CLANEK

 

Vzpomínky na Roberta Milese

Nedávno zemřel DJ a producent elektronické hudby Roberto Concina, známý pod uměleckým jménem Robert Miles, ve velice nízkém věku 47 let. Když někdo zemře a nedožije se ani důchodu, je to o to více smutné... :( Robert se narodil italským imigrantům ve Švýcarsku, žil v Londýně, poté v Los Angeles a nakonec zemřel na tanečním ostrově Ibiza. Ano, blízko hudbě, kterou měl tak rád...

 

Robert byl známý hlavně jako producent zasněného hudebního stylu zvaného dream house / trance. Jeho skladba "Children" se dostala do rádia a televize. Díky tomu ji i jméno tvůrce znají také lidé, kteří se o taneční hudbu nezajímají. Robertova začínající tvorba používá ve skladbách podmanivý riff piána podtržený basovou linkou. Tento zvuk se vryje pod kůži snad každému posluchači a piáno je také součástí celého jeho prvního alba "Dreamland", vydaného v roce 1996. Album mělo obrovský úspěch! Nejhranější je samozřejmě skladba "Children", ale z alba se hrály v rádiích i další jako "Fable" s vokály Fiorelly Quinn nebo "One and One" se zpěvačkou Maria Nayler. Zajímavostí je, že skladba "One and One" byla původně napsána pro polskou zpěvačku Edytu Górniak, která ji také později sama vydala. Rok poté spatří světlo světa další album "23am", které se nese v pomalejším duchu a ubralo se také na zvuku piána. Nejznámější skladbou z tohoto alba je "Freedom" s nádhernými vokály zpěvačky Kathy Sledge. Zajímavostí je, že při tomto albu spolupracoval s dalším elektronickým mágem Richardem D. Jamesem, který je znám pod uměleckým jménem Aphex Twin.

Robert Miles

Ještě ve stejném roce vydává Robert mixované album "In the mix", kde se ukazuje jako DJ hrající svižný taneční rytmus. Aby toho nebylo málo, tak ve stejném roce vychází společně s Dave Seamanem ještě jedna mixovaná kompilace "Renaissance Worldwide London" plná zajímavých elektronických tanečních stylů, kde je slyšet trance, techno, acid nebo psytrance.




Pak nastává pauza - zřejmě se po takové smršti musí Robert nadechnout, a další album zvané "Organik" tak přichází v roce 2001. Zde opouští taneční rytmy a je plné rozličných hudebních nástrojů a zvuků. 




Hned rok poté vydává "Organik Remixes", dílo, které je ještě více experimentální. S dalším albem z roku 2004 jde ještě dál a s ještě více rozličnějšími zvuky, kde je slyšet ambient, bhangra, ethno, jazz, soul i tribal. Vydané bylo jako společné dílo s Trilokem Gurtu.




Pro většinu lidí je Robert Miles známý jako trance producent, ale ve skutečnosti je jeho tvorba tak rozmanitá, že může být směle označován jako hudební chameleón. Najde se jen málo hudebních umělců s takovým obrovským hudebním záběrem. Poslední album Robert vydává v roce 2011 a nese zajímavý název "Th1rt3en". Zde se vrací částečně k taneční hudbě, ale ne zas tak moc. Piáno je zde vyměněné za kytaru a velká část alba je věnována poklidnému ambientu.




Robert si také založil label S:alt Records, kde si od roku 2002 vydával svou vlastní tvorbu, a navíc i hudbu pro elektronický projekt Blue Light Fever, což je pseudonym Matta Prestona, který hrává downtempo a breakbeat. Ani hudební filmová tvorba nezůstává Robertovi cizí a tak složil hudbu pro americký film Derrida. Jedná se o dokumentární snímek o francouzském filozofovi Jacquesi Derridovi. Dále byla jeho hudba použita na soundtracích k více než 100 filmům včetně Agenta bez minulosti s Mattem Damonem.

Robert Miles
Jeho nejúspěšnějším albem se stává jeho první počin "Dreamland", který získal 16 platinových a 12 zlatých desek v 21 zemích světa. Singl "Children" se opakovaně umísťoval na prvních místech hitparád. Jeho pozdější tvorba je, díky minoritním hudebním stylům, prakticky známá jen jeho skalním fanouškům a široké veřejnosti se může zdát, že jeho hudební tvorba dávno zemřela. Ale opak je pravdou, Robert hudbou žil do posledního dechu! Uctěte, prosím, jeho památku tím, že si poslechnete jeho méně známou a možná o to více zajímavou hudební tvorbu!

blaster

foto: archiv

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016