REPORT

 

Czechtek 2003

Je to již pár dní, kdy utichlo dunění v okolí obce Ledkov, a já nabízím něco málo postřehů z této bezesporu již kultovní letní akce.

 
Je to již pár dní, kdy utichlo dunění v okolí obce Ledkov, a já nabízím něco málo postřehů z této bezesporu již kultovní letní akce.

Musím napsat, že mě zpočátku nepotěšila částka 100 kč za automobil a vjezd do místa konání festivalu. Nepotěšila mě z toho důvodu, že se tím nabourává filozofie pořádání Czechteku zcela free. Měl jsem pocit, že se tak vytrácí alternativa k ostatním placeným letním podnikům. Názor na tuto částku jsem změnil až na samotných lukách u Ledkova.

Organizátoři zajistili opravdu dostatečný počet toilet, a úklid odpadků po neukázněných raverech určitě nebyl také levný. Pokud se tato částka nebude radikálně zvyšovat, pak myslím, že je vše v naprostém pořádku. Navíc ti, co nepřijeli autem, měli vstup zcela volný a nebylo by špatné, kdyby to tak zůstalo i nadále.

Po hudební stránce mě překvapilo, kolik klasické klubové a alternativní hudby se na festivalu objevilo. Soundsystém 360° Records třeba vyhrával dub a jeho různé odnože, soundsystém Locus to rozjížděl na vlnách skvělého deephouseu a u dvou soundsystémů se míchal breakbeat (Bizzare Cabinet a Three Hands). Dále mě překvapil úbytek klasických soundsytémáckých uniforem. Oblečení návštěvníků se blížilo po většinou naprostému klubovému normálu a holkám to tak určitě sluší víc (nevypadájí jako kompars z postapokalyptického filmu).

Musím se zde také zmínit o faktu, který mě mrzí a štve. Na festival totiž dorazilo i pár šméčkových lidí, kteří se neváhali krádežemi obohatit na svůj účet a to bohužel i násilnou formou. Těchto lidí se asi nezbavíme, a proto je dobré i v době velkolepé zábavy zachovávat obezřetnost. Policie samozřejmě na místě konání akce byla přítomna, ale to zcela z jiných důvodů a rozhodně nemohla suplovat ochranku. Policisté se živě zajímali o technické parametry exotických vozidel a chovali se vlídně. Mě těší to, že na několikatisícový dav bylo policistů o znatelný počet méně, než třeba počet policistů na fotbalovém zápase na Letné.

I přes některé negativní události příznivci zábavy pod širým nebem ukázali, že jsou v zásadě kultivovanější než leckterý fotbalový fanoušek. Celkově Czechtek hodnotím kladně a za rok bych rád jel znovu.
 
 
 
 

FOTOREPORTY

 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016