RECENZE

 

Hudební recenze: Palicavonzvreca 011 + Numb 014

Po roční odmlce vyšla nová Palice! A nejenom ta... Vyšel taky nový Numb a ten měl mimochodem pauzu dlouhých osm let. Takže pokud se vám slovenský sound někdy dostal pod kůži, tak nastražte sluchovody...

 

Palica

Nová Palica mně osobně hodně sedí a určitě si na téhle minikompilaci každý najde to svoje. První stranu obsadil Srb Scalameriya trackem "Nisimoja". Už jsem od něj slyšel drsnější věci, ale myslím, že chytlavý ústřední motiv bude na "flooru" dobře fungovat. UVB a jeho "Pressure Me" je pro mě stěžejní kousek na téhle Palici. Myslím, že charakteristický UVB sound už se dá s určitostí identifikovat především díky dynamické taneční rytmice s příjemně zpracovanými hi-haty. Prostě samo o sobě to hezky šlape... Tady se k tomu ale začne pomalu modulovat ještě efektní synth a gradovat v několika vlnách. Velkým překvapením pro mě byl track "DWI" od Rumenige. Žádná tlačenka, nebo lámanice, ale hodně efektní "pumpovačka" s čistým motivem, který na první pokus prořízne atmosféru v klubu. Tenhle kousek do regálu s deskami jen tak putovat nebude. No a nakonec nás čeká opět srbský producent Lag s trackem "Prijdi Vatri", což je totální "rozbitost", alespoň co se rytmiky týče. Pokud jste si oblíbili jeho práci s vokálovými samply, tak tady si na své nepříjdete, ovšem "zamotávačka" je to excelentní. Suma sumárum jedenáctá Palice je jako vždy výživný materiál. Oproti poslednímu číslu jde hodně s dobou a dostalo se jí výborného feedbacku z celého světa. Protože mi pod rukama projde fakt hodně nových desek, musím pochválit i výborný mastering a zvuk, možná i díky zpracování na 45 RPM. Jo a pokud by někoho zajímalo, kdo že je to na etiketě PVC 11, tak se musíte zeptat slovenské umělecké fotografky Evelyn Bencicové. Jistojistě to ovšem není nikdo ze zúčastněných producentů... :)

Ukázky zde.

UVB
Aktuální Numb obsadil (a to komplet) Francouz Sébastien Michel aka UVB. Po několika různorodých releasech u Mord Records založil i vlastní značku Body Theory, kde jasně nadefinoval svůj zvuk, a dost podobně s ním nakládá i tady. Osobně mi na jeho věcech vyhovuje ten taneční základ, kterého se celkem pevně drží. Může se vám to celé často zdát dost povědomé a bezesporu je tu jasný vliv producentů první vlny, jako je Mills, Ruskin, nebo label Downwards. Rytmika tepe neúprosně vpřed a i doplňující ingredience utvářejí kompaktní taháky na taneční parket v lehčích, nebo težkotonážních variantách. Rozhodně nejednou použiju dynamickou nálož "At The Stake" a vyzkoušenou už mám i "utaženou" "Do Not Surrender", která mi hodně smrdí produkcí BMB. Tracky od UVB jsou výborně použitelné a pro mě je to super DJ tool. Aktuální Numb se myslím hodně povedl a určitě se v žádném recordshopu dlouho neohřeje.

Ukázky zde.

daho

foto: archiv

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016