ROZHOVOR

 

Chmara Winter: Lacinou show v Polsku už nikoho neopijete

Chmara Winter je polské duo sídlící mimo hranice jakýchkoliv hudebních žánrů. Inspiraci čerpají ve vodách Detroitu, Chicaga a Berlína. Vy je můžete slyšet tento pátek na noci BE AT: v klubu Chapeau Rouge. O muzice, polské scéně a mnohém dalším se kluci rozpovídali v následujícím rozhovoru.

 

Ahoj kluci, řekněte našim čtenářům, jak se zrodil projekt Chmara Winter.
Nic světoborného za tím není. Někdy v roce 2010 jsme se začali scházet a makat na společné muzice.

A proč jméno Chmara Winter?
Je to složenina z našich příjmení – Bartolomej Chmara a Krysztof Winter. Proto tedy Chmara Winter ;)

chmara winter

Jak vlastně spolu skládáte muziku? Než sednete do studia, máte v hlavě již nějaké nápady a vize k nové skladbě?
Popsat to, jak děláme muziku je velice těžké. Pro nás je důležitá svoboda a rozmanitost, proto je to ve studiu pokaždé jiné a právě to nás baví. Nejdůležitější je být svobodný a nechat se unášet a inspirovat kreativním myšlením, kterého máme až až.

Vaše produkce je velice rozmanitá. Děláte moderní house, bassové tracky a různé odnože techna. Zapomeňme na škatulky a řekněte nám jak byste vy sami popsali hudbu co děláte?
Říkáme tomu organický house řízlý detroit technem. To se týká jak produkce, tak hudby kterou hrajeme na mejdanech.



Jak jste se dostali do podvědomí posluchačů elektronické hudby? Byla to trňitá cesta posílání demo snímků spousty labelům a čekání jestli si vás někdo všimne?

Právě, že vůbec... Ještě před Chmara Winter jsme oba dělali do muziky. Když jsme se dali dohromady a začali skládat jako duo, měli jsme velkou kliku. Dostali jsme příležitost odehrát set na akci s Cats’n’Dogs. Tam jsme pustili track Powidlo. Klukům z Cats’n’Dogs se track líbil a hned za námi běželi, aby se zeptali od koho to je. Docela koukali, když jsme jim řekli, že je to naše nová věc. Od toho už byl jen malý krůček k vydání této skladby na Pets records. Od té doby se o nás začaly zajímat i větší labely a věci se rozhýbaly.


Jakou máte scénu v Polsku? Co se u Vás hraje na velkých akcích? U nás stále bohužel vévodí trance a komerční techno/progressive. Změnilo se něco za tech pár let co jste v popředí polské scény?

Elektronická muzika je v Polsku velice populární. Máme několik velkých klubů jako 1500m2, nebo legendární Sfinsk. Oblíbené žánry jsou house a techno. Každá scéna se vyvijí, stejně tak i ta naše. Troufám si ale říci, že to jde v Polsku dobrým směrem. Lepší kluby, lepší muzika a návštěvníci se o hudbu zajímají více do hloubky. Lacinou show a rohlíkem už nikoho neopijete.

A co vaše show? Často vás vídáme napsané jako Live projekt. Co to obnáší?
Když hrajeme live znamená to, že pouštíme pouze naše tracky. Každopádně i naše Dj sety jsou trochu live – živější. Vždy s sebou vozíme mikrofon, midi kontrolery a externí efekty. Naše vystoupení se vždy snažíme okořenit o živé prvky.

Co můžeme očekávat na BE AT: v Chapeau Rouge?
Pořádnou muziku, šlapavé groovy a dynamické mixování. Nechte se překvapit ;)

Chcete něco vzkázat českým fanouškům?
Nebuďte líní a přijďte, bude sranda!

Na závěr nám napište vaše aktuální top 3.
1. A Guy Called Gerald - Thu The Diehold
2. Brothers In Low – Testacorta
3. Jonas Kopp - Reject

https://www.facebook.com/events/408161122617134

Akci podporuje: Club Mate, Beef records, Chapeau Rouge a Techno.cz

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016