ROZHOVOR

 

Mistabishi: "U nás tě za nahej zadek na veřejnosti nikdo nevyhodí!"

Jestli si pamatujete takový ten track, kde ze zvuků  tiskárny vzešla dost dobrá drumandbassová skladba, pak vězte, že právě tento pán stojí za tím vším. Můžeme být jen vděční, že se nerozhodl zůstat u své rozjeté kariéry v bankovním sektoru a nadále se věnuje hudbě, což vám též brzy přijede ukázat na Imagination Festival. A ne jen hraní z desek. Hezky pěkně live set!

 

Na scénu jsi vstoupil přibližně před pěti lety poté, co jsi opustil svoji slušně rozjetou kariéru v bankovním sektoru. Dovedeš si představit, že by ses k tomu ještě někdy vrátil?

Já ale neřekl, že se nevrátím! :) Ono se toho spousta napovídala, proč jsem opustil práci. Vždycky se můžu vrátit, jenom jsem se k tomu ještě nedostal...

Mistabishi
Povedeš své děti k hudbě, nebo spíš k něčemu "serióznímu" a "zaručeně perspektivnímu" jako je práce bankéře?


Já si především nedovedu představit, že bych už nějaké děti měl. Na to jsem zatím sám hodně nezodpovědný. Takové velké dítě.

Koukala jsem, že jsi hodně aktivní na Facebooku. Neustále sdílíš nejrůznější YouTube videa. Co říkáš na nedávný rozruch okolo SOPA a PIPA?

Je to pro mě jen jeden z dalších nekonečných bojů za možnost kontrolovat, co si lidé myslí a dělají. Myslím si, že teď je tu tohle a pak zas přijde něco jiného. Bude to pořád dokola a nikdy se od toho úplně neoprostíme.

Když už se bavíme o YouTube, viděla jsem jedno z tvých posledních s Korgem EMX. Můžeš nám trochu přiblížit, co to tam všechno děláš?

To je fajn nástroj. Hodně jednoduchý, částečně synťák, částečně drum machine. Programuju na tom sekvence, jejichž části pak následně ztiším nebo naopak. Trochu blbý je, že nemůžu samplovat nebo nahrávat, ale zase to má spoustu dobrých zvukových předvoleb. Mám to rád, protože si pak s hudbou můžeš vyhrát víc, než kdybys jen pouštěla desky.

Já si tě všimla díky skladbě  "No Matter What" a jejímu rave feelingu. Je tam sample ze skladby Paprika Plains od Joni Mitchell. Byl to jen náhodný  výběr, nebo jsi jejím opravdovým fanouškem?

Miluju ji! Miluju ji snad od chvíle, co mám nějaké vzpomínky z dětství.

Dokáže tě hudba někdy unavit?

Podle mě je nemožné být unaven z něčeho tak nekonečného, jako je hudba. Ale samozřejmě tě může otrávit jisté dogma, které ji někdy obklopuje.

Mistabishi

Kdo je pro tebe pán veškerého drumandbassu? Samozřejmě kromě tebe. :)

Jediný člověk, který za všechno může... Optical!

Když si ještě vzpomenu na tvoji bankovní  kariéru, používal jsi hodně  tiskárnu?

Sakra jo! :)

Zajímá mě to samozřejmě kvůli skladbě Printer Jam. Inspirace z práce?

Haha, asi tak. Bylo to hlavně o tom, že můj bývalý zaměstnavatel přešel do administrativy a valná většina z nás tehdy přišla o práci. Kancelář se úplně sesypala!

Jak dlouho trvalo dát "tiskárnu" dohromady?

Tak dlouho zase ne... Zvládnul jsem to asi za jeden večer.

Mimochodem super klip. Kdo ho dělal?

Hele... Vůbec nevím. :)

Je pro tebe důležitá vizuální stránka hudby? Videoklipy, obaly desek, VJing na akcích?

To může znít vtipně vzhledem k minulé odpovědi, ale rozhodně je. Po pravdě teď pracuji na synchronizaci mého EMX s VJ programem Modul8!

Pojďme se bavit o tvé současné tvorbě. Vydal jsi EP Three Tunes se třemi kousky, které se objevily i na novém albu Trip. Můžeš nám o tom říct něco víc?

Je to v podstatě hudba pro místní taneční scénu v Hackney Wick v Londýně. Chtěl jsem, aby to vyznělo hlavně nenuceně, lehce, bez zbytečné obsese nad kvalitou produkce. Prostě jako párty tady u nás!

Slyšela jsem, že ses vrátil k hraní na free parties…

Přesně. Free parties jsou tady prostě tak "free", že si můžeš dělat, co chceš. Nikdo tě nevyhodí nebo nezavře za hulení. Nikdo tě nevyhodí za nahej zadek na veřejnosti. Naše párty jsou takový, jaký by sis nemohla dovolit v podniku s licencí. A tak to má být!

Mistabishi

Tento rozhovor je u příležitosti pražské akce Imagination Festival, kde budeš hrát live set. Jak moc při tom improvizuješ?

Už jsme několikrát zmínili EMX... Hraní s ním je pokaždé jiné, už jenom proto, že kompletně kontroluješ výstavbu každičkého zvuku. Od výšek přes středy až po basy. Můžu cokoliv překroutit. Učinit to tak dlouhým či krátkým, jak jen budu chtít. Vybudovat, zlomit, otočit jakoukoliv cestou chci, jakýmkoliv tempem. Upřímně... Jak jinak rozbít opravdový ravers? :) Všechny legendární techno párty byly postavený na tomhle.

Proč jsi vůbec jednou Mista a podruhé Mistabishi?

To kdybych si vzpomněl... :)

Ptala se saiha v březnu 2012.

foto: archiv

DJ a producent Mistabishi se představí historicky poprvé se svým live vystoupením v České republice a to 16. března v rámci akce Imagination Festival v Praze.

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016