RECENZE

 

Recenze: Studiový mixpult Yamaha MG102c

Pokud mě pamět neklame, tak tohle je vůbec první výrobek od firmy Yamaha, který tu recenzujeme. Mně osobně se tomu ani nechce věřit, ale pravděpodobně to bude tím, že Yamaha se zaměřuje spíše na výrobu studiové techniky a hudebních nástrojů, než na výrobu techniky DJ-ské. To je podle mě ovšem trochu škoda, jelikož většina jejich výrobků má punc té nejvyšší kvality. Sám jsem vlastníkem studiových monitorů a jsem s nimy naprosto spokojen. No a jelikož je to první výrobek o této firmy mrknul bych se stručně i na historii, která rozhodně není nezajímavá.

 
Yamaha byla založena roku 1887 v japonském Hamamastu a její původní jméno bylo Nippon Gakki Company. Původním artiklem vyráběným v Yamaze byla piana a varhany. To, že je Yamaha zcela původně výrobcem hudebních nástrojů, je reflektováno i v jejím logu, kde se nachází tři ladící vidlice. Běhěm druhé světové války byla bohužel i tato firma nucena podílet se na zbrojním průmyslu a z toho vyplývá i její následná výroba motocyklů, které jsou také velmi ceněné. Během druhé poloviny 20. století se Yamaha stala největší světovou korporací vyrábějící nejen piana či klávesy, ale i kytary a baskytary, bicí, dechové či strunné nástroje a mnoho dalších produktů pro hudbu. Krom toho je i jednou z firem na čele vývoje domácí elektroniky, sportovní výbavy, počítačů a průmyslových robotů. Roku 1987, ke svému stoletému výročí, byla společnost přejmenovány z Nippon Gakki Company na The Yamaha Corporation. Tak tolik stručně z historie a teď se již pojďme podívat na náš mixpult.



Jedná se o deseti kanálový mix [2 mono vstupy mic/line (XLR/TRS), 4 stereo vstupy (2xTRS + 2xTRS/2xRCA )] se širokým spektrem využití. Ať už ho chcete využít pro živé koncerty, zkoušky vaší kapely nebo jako další nástroj do vašeho studia, Yamaha MG102c je tu pro vás. Díky konstrukci z tvrzeného plastu je mix poměrně odolný a zároveň velice lehký, celková hnotnost je jen 1,6kg, což je ideální pro časté transporty. Každý kanál (kromě 7/8 a 9/10, ty mají pouze dvoupásmové) má třípásmové korekce s rozsahem -15 - +15 dB, dále balance a knob označený AUX, který předpokládám slouží pro sendové efekty. (Bohužel jsem neměl šanci ho vyzkoušet, jelikož nevlastním žádné externí efektové zařízení.) Tato řada bohužel neobsahuje tahové fadery, ale „pouze“ otočné knoby, čož mi ale vzhledem k ceně přišlo odpovídající a rozhodně to nijak nesnižuje kvalitu tohoto výrobku. Na prvních dvou kanálech je ještě navíc zcela inovativně navržený kompresor s optimalizovaným průběhem funkce. Kompresor dovoluje řídit parametry komprese (Treshold, Ratio a Make Up Gain) současně pouze jedním potenciometrem, což usnadní ovládání tohoto užitečného zařízení i uživatelům bez velké zvukařské praxe. Klasickým problémem některých mixpultů bývají mikrofonní předzesilovače. Často se ta která firma snaží ušetřit a díky nekvalitním předzesilovačům degraduje jinak třeba kvalitní mix na průměrný. Zde je tomu naštěstí jinak a všechny předzesilovače zabudované v nové řadě obsahují technologii používanou u vrcholných profesionálních konzolí a nabízejí špičkovou zvukovou kvalitu s důraznou dynamikou a bez slyšitelného zkreslení i u nejsilnějších signálových špiček. Výborně spolupracují se všemi typy dynamických i kondenzátorových mikrofonů. Rozsah parametru Gain je –60 dB až – 16 dB pro mikrofony a –34 dB až +10 dB pro linkové zdroje signálu. Pro všechny mikrofonní předzesilovače v mono kanálech je také možno globálně zapnout +48V Phantomové napájení, což dovoluje využití i těch nejkvalitnějších kondenzátorových mikrofonů. Zvláštní kapitolku bych ještě věnoval systému zapojení a konektorům. Všechny modely využívají vysoce kvalitní symetrické konektory Neutrik XLR pro mono mikrofonní/linkové kanály i pro stereofonní kanály vybavené mikrofonním vstupem. Stereo kanály jsou navíc vybaveny TRS (Jack) i RCA (Cinch) konektory. Inzertní vstupy mono kanálů dovolují upravovat signál externími procesory (kompresor, gate, EQ). Pomocí samostatného stereo RCA vstupu a výstupu je možno připojit CD přehrávač nebo nahrávací zařízení. Jediné co mi trošku vadilo, bylo jedno společné ovládání hlasitosti sluchátek a monitoru. Ale vzhledem ke kvalitě celého mixu, je toto celkem zanedbatelné.

Myslím, že z mojí recenze jasně vyplývá spokojenost s tímto pultem a dovolil bych si ho doporučit všem uživatelům. Navíc vzhledem k ceně jsou jeho kvality doopravdy více než dobré.

• Mixážní pult – MG II. série
• Počet kanálů: 10
• Počet mono vstupů: 2 mic/line (XLR/TRS
• Počet stereo vstupů: 4 (2xTRS + 2xTRS/2xRCA)
• Počet mikrofonních vstupů XLR: 4
• Výbava mono kanálů: Insert, Gain, HPF@80 Hz, kompresor (kanály 1-2), Pan
• Výbava stereo kanálů: Gain, Bal
• EQ mono kanálů: 3 pásmový
• EQ stereo kanálů: 2 pásmový nebo 3 pásmový
• Počet Aux: 1 (1x Post)
• Počet Aux Return: 1x stereo (směrovatelné do ST)
• Kompresor s optimalizovaným průběhem u prvních 2 mono kanálů
• 7 segmentový LED měřič úrovně na výstupu
• Sluchátkový výstup • Konektory výstupu: TRS
• Phantomové napájení: +48 V (společné zapínání pro mikrofonní kanály)
• Šasi: plastové
• Frekvenční rozsah: 20 Hz - 20 kHz (+1/-3 dBu)
• THD: menší než 0,1%
• Šum a Brum: -128 dBu
• Přeslech mezi kanály: -70 dB
• Rozměry: 256x62x302 mm
• Celková hmotnost: 1,6kg

Mixpult Yamaha MG102c je možné zakoupit do 30.10.2010 za akční cenu 3.290,- vč.DPH (standardní cena je 3.790,- vč.DPH) v prodejně maxistore nebo internetovém obchodě www.maxistore.cz.

Další recenze najdete na www.maxistore.cz, www.shadowbox.cz a www.techno.cz.

maxi store
Bořivojova 57, 130 00 Praha 3.
email: x@maxistore.cz
tel.: 222 722 999
www.maxistore.sk
www.nadobicko.cz
www.gramec.cz
akční výrobky
mixážní pulty
CD přehrávače
sluchátka
Pronájem
Identifikační náramek (páska)

RECENZE TECHNIKY VÁM PŘINÁŠÍ PHILIP T.B.C. A MAXISTORE. Recenzi provedl PHILIP T.B.C. (www.philiptbc.com, myspace.com/djphiliptbc), techniku zapůjčila prodejna pro dje – Maxistore
 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016