ROZHOVOR

 

Mike Romeo (Time Switch): "Je to pořád underground!"

Time Switch, nový hudební projekt členů bývalé skupiny N.O.H.A., se vrací do Prahy se zbrusu novým materiálem. Nové CD představí českým fanouškům 5. listopadu v klubu Roxy. My vám přinášíme rozhovor s novým zpěvákem Mikem Romeo, který se ke kapele přidal po rozpadu bývalé N.O.H.Y. Jak se k hudbě a Time Switch dostal, na jakých projektech se podílí a co můžou fanoušci od nové desky Time Switch čekat? To vše a mnohem víc se dočtete v následujícím rozhovoru!

 

Jak se máš, Miku?

Moc dobře, díky za optání!

Zatím toho o tobě ještě moc nevíme, mohl bys nám o sobě něco prozradit? Na internetu jsem se dozvěděla, že máš karibské kořeny, vyrůstal jsi v Londýně a teď už nějakou dobu žiješ ve Frankfurtu...

Ano, pocházím z Karibiku! Rodiče jsou z ostrova St. Vincent z východní části Karibiku. Vyrostl jsem ve městě Reading, poté jsem několik let žil ve východním Londýně a od roku 2003 žiju ve Frankfurtu...

Mike Romeo

Jak ses dostal k hudbě a ke zpěvu? Už jako dítě, nebo jsi v sobě hudební talent objevoval postupně?

Můj otec byl učitel, v šedesátých letech byl také reggae a ska DJ a organizoval podél anglického pobřeží párty, koncerty a výlety pro rodiny, které zrovna přijely z Karibiku ale i jiných zemí. Říkával mi, že hudba pomáhá lidem být sami sebou. Zpívat jsem začal ve škole a v kostele a ve 12 letech jsem měl první kapelu. Hráli jsme reggae a dub, takže bychom mohli říct, že jsem svůj talent objevoval postupně krok po kroku. ;)

Čeští fanoušci tě brzy uvidí na koncertech Time Switch v rámci turné k nové desce. Vezmeme to ale od začátku. Jak ses stal novým zpěvákem Time Switch?

Time Switch byli částí N.O.H.Y. , která se bohužel rozpadla docela nešťastným způsobem. Hledali nového MC, aby mohli dále pokračovat, a v tu samou dobu jsem já hledal kapelu, se kterou bych mohl pracovat. Musím tedy říct, že to bylo dokonale načasováno a jsem velmi hrdý, že můžu být členem Time Switch!

Time Switch

V Time Switch se střetává celá řada národností. To musí být velmi inspirující, že?

Ano, velmi! Vyrostl jsem v multikulturním prostředí s mnoha národnostmi, a proto také miluju hudbu. Ta nás všechny spojuje!

Máte nějak specificky rozdělené role, nebo skládáte společně?

Od každého trochu...

Jak vlastně jako kapela fungujete při skládání nových věcí? Máte nějakou základnu, kde se všichni pravidelně scházíte a tvoříte, nebo naopak fungujete spíš na dálku a sejdete se jednou za čas?

Dobrá otázka! Od každého trochu. Máme základnu, kde se potkáváme, abychom nahrávali a zkoušeli, ale zároveň všichni pracujeme z domova a posíláme si nové nápady přes internet. Dnešní svět a technologie dělají některé věci prostě jednodušší.

Time Switch

Je něco, čeho si v souvislosti s novým materiálem nejvíc považuješ?

Ano, to že jsem u toho mohl být a jsem jeho součástí!

Jak už jsme naznačili výše, 5. listopadu v Roxy budete křtít novou desku. Mohl bys novinku nějak charakterizovat např. v porovnání se starším materiálem?

Na starším materiálu jsem nezpíval. ;) Ale nový materiál je jiný! Je tady samozřejmě hodně vlivů ze starší tvorby, protože ta je stále součástí členů Time Switch a toho, jak se v minulých letech hudebně vyvíjeli... Je to ale stále undergroundová hudba a to se mi líbí!

Jakou hudbu preferuješ ty osobně? Byla ti elektronická, hlavně pak D´n´B scéna, od začátku nejbližší?

Moje kořeny jsou v reggae a soulu, ale tím, že jsem vyrůstal v Británii, která je takovým "tavícím kotlem" různých hudebních stylů, to míchání v dnešní hudbě cítím a slyším. Nemám rád škatulkování hudby do kategorií - hudbu prostě miluju!

Mike Romeo

Co aktuálně posloucháš? Máš nějaké tipy na zajímavá jména, která by neměla uniknout naší pozornosti?

OK, jeden track mám teď opravdu rád: "Is Anybody Out There" od dvojky Bcee & Sky. Nebo "Only Human" od Dub Fx feat. Stamina MC. Nebo "Peace & Dub", kterou dali dohromady Die & Break s MC Fats & Buggsy. Nebo "Sojourner" od Yah Meek, ale to už fakt stačí... Je tady totiž spousta další hudby, která se mi líbí!

Během své kariéry jsi spolupracoval s mnoha zvučnými jmény mezinárodní D´n´B scény, jen namátkou například Technicolour & Komatic, Big Bud nebo Redeyes & Random Movement. Jak tato spolupráce vznikala?

Jako MC potkávám hodně DJs v klubech. Big Buda jsem potkal v Rumunsku na akci "48hours Party", kde odehrál D´n´B set plný oldschool reggae dubplatů. To byla hodně divoká noc, po které jsme udělali několik společných tracků. Takhle nějak to funguje - lidi mi posílají věci, a pokud se mi líbí, jdu do toho...

Mike Romeo

Na internetu jsem se ještě dočetla, že kromě Time Switch pracuješ také na dalším D´n´B projektu s producentem Beatkonexion. Prozradíš nám o tom víc?

S Beatkonexion a jeho parťákem Kuttinedge, kteří mají label Trackdonalds, pracuju už od roku 2003. Ten projekt se jmenuje "Better Than Gold" a společně se Stevem E a Franzem Scheiderem fungujeme jako trio. Steve dělá beaty, Franz hraje na klávesy a já zpívám. Hrajeme věci napříč elektronikou od dubstepu po D´n´B včetně dalších různých forem elektronické muziky...

Jak se ti líbí současné trendy v drum and bassu, jako jsou autonomic nebo kombinace D´n´B a dubstepu? Nebo jsi zastánce spíš melodičtějších odnoží?

Jsem otevřený všemu, ale na kořeny nikdy nezapomínám. ;)

V Čechách jsi s Time Switch už vystupoval, naposledy na festivalu United Islands. Jak se ti tu líbí?

Zamiloval jsem si to tu. Přátelé mi vždycky říkali: "Miku, jeď do Prahy, bude se ti tam líbit!" A měli pravdu. Máte nádherný památky a architekturu a dobrý pivo.

A co zdejší fanoušci, třeba v porovnání s fanoušky v Německu a v dalších zemích, kde hrajete?

Zatím ke mně byli velmi milí! V Praze uděláme pořádnou show a budeme doufat, že si tady nějaké nové uděláme!

Máš nějaké oblíbené koncertní destinace?

Těším se na koncerty v Praze a v Bratislavě. ;) Nová města, už k vám jedeme!

Preferuješ spíš klubové koncerty, nebo hraní pod širým nebem? Případně proč ano, nebo proč ne?

Mám raději kluby, mám rád, když je tma a do toho svítí světla. Na druhou stranu open air je vždy tak trochu výzva, protože na většině open airů je víc různých hudebních stylů a to mám opravdu rád.

Mike Romeo

Jak se vlastně těšíš do Roxy?

Hodně!

Měl bys na závěr nějaký vzkaz pro české fanoušky, kteří se rozhodují, zda mají na váš koncert dorazit?

Ahoj všichni! Bylo by super, kdybychom to spolu v Praze pěkně rozjeli. Tentokrát přivezeme nové skladby, nové beaty, ale samozřejmě nepřijdete o to nejlepší z klasiky. Tak přijďte a spolu s námi stiskněte pomyslný časový spínač. Remember, 5th of November! ;)

Ptala se Barbora Šubrtová v říjnu 2012.

foto: archiv

Time Switch pokřtí své nové album už 5. listopadu v klubu Roxy!

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016