ROZHOVOR

 

Sasha: "Je složité, říct o mé hudbě, o jaký žánr vlastně jde..."

Alexander Paul Coe, alias Dj Sasha, který vystoupí už 6. dubna v mém oblíbeném klubu Roxy, moc dobře ví, že dobrý DJ si musí umět nejprve načíst své publikum, a až potom začít hrát. Je to stejně důležité, jako když psycholog nechá svého pacienta na začátku sezení mluvit, a až potom se ho začne ptát... Alex se začal produkci muziky věnovat v pozdních osmdesátých letech, kdy se elektronická hudba teprve rozvíjela. Byl v mnoha případech požádán o remixy, jen pro příklad o přemíchání "Out Of Control" ho zkontaktovali slavní Chemical Brothers, kteří si ze všech možných umělců vybrali právě jeho! K takovému úspěchu však nepřišel jako slepý k houslím - tvrdě na sobě pracoval a rozvíjel své DJské dovednosti. Jako DJ si historicky poprvé zahrál v legendárním klubu Shelly´s ve městě Stokes, kde mu následně nabídli i místo rezidenta. Všichni ostatní DJové hrávali tehdy spíše klasickou americkou house music, najednou se zde objevil Sasha, který vnesl do klubové hudby úplně nové osvěžující prvky. Jeho hraní bylo natolik odlišné a povznášející, že měl díky svým improvizovaným setům taneční parket neustále nabitý lidmi a pomaličku se propracovával k postu uznávané hudební celebrity s každodenním cestováním po celém světě. I v dnešní době s obrovskou konkurencí patří stále za uznávanou superstar, za což může v neposlední řadě také jeho sympatická povaha i smysl pro humor, o kterém jsem se mohla osobně přesvědčit při našem rozhovoru... Hezké čtení!

 

Narodil jsi se v roce 1969 v Bangoru. Stále žiješ ve Walesu, nebo jsi se přestěhoval na jiné místo?

V poslední době trávím čas hlavně v Londýně...

Byl jsi v kontaktu s hudbou už jako dítě? Do jaké míry tě to ovlivnilo pro tvou budoucí tvorbu?

Ano, hodně jsem si muziku užíval a už jako malý kluk jsem neustále poslouchal rádio, zapamatovával si různé melodie, které mě tam zaujaly, a později, už jako začínající producent, jsem na nich stavěl. Myslím, že tohle je takový můj osobní klíč k úspěchu.

Sasha

Hraješ ty sám na nějaké hudební nástroje?

Ano, miluji piano! Jeden z mých strýců na piano skvěle hraje, učil mě a chtěl mě v tom popostrčit dál, ale nejsem v hraní na klavír moc dobrý... Můj druhý strýc sbíral vinylové desky a tak jsem byl s hudbou neustále v kontaktu. Oba na mě měli velký vliv a to nejen po hudební stránce! Sice mi to pomohlo k pochopení určitých zákonitostí v muzice, ale lépe než s živými nástroji se mi pracuje s počítačem nebo s elektronickou výbavou.

A co tvoji rodiče? Podporovali tě v tom, aby ses stal DJem?

Spíše ne... Chtěli, abych šel na univerzitu a měl nějaký ten titul, ale já se prostě chtěl stát DJem, ne nějakým doktorem, a vůbec nic mi v tom nemohlo zabránit! Snažil jsem se opravdu hodně, abych se dostal tam, kde jsem teď. Zprvu jsem ani nevěděl, co kam zapojit - třeba i obyčejná sluchátka. Ty začátky byly hodně těžké...

Sasha
A litoval jsi naopak někdy toho, že jsi se rozhodl právě pro tuhle kariéru?

Nikdy, určitě nikdy! Jak bych jen mohl, když jsem dosáhl tolika úspěchů...

Pro kritiky je celkem obtížné přesně vymezit tvůj hudební styl, takže co přesně tedy vlastně produkuješ?

Pro mě je to svým způsobem taky hodně těžké... (smích a následně nezřetelné mumlání při přemýšlení) Produkuji hudbu, která je... Záleží mi hodně na silné nosné melodii a vlastně ani nevím, jak to popsat, protože se to rok od roku hodně mění. Je složité to všechno obsáhnout a říct o mé hudbě, co přesně to je nebo o jaký žánr vlastně jde.

Sasha

Posloucháš pořád muziku, kterou hraješ, nebo si potřebuješ taky čas od času oddechnout a pustit si něco úplně jiného?

Když zrovna nehraji, tak poslouchám elektronickou muziku, protože mě jednoduše baví a odpočinu si i při ní. Ale občas si poslechnu i nějaké ty osmdesátky nebo devadesátky.

Jaké je tvoje nejoblíbenější album nebo alespoň takové, které tě nejvíc ovlivnilo?

Páni, to je těžká, vážně hodně těžká otázka. Řekl bych, že to byla deska s názvem "North" a kompilace "People In The Hacienda", které mě asi nejvíc ovlivnily...

To mě přivádí k otázce remixů, protože ses jimi proslavil. Například ten k "Ray Of Light" od Madonny nebo "Flutes", původně od Hot Chip... Jaký z těch všech, které vyšly z tvých rukou, si ty osobně nejvíc ceníš?

V poslední době si nejvic cením asi ten pro Hot Chip, protože mi je ze všech nejbližší a je už i poměrně známý, takže ho ve svých setech hrávám poměrně často. Lidi na něj při mých vystoupeních vřele reagují a je vidět, že je baví úplně stejně jako mě.

Sasha
Popíšeš mi spolupráci s Johnem Digweedem a Jamesem Zabielou?

(Delší pauza) Promiň, ale o tom už se mi nechce moc mluvit, to už je vážně historie...

OK, přesuneme se jinam - v čem vidíš progres house music od konce osmdesátých let, kdy jsi začínal?

To je dobrá otázka! Když se podívám zpátky, tak se od té doby hudba výrazně posunula na vyšší level, a to nejen ve studiovém zázemí, ale úplně ve všech aspektech. Elektronická hudba se pořád vyvíjí, zevnitř i zvenčí - i ty ji měníš, i když o tom třeba nevíš, my všichni ji vlastně neustále měníme...

A cítíš tedy, že i ty sám jsi ji nějakým zásadním způsobem změnil?

Rád bych si to myslel... (smích)

Sasha

Ve které zemi jsi zažil nejlepší publikum?

Rozhodně v Buenos Aires v Argentině! Hrál jsem tam pro 80.000 lidí, což bylo naprosto fantastické. Hodně se mi líbilo i hraní v Rumunsku a samozřejmě se nejvíc těším na Ibizu, to bude určitě nezapomenutelný zážitek! Brzy budu ale vystupovat i u vás v Praze, kde jsem už párkrát byl, ale naposledy asi před 11 lety, což je už vážně, vážně dlouho. Hrál jsem i na nějakých festivalech asi tak 8 nebo 9 let zpátky...

Co bys zvolil raději? Burger King, nebo vegetariánské jídlo?

Momentálně vegetariánské jídlo, ale když jsem byl mladší, tak to byl stoprocentně Burger King.

Na stupnici od jedné do nekonečna - jak moc máš rád svoji mámu?

Nekompromisní nekonečno... (smích)

Moc děkuji za tvůj čas, Alexi, byl to vážně inspirativní rozhovor...

Nápodobně, těším se, až se s vámi se všemi v Praze zase potkám!

Ptala se Tereza K. v březnu 2013.

foto: archiv

Britský DJ a producent Sasha se představí po 11 letech v klubu Roxy a to v sobotu 6. dubna!

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016