REPORT

 

Czechtek 04: shrnutí událostí, část 2.

"Vypadali hrozivě hned na první pohled. Když se proti nám rozběhly rojnice několika set policistů vyzbrojených pendreky a tonfami, dostali jsme všichni pořádný strach," říká účastnice letošního teknivalu. Jak tedy proběhla policejní čistka na louce u Boněnova? Čtěte v našem shrnutí z letošního Czechteku.

 

Standa Grossů netančí, aneb do žeber za techno

Nová vládní strategie ukazuje svou pravou tvář. Na doporučení bývalého ministra vnitra a rozkaz policejního prezidenta přijíždí během noci na louku u Boněnova několik stovek automobilů a těžké policejní techniky. V těchto chvílích začíná být jasné, že brzy  půjde do tuhého. Zprávy z prostoru za loukou mluví zcela jasně: na místě je asi tisícovka policistů z nichž většina nese těžkou výzbroj. V davu černých kombinéz tak můžete vidět kukly, štíty, chrániče, za opasky pistole a v rukách obušek nebo tonfu. Přítomna jsou i dvě velká mobilní vodní děla a desítky cvičených psů.

Ultimátum

pohodaPo prvním neúspěšném pondělním útoku policistů a radikální obraně účastníků akce se velitel zásahu rozhoduje pro ultimátum. Czechtek musí skončit do úterního rána, nebo dojde k nekompromisnímu násilnému potlačení a zabavení aparatur. Výhrůžka funguje a většina přítomných soundsystémů začíná skutečně balit. Holandské a francouzké skupiny však mají problém: jejich stavby jsou příliš velké a demontáž není možné provést za několik hodin. Navíc nemohou komunikovat, protože čeští policisté a to včetně vysoce postavených velitelů neumí ani slovo anglicky. Kalle Mutanen z finského Tampere, který v Čechách studuje slovanistiku v telefonickém rozhovoru pro Techno.cz řekl: „Ti lidé od policie hodně nadávali a působili dost agresivně. Když s nimi někdo chtěl navázat kontakt a domluvit se na postupu, jen bezradně kroutili hlavou a mluvili na cizince česky. Nechápu to, u naší policie by takoví lidé pracovat nesměli. Na druhou stranu by zase sraz freečkařů rozprášili hned v prvních hodinách a účastníci by se ocitli v nepříjemné situaci. Já myslel, že jsme na tomhle pozemku legálně, tak jako minulý rok.“ uzavírá. Ultimátum v úterý ráno pochopitelně splněno není a orgány ho proto prodlužují o několik hodin do pravého poledne.

Zásah není zcela první

"Seřadit!", huláká jeden z policistů a kyne do davu černých uniforem. Nedá se nic dělat, Policie ČR je připravena k historicky prvnímu předčasnému ukončení velkého teknivalu. Na otázku, zda-li k podobnému zákroku již někdy v minulosti došlo, odpověděl emailovou korespondencí pravidelný účastník podobných akcí Jirka, spíše známý pod přezdívkou Špenát: "Jasně, například někdy před rokem na nás vlítli policajti v Kuřivodech na Ralsku. Bylo nás tam taky hafo. Plus bandičky Němčourů a Rakušáci. Dohromady něco kolem tisíce. Prej ta rychta nebyla povolená, což je teda pěkná píč*vina. Něco po čtvrtý odpoledne na nás naběhly stejný hrany jako na Czechteku, akorát jich bylo jen padesát. Po sedmý jsme už museli prostě vypadnout. Ten ombudsman z Brna pak řek, že to bylo protiústavní, protože shromaždování lidí nikdo zakázat nemůže. Navíc ve vojenském prostoru. Starosta té obce byl podvodník a nedržel ústní domluvu a velitel zásahu nás urážel tak, že nebejt tam ta zásahovka, dáme mu přes držku," rozčiluje se Špenát.

nepohodaAle zpět do Boněnova. Několik minut po dvanácté se šiky těžkooděnců dávají do pohybu. Skupinky do padesáti mužů se v rojnici rozbíhají proti soundsystémům a návštěvníkům akce. V tuto chvíli už opravdu končí veškerá legrace a i nejvzdorovitější členové své aparatury vypínají. Do půl hodiny se lidé dávají na hromadný útěk. K otevřeným projevům fyzického násilí až na výjimky nedochází. Vodní děla pouze demonstrativně stříkají do trávy kolem sebe. Lidé se bouří, povykují a skandují. Jedna dívka se dokonce svléká do naha a vydává se tančit před hradbu policie. Ještě však netuší, že se zalíbí natolik, až ji policisté  za odměnu odvezou do psychiatrické léčebny v Bohnicích.

Zátah pokračuje rychle a víceméně bez problémů. Na místě zůstává skupinka technařů a snaží se zorganizovat úklid. Správce pozemku však nesouhlasí – chce si vydělat a bude požadovat náhradu škody. Po kom, zatím není úplně jasné.

Na ostrovech bylo hůř, Bublan váhat nechce

Nový ministr vnitra František Bublan se nechává slyšet a pro Českou Televizi oznamuje: příště váhat nebudeme a akce podobného typu zarazíme nekompromisně hned ze začátku. V českých sdělovacích prostředcích se začíná diskutovat o zabavování sound systémů. CzechTek je jednoznačně největší téma druhé poloviny prázdnin. Zkušenosti z ostatních evropských zemí jsou však při bližším pohledu velmi hehenegativní. Nejznámější případ, jak trefně poukazuje publicista Tomáš Baldýnský proběhl v osmdesátých letech v Anglii: policie zde zastavila "mírový konvoj", mířící na nepovolený festival ve Stonehenge. Karavana sto čtyřiceti pomalovaných dodávek a autobusů byla zablokována kamiony se štěrkem. Obrněná policie se vyrojila ze zálohy, rozbila pendreky skla, vytáhla cestující rozbitými okny ven a zmlátila je. Lámaly se zde kosti, vyrážely zuby a otřásaly mozky. Zatčeno bylo přes 400 lidí a většina mobilních domů byla na místě zničena. Nezávislým občanům – zbytkům květinových dětí tedy nezbylo nic jiného, než si najít zaměstnání s bytem, pojištěním a lístky na oběd. Margaret Thatcherová svůj nonšalantní neofašismus nikdy neskrývala.
Hodlají-li české represivní složky postupovat proti mladým lidem s holýma rukama v budoucnosti podobně je zatím ve hvězdách. Mnozí z účastníků však stále mají v paměti například brutální zásah v ulicích Prahy během Global či Local street party.

Právnické intermezzo

V českých novinách se oslovení advokáti předbíhají v nalezení co nejtvrdšího potrestání organizátorů. Advokát Josef Lžičař by teoreticky mohl obvinit všechny účastníky protože vnikli na pozemek bez souhlasu majitele a napomáhali tak spáchání trestného činu. To právník Tomáš Sokol redaktorovi Lidových novin pro změnu doslova řekl: "Podle mě měli zasáhnout v době, kdy tam bylo patnáct tisíc lidí i kdyby je měli rozjezdit tanky." Tento mediálně známý zástupce byl mimo jiné i ministrem vnitra československé federální vlády a nepochybujeme, že k posílání těžké mechaniky do lidí má z minulosti velmi kladné vztahy. Druhou stranou mince je pak vyjádření starostky obce Višňová na Frýdlantsku Marie Matuškové, kde se Czechtek uskutečnil předloni. Ta mluví o dobrém výsledku jejího pozitivního přístupu. Když prý poznala, že návštěvníci teknivalu jsou normální lidé, kteří jako základ považují nenásilí, vše ztratilo na hrůznosti. "Tyhle akce jsou projevem subkultury těch lidí a výplodem jejich situace. Je to současný fenomén," prohlásila.

Vlastnická a majetnická práva

Celý problém zásahu těžkooděnců vznikl na trestním oznámení ze strany správce (často nesprávně označovaným za majitele) na Policii ČR pro neschopnost chránit jeho "majetek." Tuto informaci pak papouškovala takřka všechna média včetně ČTK.
loukaRolník Libor Lúdik několikrát oznámil součet škod přesahujících milión korun a vyjmutí pozemku ze systému ekologického hospodaření. Podle prohlášení skupiny lidí kolem organizátorů akce je ale pravda mnohem prostší. Lúdikova firma Agroklad s.r.o má s ČR pouze uzavřenou smlouvu o spravování pozemků na jejichž kosení dostává od Ministerstva zemědělství finanční dotace. Jiná práva ze smlouvy neplynou a rolník tedy nesmí na pozemku cokoliv povolovat nebo zakazovat – tak jako soukromý vlastník. Další perla přichází v zápětí. Cena pozemku nepřesahuje devět set  tisíc korun a tedy ani pan Lúdik nemůže být poškozen v takovém rozsahu jak tvrdí. Mediální role se mu pravděpodobně zalíbila natolik, že se rozhodl vytěžit z ní hmotný prospěch. Podle zdrojů blízkým obyvatelům vesnice mimo jiné pořádá pan Ludík hony na zvěř v okolních lesích pro své přátele a bojí se, že hluk je všechny vyplašil.

Nic nekončí

Kauza Czechtek 2004 ještě zdaleka nekončí. Vše bude mít dlouhou soudní dohru a zajisté i veřejnou diskusi. Organizátoři akce se již pokusili spojit s ministerstvy a domluvit se o pronájmu některého z opuštěných vojenských újezdů během následujících roků. Zároveň chtějí garantovat základní hygienické vybavení či zdravotnickou službu. Uvidíme, jak moc vážně to myslí.

Fotky z policejního zásahu

 
 
 
 

FOTOREPORTY

 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016