REPORT

 

Czechtek má sílu

Zase jsem tam byl a zase to bylo dobrý. Czechtek je pořád nejsilnější akcí, jaká u nás v létě probíhá - živelná a divoká oslava života.

 

Foto: T-RexUž je to docela dlouho od doby, kdy jsem si dával techno akce stylem dva dny bez spánku a kalba hlava nehlava. Hudební vývoj u mne proběhl směrem k pomalým rytmům reggae a world music a životní vývoj směrem pryč od hudebních akcí - kromě letních festivalů a pár dobrých koncertů v Roxy vlastně už ani nikam nechodím. Ale nejít na Czechtek to by bylo jako neslavit Vánoce - tam to všechno začalo (mimochodem, hádejte odkud je historicky první report na techno.cz ?:)

A musím říct že to pořád jede. Noc strávená před mohutnou zvukovou stěnou, ve které jsou zabudované monitory s psychedelickou projekcí, nahoře to má hořáky chrlící oheň, kolem dokola stroboskopy a za tím vším vychází Měsíc v úplňku, to je zážitek z těch, které nejdou popsat, ale musí se prožít. Přitom jsem si schválně ani nic nedal, jenom nějaký pifka přes den, ze zvědavosti jestli techno dává tak moc i s čistou hlavou. Dává:)

Rytmus 180BPM (k slyšení na nejvíc místech - míň je málo, víc je moc?) ve spojení se stroboskopem má v sobě nějakou záhadnou sílu. Přirovnání ke starým rituálům s bubny a záblesky ohně je už hodně ohrané, ale nedá se nic dělat, je to tak. Zastavit se na chvíli u většiho systému znamená zaseknout se na pěkných pár hodin a vymotat se ven pěkně se sladěným tělem i myslí na jednu frekvenci, oboje pěkně promasírované a zrelaxované. Tanec je nejlepší lék na všechny neduhy:)

Foto: T-RexJinak bylo na Czechteku hodně rozmanité kvalitní hudby. Hlavně přes den to rozkvetlo do pestrých zvuků - reggae a dancehall, hiphop, bhangra (škoda že Gardenzitty jsem našel až v neděli odpoledne:), world music.. odehrály se i živé ska koncerty a někde jsem k večeru zaslech punkovej set. Ovšem hlavně některé menší systémy nekompromisně drtily 180BPM i za pravého poledne.

Stejně živelní jako hudba jsou i lidi z techno kmenů. Je vidět, že muzikou žijou, dělají to ze srdce a pro potěšení pro sebe i tančící lidi. Na akcích dělaných na komerčním principu tohle většinou chybí, a jak jsem dlouholetým zkoumáním života zjistil, je to úplně to hlavní (nejen v muzice). Buď něco člověk dělá naplno a s láskou, nebo ať to nedělá vůbec.

Je pravda, že některé soundsytémy žijou muzikou už pěkně dlouho, a nadšení se nenápadně změnilo v rutinu - už se nevychytávají detaily, hlavně že to nějak hraje.. celkově se zdá, že freetekno scéna se hudebně i jinak ustálila, žádný velký vývoj v hudbě není, ale to se dá po 10 letech asi celkem čekat (a nebo je to zkreslený dojem způsobený mým střízlivým stavem?;)

Ale pořád to má sílu. Evropský techno kmen se zničeho nic objeví a udělá mejdan pro 15.000 lidí - bez hierarchické organizace, bez obchodních vztahů, bez moci založené na penězích (peníze v téhle akci taky cirkulují, ale asi nějak jinak). Neumím si představit, že by něco jiného takhle spontánně fungovalo jenom na bázi přirozené svobody a zodpovědnosti lidí, kdy každý ví, co má dělat. Nebo spíš představit si to umím, je to celkem hezká možnost jak by jednou mohlo fungovat všechno, ale to se nestane dřív než začne Nová Epocha Lidstva:) Nebo už začala?

Respekt kořenům, respekt Czechteku.

Foto: Flash

 

 
 
 
 

FOTOREPORTY

 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016