ROZHOVOR

 

Skyline: "Naše nová deska Fairytapes je hodně barevná!"

Přísloví: "Když jim, tak nemluvím" v našem případě moc neplatí... Se členy skupiny Skyline jsme už zavedli pravidelné čajové dýchánky, které pořádáme po dvou letech ke každému vydanému albu. A teď, i přes absenci jarního počasí, pomalu přichází festivalová sezóna, ke které skupina Skyline zkrátka patří. Proto jsme se rozhodli ji opět vyzpovídat a navnadit vás na páteční křest nového alba v Paláci Akropolis.

 

Tak už je to dva a půl roku, co jsme spolu seděli a vedli řeč nad novým albem Skyline. Teď mi dochází, jak jsem stará a jak jsme se vůbec nezměnili... Nebo stalo se za ty dva roky u vás něco zásadního?

Hoffy: Stalo. Máme novou desku... (smích)

Maru: Hlavně jsme pět měsíců prakticky nikde nehráli a teď začíná nová sezona, takže čerpáme energii, aby všechno dopadlo podle našich představ. Předešlý rok jsme vlastně pracovali průběžně na desce, takže víceméně to bylo pro nás velmi produktivní, ale zároveň pohodové období.

Hoffy: Hodně jsme koncertovali, ale na podzim jsme se snažili, kvůli práci na desce, hraní omezit na minimum.

mamba + Skyline

Naposledy jste tedy vystupovali kdy?

Hoffy: Poměrně nedávno - na horách...

Aha, tak pro mě jste taková typická festivalová skupina... Jaké období je pro vaše hraní nejideálnější?

Maru: To nejde tak jednoznačně říct, záleží na publiku. Třeba v té Deštné, kde jsme nedávno hráli, bylo mínus deset stupňů a stejně to bylo super. Ze začátku byla sice šílená kosa, ale jakmile jsme se rozhýbali, hned to šlo snadněji.

Když to vezmeme tak nějak hudebně... Kam jste se za ty dva roky posunuli?

Hoffy: Všechny naše změny se odrazily na desce, protože tu předešlou nám pomáhal sestavovat Dušan Neuwerth a tuhle jsme měli ve vlastní režii bez jakéhokoliv zásahu producenta. "Private Madness, Public Danger" byla o hodně kytarovější a rockovější, což byl také samozřejmě záměr.

A tahle už není?

Hoffy: Cítili jsme potřebu vrátit se k tanečnější a elektroničtější hudbě. Zároveň to ozvláštnit různorodostí a "barevností". Myslím si, že výsledek se povedl!

Hoffy
Kdy ve vás vznikne ten pocit, že je na čase vydat novou desku?

Maru: Řekla bych, že tak nějak přirozeně... Vydali jsme "Private Madness, Public Danger", pak, jak už to z pravidla bývá, jsme si půl roku užívali čas na koncertech, festivalech atd. A tak nějak postupně jsme usoudili, že je možná na čase pracovat na něčem novém...

Takže šestá deska v průběhu patnácti let... To to letí, co?

Maru: To je strašný! (smích) Já mám furt pocit, že fungujeme tak maximálně pět let...

Takže zakecáváte svůj věk, jako to dělají ženský v menopauze?

Maru: Přesně tak! (smích) Pořád mi to ale tak nepřijde, nemůžu si pomoct...

Nerada moc srovnávám jedno album s druhým, protože podle mě má každá deska svůj specifický koncept, ale tak v čem je tato deska jiná?

Maru: My taky ne. Ze začátku se to třeba nedá vůbec říct - nikdy nevíš, co z toho vznikne. Až když se na to díváš jako na celek, tak potom přemýšlíš o tom, co je konceptem samotné desky.

Hoffy: Ze začátku jsme měli snad jenom jediný záměr - aby to bylo hodně elektronický. Jinak se celý ten koncept vytvářel sám a jsme za to vlastně i rádi...

Maru: Já například někoho překvapím i tím, že umím zpívat. (smích) A taky si myslím, že výraz celé té desky podpořil i design alba, který je neuvěřitelně povedený a zachycuje vše, co jsme chtěli.

Maru

A kdo se na něm podílel?

Maru: Tenhle povedený design nám dělal Vítek Škop a já mám pocit, že to je nejlepší obal za celou dobu vůbec, fakt se mi moc líbí.

Krom toho se mi líbí i název. "Fairytapes" zní tak hezky pohádkově...

Maru: Přesně tak, název vznikl úplně náhodou. Jacob totiž při jedné z posledních písniček začal zpívat něco v duchu: "Fairy tales teller..." A my se toho chytili, Radek přidal to "Tapes" a vzniklo "Fairytapes".

Když jsem poslouchala vaši desku, přišla mi i docela dubstepová a hodně taneční. Od čeho se odvíjel ten nápad, dělat ji v tomto duchu?

Maru: Mám pocit, že Hoffyho s Jacobem asi hodně ovlivnilo, že spolu teď vystupují jako duo HIFFI & JACOB a hrají dost podobnou hudbu...

Hoffy: Já to beru tak, že trendy a styly v elektronické taneční hudbě se neustále vyvíjí a mění, i když už to není tak dramatický jako třeba před 10 - 15 lety. Mě osobně současná bass music scéna hodně baví. A zároveň jsme chtěli nové album odlišit od toho předešlého.

Představujete si, jak bude vypadat i ta další deska? Dejme tomu za tři roky?

Maru: To snad ne! (smích) Je moc brzo o tom mluvit. Ale vzhledem k tomu, že všichni stárneme a jsme zvyklí vydávat na pódiu nejvíc energie, tak začínáme alespoň uvažovat o tom, že s Jacobem začneme chodit i na masáže, aby to naše tělo tak netrpělo.

Hoffy + mamba

Jacob děla nějakého trenéra, ne?

Maru: Dělá, a je v tom fakt dobrej. Vede tréninky ve fitku a jezdí dokonce i za lidmi domů, a tam jim pomáhá správně cvičit, sestavovat jídelníček atd.

Všichni fanoušci už dávno vědí, že vaši skupinu nedávno opustil MC Nu C a je asi zbytečné rozebírat důvody jeho odchodu, protože už několikrát sám prohlásil, že jsou rodinné… Jak to ale vnímáte vy - změnilo se pro vás něco?

Maru: V podstatě ani ne, poslední náš společný koncert sice byl hodně emotivní, i nějaká slza nám ukápla, ale není to nic, s čím bychom nesouhlasili, plně ho chápeme. Během dvou koncertů, které ještě před odchodem s námi nemohl odehrát, jsme se s MC Jacobem naučili zaskočit ho a poradit si bez něho, takže vlastně to nebylo ani po koncertní stránce tak hrozné.

Hoffy: Jeho odchodu se nedalo moc zabránit, protože díky pracovní vytíženosti a rodině se dalo předpokládat, že už moc času na kapelu nezbývá. Takové to zásadní rozhodnutí - kapela, nebo rodina - přišlo zhruba v období, kdy jsme začínali pracovat na nové desce. To už bylo jasné, že to moc nestíhá...

Kdy jste vlastně začali na desce pracovat?

Maru: Asi tak rok zpátky, ale intenzivně jsme se do toho pustili po letních prázdninách, když skončila festivalová sezóna. Proces tvorby jsme tentokrát pojali trochu jinak, většina naší komunikace totiž probíhala přes internet, přes který jsme si posílali prvotní nápady rovnou nahraný, a pak na tom dál pracovali.

Hoffy: Za čtrnáct dní jsme se vždycky sešli ve zkušebně, vyzkoušeli si to naživo, jestli to opravdu funguje, a pokračovali dál v tvorbě. Bylo to strašně pohodový a tak nějak přirozený.

Budete natáčet nějaké klipy?

Maru: Určitě ano, bereme také v úvahu, které písničky se většině líbí, a na základě toho se rozhodneme, ke které natočíme klip. Ale není to až tak primární - máme nějaké tipy, kterým bychom chtěli dát vizuální podobu, ale ještě uvidíme.

Máte nějakou svou oblíbenou skladbu?

Hoffy: Těžko říct, já myslím, že každý z kapely tam má asi své favority.

Napadá mě, jestli se kvůli něčemu vůbec hádáte nebo vám dělá problém na věcech se shodnout...

Maru: Máme obrovské štěstí, že spolu opravdu dobře vycházíme, takže se nestává, že bychom se hádali.

Hoffy: A když už nastanou nějaké zmatky, nebo se nemůžeme rozhodnout, tak to vždy jistí hlasování. Naštěstí je nás už jenom pět. (smích)

Nepřemýšlíte o tom, že byste teď sháněli někoho dalšího do party?

Maru: Ne, to vůbec nepřemýšlíme a zatím nechceme...

Skyline

Jako jedna z mála českých elektronických kapel jste se dostali do Ameriky. Jak na vás reagovalo publikum za oceánem? Bylo v něčem jiné?

Maru: Největším překvapením pro nás bylo, že vůbec nevěděli, že jsme z Čech nebo celkově ani netušili, že nepocházíme z Ameriky.

Tohle bych ale brala jako úspěch...

Hoffy: To nás právě nadchlo, protože tu angličtinu asi nemáme tak špatnou...

Pojedete i letos hrát někam za hranice České republiky?

Hoffy: Teď to zrovna řešíme - máme seznam zahraničních festivalů, kam by se dalo vyjet. Měli bychom letos hrát na slovenské Pohodě, ale ty další země jsou zatím v jednání. Za chvíli začne festivalová sezona, kterou máme tak rádi... Takže určitě plánujeme Majáles, Rock For People a většinu českých festivalů.

A už 5. dubna bude křest nového alba v Paláci Akropolis...

Maru: Přesně tak, už se na to neuvěřitelně těšíme a tím vlastně oficiálně zahájíme naši sezonu koncertů. Zajímavý je, že po sedmi letech se vracíme na místo činu. Ve stejný den jsme tehdy totiž křtili i desku "Virginplatonicpanic".

Skyline + mamba

Nemáte po té dlouhé době koncertování někdy i problém s nedostatkem energie?

Hoffy: Ani ne, maximálně možná tak z cestování, protože je to občas docela otravné. Jinak je to hodně o adrenalinu a publiku, které nás vždy perfektně nabije.

Budu se těšit na křest "Fairytapes" a věřím, že na nás z pódia dýchne i trocha té letní atmosféry.

Maru + Hoffy: Díky moc a určitě přijďte všichni - bude to super!

Ptala se mamba v březnu 2013.

foto: Jolana Haismanová

Křest alba Fairytapes se uskuteční v pátek 5. dubna v Paláci Akropolis!

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016