ROZHOVOR

 

Krakota: "Všude dobře, doma nejlíp!"

Každý ví, že Anglie je matkou undergroundu a hlavně těch nejlepších hudebních představitelů světa. Producenti se tam rodí jako houby po dešti, takže je velmi těžké se dostat někam na výsluní a začít vydělávat touhle cestou. Třiadvacetiletý Sebastian je ale názornou ukázkou, že talent a vytrvalost jdou ruku v ruce. Přečtěte si rozhovor k pátečnímu vystoupení DJe Krakoty v Roxy!

 

Jak se ti daří, Sebastiane? Jaké byly plány pro tenhle víkend?

Ahoj, daří se skvěle. Tenhle víkend to bylo trochu klidnější, s Lenzmanem jsme si užili akci Release v Southamptonu a celou neděli jsem jen tak prolenošil doma...

Krakota

Krakota je vcelku zajímavý nickname. Co má představovat?

Přiznám se, že mým účelem bylo zvolit přezdívku odlišnou od ostatních. Nějak to ke mně přirostlo už v době, kdy jsem chodil na střední. Ve skutečnosti to nemá vůbec žádný význam a prostě se mi to jen zalíbilo.

Co tě za ta léta tvé hudební kariéry nejvíc ovlivňuje?

Řekl bych, že úplně každý aspekt mého života. V podstatě úplně všechno, co se mi přihodí, mám pak v plánu zužitkovat ve své hudbě v dobrý prospěch. Snažím se vůbec neposlouchat drum and bass jako takový, ale spíš jiné žánry jako funk, elektroniku, house a všechno kolem toho!

Krakota

Hodně hudby, kterou hraješ na akcích, pochází z devadesátek… Co tě na tom tak fascinuje?

Baví mě se pokaždé vracet zpět tam, kde jsem začínal. Devadesátá léta pro drum and bass hodně znamenala, takže je tu spousta klenotů, na které by se nemělo jen tak prášit na poličce s vinyly. Já se moc rád vracím zpět - je to skvělá inspirace pro mou vlastní produkci!

Zdá se mi ale, že jsi poměrně mladý producent...

Se skládáním hudby jsem začal ještě na koleji, když mi bylo nějakých patnáct. Strávil jsem hodně času hledáním toho správného soundu, kterého bych se potom mohl držet. Uběhlo asi pět let a vyšel mi první track "Solid Shout" na labelu C.I.A, tedy díky kolaboraci s Harry Framptonem aka Judda.

Jako DJ jsi ale začal ještě tak o rok dřív, že? Na jakých mejdanech tak mladí DJs hrávají?

Přesně tak! Ha ha, přiznám se, že většinu času jsem po škole trávil v klubu pro mládež a tam jsem si zdokonaloval svoje dovednosti, než jsem poprvé hrál v klubu. Byla to přeci jenom jiná sorta lidí, která si chodila poslechnout mou hudbu. Často měli promotéři problém mě dostat do klubu, protože vyhazovačům se nelíbil můj nízký věk.

Jak dlouho ti trvá vytvořit perfektní track, se kterým jsi spokojený?

Těžko říct, záleží to hodně na tom, co ten track má reprezentovat. Některé mé vypalovačky jsem udělal za tři nebo čtyři hodiny, některé mi trvaly až několik měsíců.

Krakota
Až budeš na konci roku rekapitulovat svoje letošní úspěchy, co bude na prvním místě?

Samozřejmě byl pro mě ten největší úspěch podepsání smlouvy s Hospital Records a s Playaz. Ještě když jsem byl teenagerem, tak jsem vždy vzhlížel k těmto nahrávacím společnostem jako k nedosažitelnému snu, a když se to člověku stane, tak se jenom lehce věří realitě.

Máš i nějaké další projekty nebo kolaborace?

Pracoval jsem na pár dalších projektech, které ale zatím nesmí být odtajněny.

Krakota

Co pro nás chystáš příští rok?

Mám pár titulů, které si budete moct příští rok zakoupit u Playaz, doufám, že bude nějaká práce pro Hospital Records a samozřejmě se budu pilně věnovat remixům.

Je to poprvé, co Prahu poctíš svou návštěvou?

O Praze, a hlavně tedy o klubu Roxy, jsem slyšel samou chválu! Jsem hodně zvědavý na vaše hlavní město a především na tu chuť pravého českého piva!

Krakota

Určitě hodně cestuješ, kde ti bylo zatím nejlíp?

Ještě jsem neobletěl celý svět, takže je těžké říct, kde se mi líbilo nejvíc. Ale jak se říká: "všude dobře, doma nejlíp" a drum and bass v Anglii má největší zastoupení, takže pravděpodobně i já se tu cítím nejlíp...

Díky moc a uvidíme se v Praze na Shadowbox @ Roxy!

Ptala se mamba v říjnu 2012.

foto: archiv

Britský DJ a producent Krakota se historicky poprvé představí v České republice a to tento pátek 2. listopadu v klubu Roxy na dalším pokračování noci Shadowbox @ Roxy!

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016