ROZHOVOR

 

Stickybuds: "Cannabis je jedna z nejdůležitějších rostlin na této planetě..."

V pátek 28. června vystoupí v klubovně 2.patro kanadský DJ, producent a fanoušek voňavé zelené rostliny Tyler Martens aka Stickybuds, který se prezentuje hudebními styly, jako jsou funk, reggae, hip hop a breakbeat. Jeho technika mixu je přímo fenomenální a právě proto se stal rezidentem jednoho z největších kanadských festivalů Shambhala Forest. Více informací o něm samotném se dozvíte v následujícím rozhovoru...

 
Pane Stickybuds, na konci měsíce června vystoupíte v pražském klubu 2. patro. Moje první otázka tedy zní: Co jste slyšel o Praze a už jste tady někdy byl?

Upřímně musím říct, že jsem toho o Praze zatím moc neslyšel a nikdy jsem u vás ještě nebyl. Jedinou věcí, kterou mám z nějakého důvodu v hlavě, je fakt, že je Praha místem módních trendů... Je to pravda? Možná to bylo z nějakého filmu, ha ha. Česká republika je pro mě tedy úplně neznámou destinací a velmi mě zajímá - těším se, až to u vás prověřím!

Stickybuds

Léto je tady, takže by mě zajímalo, jaké jsou tvé plány pro letní sezonu... Kde budeš hrát a najdeš také nějaký čas na odpočinek?


Momentálně finišuje moje turné po Evropě a začátkem července se vracím zpátky do Kanady, kde vystoupím v rámci festivalové sezony asi na pěti festivalech a poté mě čeká ještě jeden v Austrálii. Přes týden většinou pracuji na nové hudbě a setech, takže není moc času na odpočinek, ale jsem si jist, že nějakou tu chvilku mu také věnuju...

Vím o tobě, že jsi rezidentem kanadského festivalu Shambhala Forest. Můžeš nám o tomhle fesťáku říct něco víc?

Shambhala je srdcem západního pobřeží kanadské undergroundové hudební scény. Jezdím na tenhle festival už asi 13 let a je to podeváté, co tam letos budu hrát. Je to vážně velice specifický festival a moje oblíbená párty roku...



Klub 2.patro znamená v angličtině 2nd floor a je to skutečně druhé patro činžovního domu. Je kombinací galerie a lounge - takový velký obývák, v němž vládne velice specifická atmosféra. Můžeš nám prozradit, na jakých neobvyklých místech jsi zatím hrál?

Hrál jsem na lodích, v podzemních stanicích metra a v klubech všech možných rozměrů. Od malých až po ty největší. A v Kanadě máme takovou tradici lesních akcí, takže hrát v lese je určitě velice zajímavé místo...

V současné době jsi na svém evropském turné. Jaké jsou rozdíly mezi hraním tady v Evropě a u vás v Kanadě? Jaký máš názor na evropské partypeople?

Musím uznat, že evropští partypeople jsou opravdu cool! Je to velice zajímavé pozorovat lidi z různých koutů Evropy, jak reagují na moji muziku. Na každé show potkávám spoustu lidí, kteří si to opravdu užívají a znají mou hudební produkci. Já si to pak užívám s nimi a je to opravdu skvělé...

Stickybuds

Vypadáš jako docela crazy týpek se specifickou přezdívkou. Odkud ten tvůj nick pochází? Má to něco společného s hulením? :) Co si myslíš o marihuanové politice?

Ha ha, ano je to opravdu tak! Má to co dočinění s trávou. Podporuju to na 100%. Konopí je jedna z nejdůležitějších rostlin na této planetě. Je nelegální ve většině zemí, protože představuje hrozbu pro velké průmyslové podniky, a přitom je to univerzální rostlina, která by ve své podstatě mohla pomoct našemu světu...

Co ještě děláš kromě muziky? Je to tvá normální práce? Vyjadřuješ se také prostřednictvím jiných forem umění?

Za poslední tři roky jsem byl schopen dělat hudbu jako full time job. Jsem do ní blázen a trávím nad ní hodně času, abych si byl jistý, že tohle je právě to, co bych chtěl dělat po zbytek svého života. Také rád maluju. Občas. Když dostanu šanci, tak si něco nakreslím sprejem, ale rozhodně v tom nejsem nějak extra dobrý... :)

Stickybuds

Jaký byl u tebe první impuls začít skládat hudbu? Jak bys popsal svůj hudební vývoj?

Začal jsem chodit na rave párty když mi bylo asi 14 let, to byl můj start... Jak jsem postupem času stárnul a nabíral zkušenosti, tak jsem chtěl být součástí toho všeho. Začal jsem tedy vystupovat jako DJ a také jsem šel do hudební školy, kde mě naučili, jak hudbu skládat. Pak jsem začal fakt tvrdě pracovat na své vlastní produkci a posléze vydávat tracky a hrát je i na vlastních akcích...

Teď vydáváš své tracky na celé řadě labelů a tvá tvorba je velmi dobrá! Na kterou ze svých skladeb jsi nejvíce pyšný?

"Clean Air" je pravděpodobně song, na který jsem nejvíce hrdý. Miluju význam toho tracku a to, co stálo za tím ho vytvořit, i celý track jako takový. Také hudba, kterou momentálně produkuju s Edem Solo, je hodně kvalitní a je vážně skvělé s ním spolupracovat!



Máš rád také jiné hudební styly, nebo jsi striktně věrný tomu svému? A když už se bavíme o stylu, mohl bys nám popsat svůj sound jednou větou?

Popsal bych to jako "party music". Hrávám většinou hodně různých žánrů, ale všechno bych to shrnul do párty hudby s tanečními peckami. Hodně rád poslouchám reggae, downtempo a taky chill out, když zrova netvořím vlastní muziku a chci si spíš odpočinout...

Co je pro tebe typické na takovém mejdanu? Co přesně potřebuješ, aby párty proběhla dle tvých představ? A také jaký hardware a software je pro tebe typický?

Dobrá párty pro mě znamená skvělý dav lidí, které ta hudba opravdu baví, a tancujou na parketu jako splašení. Samozřejmě tomu taky hodně pomůže kvalitní sound system. Co se techniky týče, tak používám Serato Vinyl, mixák Rane 57 SL a gramofony Technics. Produkuju prostřednictvím Abletonu Live a Logic Pro.

Stickybuds

A teď trošku otočíme. Co je pro tebe důležité ve volném čase a jak odpočíváš?

Upřímně jsem fakt rád za každou volnou chvilku, kterou si najdu. Když se vrátím zpátky domů do Kelowny, tak jezdím na kole, většinou pokaždé den před tím, než začnu skládat, a opravdu si to ježdění užívám. Potom mě taky moc baví long board. 

Na závěr můžeš poslat nějaký vzkaz všem tvým fanouškům k nám do České republiky...

Jsem opravdu natěšenej na párty u vás v Praze, protože jsem u vás ještě nikdy nebyl... Budu moc rád, když mě přijdete pozdravit na mejdan a pořádně zapaříte! :)

Ptal se Tokátko v červnu 2013.

foto: archiv

Kanadský DJ a producent Stickybuds se historicky poprvé představí v České republice a to v pátek 28. června v pražském klubu 2.patro!

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016