ROZHOVOR

 

Virgil Enzinger: "Produkce je v mém případě opravdu stěžejní!"

Ve druhé polovině roku se to zajímavými večírky jen hemží. Jedním z nich je i rezidentní noc pražského klubu Touster s názvem Techno Animals, kam příští pátek 7.12. zavítá rakouský techno producent Virgil Enzinger. V souvislosti s jeho premiérovou návštěvou v ČR jsem tohoto talentovaného umělce, který spolupracuje s techno ikonami, jako jsou například Chris Liebing, The Advent nebo Eric Sneo, vyzpovídal. Kromě témat spojených s nadcházející zimní sezonou, nám Virgil prozradil, na čem v současnosti pracuje, zda-li se už v České republice, coby návštěvník párty, či turista, objevil a samozřejmě i jak se do naší metropole těší... Přeji hezké čtení!

 

Virgile, pomalu nastává zima a s ní jsou spojeny i zimní radovánky, jako je lyžování nebo snowboarding. Ty jsi Rakušan, tudíž by si měl mít k těmto sportům kladný vztah. Je tomu tak, nebo radši preferuješ dovolené v teplých krajích?

Tyto sporty jsou super a líbí se mi, ale přes zimu raději dávám přednost klubům. (smích)

Virgil Enzinger

Spousta Čechů pravidelně do Rakouska vyráží právě kvůli zimním sportům, ale troufám si tvrdit, že je mezi nimi i spousta těch, kteří neví, jaké je vaše národní jídlo... Je to vídeňský řízek?

Myslím, že vídeňský řízek by se za něj klidně považovat mohl a mně docela chutná. Osobně mám rád typické kuchyně jednotlivých zemí, které navštěvuji...

Pojďme se trochu pobavit o tvé kariéře. Kdy to vlastně celé začalo?

Všechno to začalo před patnácti lety, kdy jsem začal skládat muziku. Od té doby jsem produkci elektronické hudby naprosto oddaný. Zaměřuji se přavážně na techno a dark techno, ale například má kooperace s projektem Bahramji je úplně o jiné  muzice...

Virgil Enzinger

Co přišlo dříve? Vystupoval jsi nejprve jako DJ a produkce přišla na řadu až po určitém čase, nebo to všechno tak nějak šlo ruku v ruce?

Začal jsem s produkcí. To byl můj hlavní záměr a stále je. Je super vidět bavící se dav během mých živých performací, ale samozřejmě vše záleží na kvalitě mých jednotlivých titulů, takže produkce je v mém případě opravdu stěžejní.

Co tvé začátky? Bylo těžké vybudovat svou kariéru na pozici, ve které se nacházíš nyní, nebo jsi měl v určitých obdobích a situacích štěstí, které ti pomohlo ve tvých dalších krocích v rámci kariéry?

Mluvit o štěstí je docela těžké. Vždy jsem věřil v to, co dělám a vždy jsem se držel mé vize a mé cesty, což mne posouvalo dopředu. Samozřejmě ne všechny kroky byly na počátku úspěšné. Myslím si, že nesmíš ztratit tpělivost a vytrvalost a musíš neustále věřit sám sobě - ve svůj talent!

Vzpomínáš si na svůj první oficiální track?

Ale jistě. Bylo to EP "Purification" na mém labelu Discurs Records, které vyšlo v roce 2001. Společně s kolegy jsme nechali udělat v Loděnicích u Prahy i limitovanou verzi vinylů.

Virgil Enzinger

Jaký mělo toto EP úspěch?

"Purification" byl jenom začátek. Poté jsem vydal dvakrát své tracky na německém labelu Genau!, také na Tritone, Kazumi a na labelu Erica Snea Masters Of Disaster. Po tomto titulu jsme s Ericem začali spolupracovat na dalším, který se jmenoval "Dynamic Flow EP". Ten vyšel u Patterns a nesmím zapomenout na další počin "Move Beyond", jenž spatřil světlo světa na renomované zančce CLR a dostalo se mu slušného celosvětového  úspěchu.

Podobnou muziku, kterou v současnosti produkuješ, jsem hrával téměř 7 let, a přijde mi, že v této době je to více o funky technu a vůbec o moderních obdobách techna. Jaký na to máš názor ty?

Myslím si, že v budoucnu bude muzika daleko daleko temnější. Kombinace temných atmosférických synťáků ve spojení s temnými techno loopy napomůže vývoji techno music jako takové...

Už jsme trochu zmínili jména, se kterými jsi během své kariéry měl možnost spolupracovat. Jsou mezi nimi například takoví velikáni jako Chris Liebing, The Advent nebo Eric Sneo. Znáš se s nimi osobně? Jací vlastně jsou?

Samozřejmě, že znám. Přirozeně má každý z nich odlišný charakter, ale všechny dohromady spojuje jediné a to je techno!

Prozraď mi, na jaké akci a v jakém klubu se ti nejlépe hrálo a zanechalo to v tobě silný zážitek?

Pokud se budeme bavit o velké akci, bude to rozhodně Kazantip Z19 na Ukrajině. To byl opravdu velký úlet! Tím nejlepším klubem je pro mne berlínský Tresor. Ten asi nepotřebuje další komentář. (smích)

Virgil Enzinger

7. prosince vystoupíš v České republice na párty Techno Animals. Rád bych se tě zeptal, jak se na tento večer těšíš a zda-li jsi v minulosti Českou republiku už někdy navštívil?

Samozřejmě, že se těším! V minulosti jsme navštívili hned několikrát festival Hradhouse a nějaké undergroundovější akce v Českých Budějovicích a nedaleko Temelína...

Co si připravíš za materiál?

V mém setu rozhodně uslyšíte tracky hned ze tří mých alb – "End Time", "Catastrophic Antagonism" a samozřejmě "Evolutionary Frontier".

Jaké máš plány do budoucna?

Má kolaborace společně s Bahramji bude pokračovat a chci se soustředit na mé labely I.CNTRL a U.CNTRL.

Máš něco, co by jsi chtěl českým party people vzkázat?

Hrozně se na své první vystoupení v České republice těším. Věřím, že to bude velká párty a doufám, že se bude moje pojetí dark techna návštěvníkům Techno Animals líbit. Uvidíme se v Praze!

Ptal se subgate v listopadu 2012.

foto: archiv

Rakouský DJ a producent Virgil Enzinger se historicky poprvé představí v České republice a to v pátek 7. prosince v klubu Touster na dalším dílu noci Techno Animals.

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016