CLANEK

 

Bratři mají nový singl "Ayra"

Nejnovější skladba představuje elektronické duo Bratři v netradiční poloze. Poslední singl před zářijovým vydáním alba nese název "Ayra" a je zásadní součástí nového koncertního programu. Domácí premiéra nové audio-vizuální show se odehraje na druhém největším pódiu festivalu Colours of Ostrava a to na T-Mobile stage v pátek 19.7. 2024 a zahrnuje i živou rostlinu, která díky senzorům připojeným na listech se živě zapojí do koncertu. Bratři pak představí nový program i na dalších místech Evropy, například na maďarském festivalu Sziget či španělském Cooltural. 

 

"Singl Ayra je pojmenovaný po rostlině, která s námi odehraje pár letních koncertů a dotvoří tak náš koncept o úniku z hluků každodenního života do přírody,”  sdělují dvojčata Jiří a Ondřej Veselý proč se nový singl jmenuje právě Ayra.. "Tenhle track je náš asi nejmelodičtější počin. Ve studiu nás baví objevovat hutný synťákový plochy a nebojíme se ani výrazných melodických songů. Zde po dlouhé době volíme i lomený beat namísto rovného techno rytmu." "Ayra" je zasněný melodický track, který odhaluje bratrský cit pro prokomponovaný beat a od začátku do konce se vyvíjející hudební příběh.  

Ayra


Rostlina jménem "Ayra" je novinkou, kterou Bratři poprvé otestovali na festivalu Sencity v holandském Utrechtu. "Rostlina je připojena skrz kabely do modulárního syntezátoru. Vše živé v sobě má určitou energii a tato energie je převedena na elektrické impulsy, které Ayra spouští a ovládá tak zvuky,” představuje pomyslnou třetí členku kapely Jiří Veselý. Bratři začali na tomto programu pracovat již na jaře roku 2023. Zapojili se do evropského projektu Revelland po boku několika dalších vybraných evropských kapel a společně s týmem zahraničních konzultantů připravili show, která má elektronickou hudbu zpřístupnit imerzivním způsobem i lidem se zrakovým, sluchovým či mentálním postižením. "Tento program ve srovnání s našimi předchozími koncerty prošel řadou změn a inovací a vypráví jednoduchý příběh, který jsme nazvali Escape the Noisy World to Nature."  

Nahrávka vznikla za podpory SoundCzech, Institut umění - Divadelní ústav v rámci Roku české hudby.

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016