ROZHOVOR

 

Schwa: "Jaký si to uděláš, takový to máš"

Člen, česko-australského dua, Shades Of Gray DJ Schwa právě vydává novou mixovanou kompilaci Lay It Down. CD vychází pod značkou Beef Records, které je zároveň Michal Růžička aka Schwa majitel. A tady sním máte rozhovor k LID, ale i k jeho djským, producentským a promotérským aktivitám.

 

Ahoj, jak se máš a co děláš?
Sedím doma, potím se a píšu rozhovor.

Na tvém labelu právě vychází tebou mixované CD "Lay It Down", mohl bys nám ho trochu přiblížit, povědět něco o něm?
Jde o CD, které vychází jako mixovaná kompilace. Jednotlivé tracky jdou zakoupit online digitálně, takže si na své přijdou i djs. Tentokrát jsme ale trochu experimentovali. Celý release se nese v duchu downtempa, elektroniky, trip hopu a chill out music. Je to prostě release na poslech doma, v autě, v práci a nebo na pláži. Nic divokého ani monotonního. Žádné uspěchané věci. Celkové tempo se dost mění, ale nad 115bpm tam nic nenajdete…

schwa

Co tě vůbec přivedlo na myšlenku udělat downtempo kompilaci a to v podobe CD, když v dnešní době je asi nejjednodušší a nejekonomičtější formou distribuce ta digitální?
Chtěl jsem udělat downtempo kompilaci už dlouho. S tou myšlenkou jsem koketoval přes 2 roky. Chodilo mi spoustu zajímavých demo snímků do housových producentů. Tyto věci byly pomalejší a mnohem klidnější, než bývá zvykem. Rád jsem to doma posloucal a vždy jsem si říkal, že by bylo super ty věci vydat. Dokonce jsem chtěl založit nový label, ale Nick mi říkal, že to radši vydáme na Beef. Nemusíme se přece profilovat jen na housové releasy. Asi rok mi trvalo to dát celé dohromady. Řeší se kolem toho spousta věcí. Papírování, obal CD, tisk, tracklist atd. Vybíral jsem asi z dvojnásobného množství skladeb než které se na CD vešly, takže to bylo opravdu časově náročné. Hlavně jsem chtěl aby celý mix měl hlavu a patu což u skladeb, které mají rozdílné tempo nebylo jen tak. Musím říct, že to byl docela porod… jestli se mi to povedlo, to ať posoudí posluchači. Je ale moc fajn číst recenze, které tvrdí, že je na scéně nová řada downtempo kompilace, které "Cafe Del Mar" nesahá po kotníky, to mě moc potěšilo.

No a proč tedy CD? S digitalním releasem bys měl o dost méně práce ne?
To máš určitě pravdu, ale já mám rád věcí, které jdou uchopit do ruky. Ať se jedná o vinyly nebo právě CD. Spousta lidí má v autě CD přehrávač a kdybych jim řikal ať si to stáhnou tam a tam, vypálej a poslechnou tak k tomu asi nikdy nedojde :). Je mi celkem jedno jestli na lisování samotného CD něco proděláme. Beru to jako reklamu a úctu k lidem, kteří se na "Lay It Down" podíleli. Alespoň máme čím dělat radost svým kamarádům, když mají narozeniny atd :).

Který track je tvým favoritem na tomto CD?
Těžko říct, ale moc mě baví skladba od projektu Possitive Flow. Maddslinky aka Zed Bias je další můj oblíbenec. Super je i věc od Romana Raie, která vyšla pod jeho novým pseudonymem Soul Science.

Jak dlouho vůbec trvá příprava takového CD, kde je spousta skladeb ruzných umělců? Je těžké to všechno tak říkajíc "dát dohromady"?
Celé to trvalo asi rok. Ale nedělal jsem na to samozřejmě non-stop. Dost času zabere čekání na skladby, design, lisování atd. .

VA Lay It Down by Dj Schwa (BEEFCD006) from Michal Schwa on Vimeo.



Koukal jsem, že děláš i křest v Chapeau Rouge. Co se tam bude dít?
Jasně, křest musí bejt :). Pozval jsem Romana Rai, který má na CD jednu skladbu, dále kamarády Alexe Neivela a Lumiera. Bude to taková akce pro kamarády v našem oblíbenem klubu. Plánujeme pro návštěvníky dárky a hádejte jaké…

 

Budeme hrát naše oblíbené věci a já jsem moc rád, že můžeme "Lay It Down" pokřtit právě v Chapeau. Je to jeden z mála klubů tady v Prze, který funguje na profesionální úrovni. Abych pravdu řekl, tak mě už ani moc nebaví hrát v jiných klubech, kde musíte neustále řešit amatérský přístup provozních/manažerů a nefunkční techniku.

Jasně, ono je vidět, ze v Praze hraješ o něco méně než dříve. Hlavní důvod jsou tedy spatné kluby?
Z části asi ano. Další důvod je, že už neberu žádné hraní přes týden. Raději pracuji z domova a nebo trávím čas ve studiu. Hraní je velice inspirativní, ale energii na skládaní ti to moc nedodá. Spíše naopak. Také si teď mnohem více vybírám na jakých akcích v Praze hraji. Přijde mi lepší hrát méně, ale zato na pořádných mejdanech bud tady v Praze, mimo Prahu a nebo v zahraničí. Less is more.

http://gigs.gigatools.com/user/Schwa

Když se tak podívám tak ty, pod hlavičkou Beef Records, děláš spoustu zajímavých mejdanů jako například BE AT: v Chapeau Rouge. Pak proběhla i warehouse party na malostranské v Kokpitu. Chystáš teď aktuálně nějakou zajímavou akci?
Nikdy jsem nechtěl organizovat mejdany, protože jsem se několikrát spálil a finančně naletěl. Ale poslední dobou není jiná možnost. Nejde jen nadávat jak venku všechno funguje a říkat, že tady jsme 100 let za opicema a přitom sedět na zadku. Jaký si to uděláš takový to máš. Proto se sakra snažíme trochu naší scénu rozhýbat tím správným směrem. Hlavně po vzoru parties, které jsou v Londýně, Berlíně, New Yorku a na dalších místech. Jestli se nám to daří to nechci soudit, ale každopádně na tom makáme. Musím zmínit Dmitryho, Fatty M, Layupa a další, kteří na tom všem mají nemalou zásluhu a hlavně vidí věci podobně jako já. Rád dělám akce na neobvyklých místech. Akce, které mají nějakou hlubší myšlenku a jsou vizuálně zajímavě pojaté. Myslím, že lidi mají pokrk akci, kde na vás všude číhá nějaký sponzor či reklama. Akce, kde letáky jsou plné log a holek v bikinách, videa plná koz a zadků, bary předražené a za pultem je 10 laptop djů v bílém nátělníku, kteří tráví více času v posilovně než nakupováním muziky. Nechci nikomu říkat co má jak dělat, ale je fajn, když se věci začnou hýbat tím správným směrem a návštěvníci to ocení. Jde přece o to, aby se lidi bavili a ne z někoho ždímat peníze a nebo si honit ego za mixákem.

Jak už jsem znímil, tak v pátek bude křest kompilace "Lay It Down" v Chapeau Rouge. Další speciální akci chystáme teď v sobotu. Jmenuje se Barrandez-Vous. Bude to open air akce spojená s graffiti jamem. Místo nemůžeme ještě odhalit, ale moudří určitě už tuší. Mejdan proběhne za každého počasí. Bude to něco úplně jiného, než nač jsme v Praze zvyklí.



V poslední době tě vidím neustále v Praze. Co vůbec Shades Of Gray, nějaké ohledně tohoto projektu?
SOG nikdy nespí! Dokončujeme právě nové album "Slave To The Rhythm", které je už načrtlé od února. Já teď ve studiu ladím zvuk a mastering. Také čekáme na remixy. Letní tour po Evropě jsme ale museli odložit. Nick buduje nové studio, takže nemá na radovánky po Evropě teď vůbec čas.

Jak je v celém rozhovoru vidět, tak být dj/producent/label manager není žádný med a je to především časově velmi náročná práce. Plánuješ vůbec nějakou dovolenou?
Konečně ano a to po mnoha letech. Pokud se něco na poslední chvíli nezmění, tak si s sebou nevezmu ani desky (!). Jenom počítač, bez něj bych to asi nezvládl (smích). Pojedeme na Balkán - Srbsko, Černá Hora, Chorvatsko atd. Nemůžu se dočkat. Bude to takový roadtrip, ale zároveň nevím jak vydržím takovou dobu bez hraní.



Vice na www.beefrecords.net
www.djschwa.net
www.shadesofgraymusic.net

Ptal se: Ezwell

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016