ROZHOVOR

 

Cubik: "Na One Night! chystám premiéru nového tracku!"

Po One Night! s Robertem Babiczem nás v sobotu 5. května čeká další české vydání pravidelné klubové noci Roxy a Radia 1. Po boku rezidentních DJs Dana Cooleyho a Josefa Sedloně se tentokrát představí Cubik, kterého můžete znát z celé řady parties ať už v Roxy nebo na Bukanýru či v Klubovně 2. patro. Zkušený DJ a producent, který bezpochyby patří mezi matadory tuzemské taneční scény, se při této příležitosti rozpovídal nejen o svém vztahu k Roxy a Radiu 1, ale došlo také třeba na jeho zkušenosti s učením DJingu nebo vzpomínání na "zlatá devadesátá"...

 

Aktivně hraješ od roku 1995, vzpomeneš si ještě, co byl ten první impuls, který tě k hraní přivedl?

Vždy jsem miloval hudbu, což bylo asi největším impulsem prezentovat ji lidem coby DJ.

Hodně jsi hrával na akcích pořádaných dnes již neexistující agenturou Lighthouse. Jak na tyhle časy vzpomínáš?

Velice rád na ně vzpomínám - jednak mi dali šanci hrát na větších akcích a tím se otrkat, což mi opravdu pomohlo. Druhak pak zažít jako spoluaktér dobu, kdy se ještě tolik hudebně neškatulkovalo, lidi chodili na párty za hudbou, DJs milovali hudbu a žili jí a do klubové hudby se tolik necpala komerce či to pomyslné zlatokopectví.

Cubik

Jsi téhož názoru jako řada ostatních, že právě druhá polovina devadesátých let byla zlatým věkem tuzemské taneční scény?

Tak to říká každý o své době, kdy byl mladší a žil tím naplno. Tohle krásně a vtipně vystihli ve filmu Human Traffic, kdy tam starší ravers vzpomínali na své zlaté časy. Jinak ale souhlasím a do určité míry jsem to zmínil v minulé otázce.

Jak pak ty sám hodnotíš současný stav domácí scény?

Přijde mi, že úroveň scény dost devalvovalo hraní z CD potažmo jen z MP3. Dnes může být DJ každý a "slavný" DJ i ten, kdo neumí míchat a prd se v tom vyzná. Spoustě stačí používat Sync v DJ softwaru a stáhnout si Beatport TOP 10... Jo a hlavně mít u toho ruce nad hlavou! :) Přitom správný DJ by tím měl žít a aktivně hledat novou hudbu a tohle všechno by pak měl předkládat lidem v klubu. A v dnešní době i hudbu skládat nebo to aspoň zkoušet!

Cubik

Jak bys ty sám popsal vývoj svého stylu, na který aktuálně sedí asi nejvíc škatulka freestyle house?

Každý DJ se nějak hudebně vyvíjí. Já jsem začal s melodičtějším technem, pak přišel progressive house, french house, break, deep, tech, nu disco. Nyní se snažím hrát hlavně pozitivně, aby lidem v klubu bylo příjemně a byli usměvaví, koneckonců lidé do klubů mimo jiné jdou zapomenout na problémy všedních dní...

Proč ti je nejbližší zrovna house?

Doma poslouchám spoustu jiných stylů, ale v klubu prostě hraju house. Těžko říct proč... Asi mi nejvíc vyhovuje jeho nálada a tempo.

Kromě vlastní tvorby jsi byl svého času činný také v projektu FO3. Pokud vím, nefungovalo to ale příliš dlouho, proč?

Jednoduše řečeno, jsme se v dobrém rozešli, Šimon šel prostě svou bližší cestou s kapelou u-prag.

Cubik

Vyhovuje ti víc být sám za sebe?

Ani ne, jsem týmový hráč, ve dvou je skládání přinejmenším větší sranda, ale prostě jsem od té doby nemohl najít správného parťáka. Teď už jej mám, jmenuje se DJ Checo Zac a funguje nám to spolu perfektně. Chystáme spolu, myslím, zajímavé věci.

Během let 2003 a 2004 jsi byl činný coby učitel DJingu pro začátečníky a mírně pokročilé v pražské DJ School. Přibliž nám trošku tvou zkušenost DJe pedagoga...

Vidět různou míru nadšení a motivaci i talent jednotlivých "žáků" byla hodně zajímavá zkušenost. Někdo si představoval, že bude hned hrát v klubech, někdo si to chtěl jen vyzkoušet a někdo to dostal jako dárek a v někom bylo vidět, že má opravdu zájem. Mimochodem dva z mých žáků hrají dodnes, z čehož mám opravdu velkou radost.

Jsi speciálním hostem pravidelné klubové noci One Night!, kde tenhle titul před tebou náležel jménům jako Adam Freeland, Tom Middleton, Nick Warren, Jimpster, Future Funk Squad, Funk D´Void, Spooky nebo Dave Angel. Jak se cítíš v takové společnosti?

Jem poctěn! Všechny zmíněné DJs mám moc rád, viděl jsem je tu hrát a líbí se mi jejich produkce, kterou taky občas poslouchám i hraju. Navíc hraju s Danem a Josefem, kteří jsou mými přáteli...

Cubik

Chystáš si na One Night! něco speciálního?

Jo jo, mám nový track, který zahraju v premiéře a téměř v premiéře navíc zahraju náš remix jedné hodně známé české písničky.

Co pro tebe osobně pak znamená klub Roxy, který One Night! pořádá společně s Radiem 1?

Roxy je má stará láska a mám vždy velkou radost, když tam hraju, ať už je to na hlavním pódiu či v chill outu.

V Roxy hraješ už opravdu dlouho. Co říkáš na změny, kterými klub za ta léta prošel?

Změny jsou nutné jednou za čas v každém klubu a ne vždy se každému líbí. Mně se líbí, jen té bílé je tam moc. Ano, vím, že je to kvůli tomu, že se nasvěcují stěny, aby na ně šly promítat projekce. Ale i tak je to moc. Nejlepší změnou je chill out, který musí potěšit každého, je to takový klub v klubu.

DJ Cubik - Vivacity-21-4-2012 by cubikcz

Co pro tebe znamená Radio 1?

Jelikož R1 poslouchám od jeho vzniku a strávil jsem s ním přes půlku života, je to taková má družka. :) Radio1 změnilo můj hudební život a jsem mu za to vděčen...

Ptal se Lukáš Kadeřábek v dubnu 2012.

foto: archiv

DJ a producent Cubik se znovu představí v klubu Roxy, tentokrát na akci One Night! a to v sobotu 5. května!

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016