ROZHOVOR

 

Nick West: "Když se chceš živit muzikou, musíš občas dělat dost šílené věci..."

Na Sónar Festival budou Shades Of Gray jistě dlouho vzpomínat a není se ani čemu divit. I ve videu sami uvidíte, že na párty pod hlavičkou labelu Lost My Dog Records byla atmosféra přímo k nakrojení... Po pobytu v Barceloně se však Nick West momentálně nachází v Praze a přestože i zde má kupodivu plné ruce práce, udělal si před společnými třemi vystoupeními u nás čas na rozhovor. V něm kromě jiného prozradil, jak těžký je život na ulici, v čem je hlavní rozdíl, když člověk skládá hudbu pro reklamu a sám pro sebe, proč live set Shades Of Gray nemůže být nikdy stejný, že práce na novém albu byly úspšně zahájeny, zda je jako každý Australan zdatným surfařem i jak moc holduje památkám... Hezké čtení před tím, než to do vás už v pátek a v sobotu pustí live!

 

Nicku, řekni nám o sobě něco... Pro začátek třeba odkud jsi k nám přijel?

Jsem ze Sydney, bydlím blízko pláže a moc rád surfuju. Mám dvě děti a moje žena pochází z Japonska. Jo a ještě něco... Taky miluju hudbu!

Nick West

A co je u tebe nového? Minulý týden jsi byl v Japonsku... Jaké to bylo? Jezdíš tam často?

Momentálně jsem dost vytížený a snažím se nějak skloubit dohromady soukromý a pracovní život. Je pravdou, že jsem byl minulý týden na návštěvě u rodiny v Tokiu, kde jsem si také koupil nějaké vybavení do studia. Při každé návštěvě Japonska si koupím nějakou tu hračku a tentokrát jsem si přivezl Korg M3 work station, takže se s ním teď tady v Praze učím zacházet. Jinak do Tokia jezdím zhruba jednou za dva roky...

Právě jsi se vrátil ze Sónaru, kde jste ty a DJ Schwa zahráli jako live act Shades Of Gray. Jaké to bylo?

Celý pobyt v Barceloně byl prostě neuvěřitelný! Naše párty v jednom z nejlepších nových klubů v Barceloně s názvem The Family Music Club byla fantastická. Lidé, sound system i atmosféra – všechno úžasné. Hráli jsme pro label Lost My Dog Records a pak jsme si jen užívali Barcelonu a fakt ujetý hotel - bydleli jsme totiž na hradě. :)

A jak se ti líbil samotný Sónar? Jel bys znovu a proč?

Měli jsme naštěstí dost času, abychom se stihli podívat i na jiné párty a nechali se tak inspirovat pro naši další práci. Rozhodně bych se tam ještě moc rád podíval a znovu si užíval španělskou párty atmosféru a taky potkal další podobně naladěné lidi. Nemluvě o španělské kuchyni, která je vynikající!

A jak se ti líbí v Praze?

Praha je také skvělé místo... Máte tady nejlepší pivo v Evropě a to je velké plus. Taky tady teď žije Schwa a má tu své studio, což je pro mě jako producenta moc důležité. Abych byl upřímný, moc po památkách nechodím. Mám hrozně málo času, takže se soustředím hlavně na práci...

Shades Of Gray

Plánuješ zůstat v Evropě tři týdny. Pojímáš svůj pobyt tady spíš jako dovolenou, nebo jako "služební cestu"?

Řekl bych, že pravda je tak nějak uprostřed. Přijet do Evropy hrát a dělat hudbu jsem měl v plánu už dlouho...

Ty a DJ Schwa jste začali pracovat na novém albu Shades Of Gray. Jak to jde?

Jde to skvěle! Už máme rozdělaných pár tracků a doufáme, že než odjedu, přijdeme ještě s několika nápady...

A co děláš, když máš volno? Tak jako každý Australan surfuješ?

Surfuju moc rád už od dětství. Takže kdykoli mám možnost, namířím si to na pláž a chytám vlny. Takže tohle ze mě asi dělá opravdového Australana. :)

Shades Of Gray

O víkendu jste hráli na festivalu Soundfeer, v pátek hraješ na festivalu KOPR, pak v pražském Chapeau Rouge a nakonec na Rock For People. To je na české poměry docela nabitý program. Co od vašeho živého vystoupení máme očekávat? Na co se můžeme těšit?

Máme velkou radost, že se můžeme zúčastnit tolika akcí a na všechny se moc těšíme. Naše live show je velice dynamická. Používáme 2 notebooky, 2x Maschine od Native Instruments a Kaoss Pad 3 na efekty. Máme tak přístup ke všem loopům z našich tracků přímo za chodu, což celou show dělá dost nepředvídatelnou. Nikdy nehrajeme, a vlastně ani nemůžeme, zahrát stejný set dvakrát.

Pověz nám něco o tvé práci mimo Shades Of Gray. Víme o tobě, že děláš také muziku pro film a televizi...

Ano, to je pravda. Mám firmu Smith & Western a produkujeme muziku pro filmy a do televize, hlavně reklamy. Tím si vydělávám na živobytí. Žit v Sydney a mít tam dvě děti, to není zrovna nejlevnější. Měl jsem velké štěstí a jsem moc rád, že se můžu hudbou živit.

Nedávno jsi složil hudbu ke krátkému nezávislému filmu Fugu, ze kterého se stal na internetu velký hit. Jak jsi k tomuto projektu vůbec přišel?

Na tomto filmu jsem spolupracoval s mým bratrem, který je režisér. Děláme spolu už asi 8 let. Když mi představil scénář k filmu Fugu, hned jsem věděl, že na tom s ním chci dělat. Celý proces byl velice zábavný, dokonce jsem přemluvil svou ženu Nao, aby nám do toho soundtracku zazpívala. Na internetu se Fugu velice daří, zatím máme asi 150.000 shlédnutí...



Psát muziku pro film a skládat elektronické tracky je určitě něco úplně jiného. V čem ty sám vidíš hlavní rozdíl?

Jsou to dva úplně jiné světy. Když dělám na filmu nebo pro televizi, tak musím splnit všechna přání klienta, který do projektu investuje. Musím pracovat přesně podle zadání. Někdy je to příjemný a zábavný proces, ale někdy je to fakt peklo... Hodně záleží na zadaní a s kým právě spolupracujete. Oproti tomu je Shades Of Gray naprosto nezávislým projektem. Nikdo nám neříká, co máme dělat. Je jen na nás, co vydáme a jakým směrem se budeme ubírat, což ale neznamená, že je to vždy tak jednoduché, jak se může na první pohled zdát. Naštěstí  máme stále hodně nápadů a inspirace.

Dříve jsi se živil jako pouliční performer. Hrál jsi na ulici na didgeridoo a měl jsi velký úspěch. To je docela neobvyklá "práce".

To je pravda. Opravdu jsem se tím živil asi 4 roky. Kombinoval jsem hru na didgeridoo s elektronickou hudbou přímo na ulici. U toho jsme prodávali CD a já jich takhle rozprodal asi 20 tisíc. Měli jsme veliký úspěch a dokonce jsem tímto způsobem procestoval Evropu...

Shades Of Gray

Jak se ti na ulici pracovalo? Nějaké veselé historky pro naše čtenáře?

Práce na ulici je dost šílená! Každý den se dělo něco nečekaného. Hlavně jsem musel řešit problémy s policií a pouličními alkoholiky. Jedna veselá historka se stala společně s Michalem, který mi pomáhal prodávat CD. Hráli jsme v nějakém nákupním centru, přišla k nám nějaká starší dáma, která vypadala jako z filmu od Davida Lynche. Zdálo se, že si chce koupit CD, pak ale začala řvát ze všech sil: "vypněte tu hudbu, nebo se tady zblázním!". Vůbec nešla zastavit, měla úplný záchvat. Vůbec jsme nevěděli, co s ní máme dělat, nebo jestli ji raději nemáme zavolat záchranku. Už bych se tak živit nechtěl, ale moc rad na toto období vzpomínám. Když se chceš živit muzikou, musíš občas dělat dost šílené věci... :)

Ptal se Ark v červnu 2012.

foto: archiv

Projekt Shades Of Gray live se představí 29. června v rámci open airu KOPR, 30. června na akci BE AT: v Chapeau Rouge a 5. července na Rock For People.

Shades Of Gray website: www.shadesofgray.cz
Shades Of Gray soundcloud: http://soundcloud.com/shades-of-gray
Shades Of Gray facebook: http://www.facebook.com/SOGlive

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016