Pioneer DJM mixer a v neposlední řadě dva kvalitní monitory. A k tomu samozrejmě skvělý dav. :)

Mihai Popoviciu live @ Diep (Tilburg) - may 2013 by mihai popoviciu

A co tvoje studiové vybavení? Jaký používáš software, pluginy nebo jakou máš oblibenou mašinku?

Moje studio je extrémně jednoduché. Mám jen PC a studiové monitory. Vůbec žádný hardware. Spoléhám pouze na software a jsem moc liný na to, abych zkoušel něco nového. K produkování používám už 5 let Ableton.

Víme, že jsi rozjel svůl label Cyclic Records. Jak to jde? A je těžké řídit label pro někoho tak pracovně vytíženého?

Cyclic Records jede dobře. Pro konec roku máme připraveno několik skvělých titulů. Moc se na ně těším! Dostávám a vyřizuji všechna dema pro label a mám v plánu opravdu hodně věcí. Není to rozhodně jednoduché organizovat si to všechno sám a tak dělám, co můžu...

Mihai Popoviciu
Jakým způsobem ziskáváš pro label umělce? Zdá se, že každé nové EP je lepší a lepší. Osloví Tě sami od sebe, nebo je vyhledáváš Ty sám?

Většinou mě osloví sami. Pokud sis všiml, tak většina z nich jsou relativně neznámí producenti. Proto se snažím najít pro každou novinku nějakého známějšího remixéra, a to pro změnu oslovuji někoho já sám. Jde tedy o to mít nové a neotřelé producenty a zároveň podpořit každé EP známějším jménem a tím mu trochu pomoci, aby se dostalo dostalo lidem vice do podvědomí...

A jaké máš plány či další cíle se Cyclic Records? Uvažuješ o tom, stát se více komerčním labelem, nebo se chceš i nadále soustředit pouze na okrajové žánry?

Můj plán je vydávat muziku, která se mi libí, a kterou můžu normálně hrát venku. Čas ukáže, jestli to nabere jiný směr...

Mihai Popoviciu

Na house scéně se pohybuješ už řadu let. Jak bys definoval její současný stav?

Dnešní house se mění velice rychle a konzumuje se neskutečným tempem. Je tolik producentů a hudebních vydavatelství, že se velice rychle zapomíná na to, co právě vyšlo. Na jednu stranu je dobré, že je toho tolik, že se nemůžete nudit. Nicmémě na druhou stranu to s sebou nese i spoustu špatné muziky a člověk musi trávit opravdu hodně času hledáním skutečné kvality...

Teď, když už jsi na scéně etablovaný, je pro tebe stále těžké uživit se hraním a vydáváním tracků?

Pro každého je těžké živit se tímto způsobem, obzvlášt na začátku, když tě nikdo nezná. Já jsem nebyl žádnou výjimkou, ale krok po kroku jsem se vypracovával a teď můžu říct, že se konečně v pohodě muzikou uživím. Ještě jako teenager jsem měl sen, že si budu vydělávat hudbou a ten sen se mi splnil...

Mihai Popoviciu

Můžeš dát začínajícím DJům a producentům nějakou radu, čeho se mají podle tebe vyvarovat a na co se naopak soustředit?

Zůstaň věrný sám sobě a tomu, čemu věříš, buď spokojen s vlastní tvorbou a s tím, co hraješ, věř si a běž si svou cestou. Nesnaž se někoho kopírovat a nedrž se trendů...  A nikdy to nevzdávej, ůspěch nepřichází přes noc. Úspěšná kariera vyžaduje čas a spoustu práce.

A nakonec - jak se obvykle připravuješ na vystoupení? Připravíš si něco speciálního pro Prahu, nebo to bude jako jakékoliv jiné hraní?

Na cestách mám s sebou obyčejně hodně muziky, takže se vždy přizpůsobím dané situaci a konkretnímu davu, jakmile se do toho vcítím. Věřím, že si to všichní moc užijeme.

Moc děkujeme za čas, který jsi nám poskytnul pro tento rozhovor...

Rádo se stalo a uvidíme se brzy v Praze!

Ptal se Jag Kiranmay v říjnu 2013.

foto: archiv

Mihai Popoviciu se historicky poprvé představí v České republice a to 8. listopadu na 7. narozeninách párty Creative v Chapeau Rouge!

Více info naleznete zde:

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016