ROZHOVOR

 

LOL Boys: "Ještě že máme The Internet!"

Po mnichovských bass-divočácích Schlachthofbronx láká druhý letošní díl párty Vibrator v sobotu 19. května do Roxy na zaoceánský import v podobě americko-kanadských LOL Boys. Že jsou Jerome P. a Markus G. hodně vypečená dvojka, nedokazuje jen jejich záliba v tak trochu obskurních vizuálech a gifech (viz jejich web), ale i náš rozhovor, který pojali s vtipností sobě vlastní... A buďte si jisti, že to je jen předrkm v porovnání s tím, co vás čeká na Vibratoru!

 

Oba sice žijete v Severní Americe, ale každý na úplně jiné straně. Jak jste se vlastně potkali a co byl ten stěžejní impuls začít s LOL Boys?

Poprvé jsme se potkali na kurzu vaření v chicagské pobočce sdružení YMCA a dohromady nás dala nejlepší artyčokovo-špenátová omáčka, kterou jeden z nás připravil a která je lepší než jakákoliv jiná artyčokovo-špenátová omáčka, jakou jsme kdy jedli.

LOL Boys

Jak vlastně pracujete na tak velkou vzdálenost? Kdo má na starosti co, jak často se potkáváte osobně a jak se připravujete na hraní?

Naštěstí máme oba "The Internet", takže si můžeme kdykoliv posílat tam a zpět různé nápady, které pak kompletujeme v jednotlivé tracky. Osobně se potkáváme tak málo, jak jen to jde. Oba si prostě maximálně užíváme "The Internet". Ostatně i přípravu na show děláme přes telekonference na Skype.

Když se člověk pídí po tom, jak popsat vaši muziku, nejčastější charakteristikou je "perkusivní". Jsou ještě nějaká další adjektiva, která by měl jeden použít, když chce popsat LOL Boys někomu, kdo o vás nikdy neslyšel?

Vždycky je v tom kromě perkusí taky špetka popový citlivosti. Je to taky muzika hustě vrstvená, ale i přes komplikovanou strukturu je v ní jasně patrnej vliv dance music.



Jak sami přiznáváte, hodně vrstvíte různé vlivy. Je podle vás eklekticismus tou nej (a možná také jedinou) cestou, jakou by se měla současná muzika vyvíjet?

Eklekticismus je pro nás jedním z nejdůležitějších vlivů a dost možná je jedním z nejdůležitějších vlivů i pro hudbu obecně, která se může posouvat dál, jen když se v tom tvůrčím "tavícím kotli" dohromady smíchají a promíchají různé styly.

Co dál kromě eklekticismu zásadně ovlivňuje nebo ovlivnilo způsob, jakým produkujete muziku?

Dr. Dre.

Hodně se mi líbí vaše EP s Hot City. Potkali jste se společně ve studiu, nebo je i tohle plod života online?

Díky! Pronajali jsme si na měsíc "skladiště" v "Chicagu", kde jsme nahráli tracky pro EP LOL City na osmistopej kazeťák.

LOL Boys

Jste dost aktivní na Twitteru. Z frekvence vašich postů by jeden řekl, že tweetování je jediná věc, které se během dne věnujete. Děláte krom DJingu, produkce a tweetování ještě něco jiného?

Inu, jsme dva, takže musíš náš účet na Twitteru vnímat jako speciál "dva v jednom". Máme ale taky jiný aktivity. Ať už jsou to Jeromova videa a jeho label Body High nebo Markusova práce s jeho montrealskou crew.

Říkáte o sobě, že jste dětmi internetu. Prozraďte nám vaše osobní pro a proti současné virtuální hudební scény...

Pro: iChat File Transfers, Twitter, DropBox
Proti: Virusy, červí díry, trojský koně, komenty na SoundCloudu a nedostupnost wi-fi

A co fakt, že muziku dnes může dělat takřka každý a s tím související velká nadprodukce?

Berem to tak, že "smetana vždycky stoupá nahoru" aneb ty dobrý věci budou vždycky vyčnívat.

Máte dost specifický vkus na grafický design. Vaše webowky jsou fakt LOL. Děláte některé z těch jpegů a gifů sami?

Některé jsou naše, další jsou pak věci, které nás baví a jsme fanoušky jejich tvůrců.

LOL Boys

A co propojení vašich vystoupení se všemi těmi vizuály?

Jasně, makáme na tom...

Kdo jsou vaši hudební kámoši?

Jsme hudební kámoši s kýmkoliv, fakt!

Na co se od vás můžeme v brzké době těšit?

Na konci června by nám měla vyjít na dvanáctipalcovém vinylu kolaborace s Grown Folk a v červenci vyjde na labelu Friends Of Friends naše další EP Changes.

Kdo je podle vás podceňovaný umělec?

Soulja Boy!

V Roxy se zastavíte v rámci svého druhého evropského turné... Jak vzpomínáte na to první? Nějaké zážitky, o které byste se mohli podělit?

Skoro jsme umřeli v Barceloně. Až se potkáme osobně, zeptejte se, povyprávíme...

Co vás první napadne, když se řekne Praha a Česká republika?

Krása, kultura, architektura, jídlo, Evropa a pivo.



Nějaký vzkaz na závěr pro ty, kdo se na vás chystají v sobotu do Roxy?

Respekt vám všem!

Díky za odpovědi. Těšíme se na vás!

Ptal se Lukáš Kadeřábek v květnu 2012.

foto: archiv

Americko-kanadská dvojka LOL Boys se představí už tuto sobotu 19. května v klubu Roxy na dalším dílu párty Vibrator.

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016