RECENZE

 

Hudební recenze: Chief!Mama - Lozen

Moravský hudební projekt Chief!Mama, který je momentálně situovaný v Praze, se letos rozhodl vydat zbrusu nové album "Lozen", které vyšlo přesně 24. prosince 2013 pod záštitou Naked Records. To je docela příznačné, protože ho není vůbec složité "odhalit". Nalaďte se se mnou na vlnění 142 BPM a pojďme se protentokrát raději rychle podívat na toto elektronické album, které osobně řadím do škatulek triphop / techno / neuropop / progressive...

 

World music je v podstatě pořád na té samé vlně, a i když se občas o pár metrů propadne, je jasné, že ji spodní proudy opět pomalu vyzdvihnou nahoru a na chvíli se zase objeví. Uvažovala jsem, jestli se postavit do role kata, anebo okolo sebe máchat superlativy a vlastně tím lhát nejvíc sama sobě...

Chief!Mama

Projekt Chief!Mama by měl raději zahodit masku hudebních skupin produkujících v pozdních devadesátých a miléniu, a navrhla bych mu, aby se raději více přiblížil produkci, která žije v novém století. Nápodoba Björk, Kosheen, Depeche Mode a Massive Attack už tady byla tolikrát, že je skutečně zbytečné a i trochu hloupé se k ní znovu přibližovat. V roce 1998 by byli nejspíš na vrcholu a součástí naprostého boomu, který se od pozdních osmdesátých označoval jako "world music electronica", kdy se všechna elektronická muzika naházela do jednoho pytle, aby se samotní producenti nemuseli obtěžovat s definováním jednotlivých žánrů a toho, co za hudbu, že to vlastně dělají.

Chief!Mama

Album "Lozen" je příjemné na poslech, ale rozhodně bych si ho sama nekoupila, protože je jeden track jak ten druhý, třetí jako první a šestý jako čtvrtý. Nepřináší nic nového, papouškuje, progrese akordů je víc než očividná, dá se lehce předpokládat, a s politováním musím konstatovat, že i produkce zní, jako by byla 10 let stará. Je mi to trochu líto, protože je jasné, že Chief!Mama bude velmi talentované hudební seskupení, ale ocitlo se ve špatný čas na špatném místě a já mám prostě v muzice raději vývoj než stagnaci.

Jediný song, který dle mého z celého alba muzikálně vyčnívá, je melodicky líbivý, produkce stoprocentní a vokály emočně korektní, je song "Psycho but logica". Nelogické je v jeho případě jedině to, proč si producent vybral stejnou podkladovou melodii, jakou zvolili Chromeo pro track "Fancy Footwork", který jste mohli slyšet ve filmu "Step Up 3D". Snad to Elektrabelův záměr nebyl, ale okamžitě mě to praštilo přes uši...

Chief!Mama

Zpěvačka Gabriela aka Mother@work je definitivně talentovaná žena s velmi pěkným a zvučným vokálem, ale upřímně? Tóny jejího hlasu zní natolik podobně jako Björk, že by ji směle mohla zaskakovat na koncertech. Emoce mi přijdou předstírané a trochu křečovité. Elektrabel je techno producent, evidentně již dost dlouho na scéně, tím pádem je mi záhadou, proč by tento muž, který se zdá tolik zkušený, podepsal sám sebe pod takovéhle album.

No... Však také každý den není posvícení a vám je určitě jasné, že se mi v životě taky spousta věcí nepovedla. Tím pádem jen doufám, že se projekt Chief!Mama pochlapí a napříště vydá tak dokonalé album, že se nad touhle recenzí třeba i zastydím... Přeji vám všem pěkně veselé Vánoce, pořádně si před novým rokem odpočiňte a čtěte dál techno.cz, protože to vám ty "dárečky" nosí přece po celý rok!

Chief!Mama

PF 2014:

Chci říct všem dalším producentům, kteří se věnují podobně zaměřenému žánru: "Jsme jednou nohou v roce 2014, prosím vás, přestaňte se snažit napodobovat dokola a dokola to, co jsme slyšeli už tolikrát. Věřím, že máte stoprocentně talent a svojí produkci věnujete většinu volného času, ale vezměte v potaz, že také žijete v tomhle světě, tak ho trochu sledujte. Dívejte se dopředu a buďte rychlejší než ostatní. Buďte avantgardní! A když už musíte přijít s něčím starým a známým, tak to neprodávejte jako novinku a rovnou vyjděte na trh s tezí, že víte, co vlastně děláte, a že jste vytáhli toho kostlivce ze skříně, protože si myslíte, že hudební svět nesmí zapomenout na svoje začátky."


Hodnocení: 45%

Tereza K.

foto: archiv


Info

Interpret: Chief!Mama

Album: Lozen

Label: Naked Records

URL: https://www.facebook.com/ChiefMama, http://www.nakedrec.com/

Styl: techno/ neuropop / progressive/ triphop

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016