CLANEK

 

HW-News: Vzhůru do roku 2017 aneb Technics vs. Denon

Ještě jsme se ani nestačili vzpamatovat z vánoční nadílky a už se na nás valí záplava novinek. Nový rok odstartoval ve velkém Technics i Denon.

 

Nový Technics konečně cenově dostupný i pro masy?

Hned zkraje roku proběhl v Los Angeles veletrh Consumer Electronics Show, který sice není zaměřený přímo na hudební techniku, ale i tak se tam může objevit něco zajímavého i pro DJe. Tím je bezesporu oznámení nového typu gramofonu Technics SL-1200, v tomto případě s typovým označením GR, který má být "standardním" cenově dostupným modelem určeným pro běžný trh. Díky úspěchu limitované řady GAE se podařilo Panasonicu rozjet sériovou výrobu a nyní je schopen začít dodávat na trh i gramofony, které nestojí jako lepší ojeté auto. I tak se ale nebude jednat o žádnou láci...

Technics SL-1200G

V obsáhlém článku v New York Times se kreativní ředitel divize Technics, Hiro Morishita, rozpovídal o záměru se značkou, ve kterém bohužel DJové nefigurují. Doslova řekl: "Naším konceptem jsou analogové nahrávky pro hi-fi poslech. DJové jsou skvělí, ale jako marketingový cíl jsou pro nás problematičtí. Nechceme prodávat "1200" jako nejlepší nástroj pro DJování." U firmy Panasonic si asi dobře spočítali, že zaměření na hi-fi segment, ve kterém strejdové se sound systémem za tisíce dolarů nemají problém vysolit za gramofon přes tisíc babek, se jim vyplatí více. To je asi taky jeden z důvodů, proč první kus z limitované série skončil v Abbey Road a ne jako hlavní výhra v DMC.

Takže i když nová řada nepřináší nic moc nového, tak se konečně alespoň dostává svojí cenou blíže k zemi. S předpokládanou cenou okolo 2.000,- $ se sice pořád příliš vzdaluje možnostem běžného DJe, ale už se dostává do finančních možností větších klubů, nebo super-star DJs, kteří mají na to si za podobné sumy pořizovat nejnovější produkty Pioneeru.

Nám ostatním nezbývá než čekat, co nám přinese budoucnost - je dost dobře možné, pokud se nový Technics bude dobře prodávat, že s navyšující se sériovou výrobou může přijít další zlevnění. Mezitím nám nezbývá než vyhlížet, s čím přijde Denon se svým gramofonem VL-12, který bude po mnoha letech prvním doopravdy novým DJ gramofonem.

Denon "odhaluje" svoji nejnovější produktovou řadu

Když už je řeč o Denonu, respektive o jeho mateřské firmě inMusic, tak tam už si hřejí polívčičku na letošní ročník NAMM Show, která se bude konat 19. - 22. ledna v Kalifornii. NAMM Show je podobně významnou událostí jako podzimní BPM/PRO a proto si většina výrobců nenechá ujít příležitost zde ohlásit nové produkty.

Již na konci roku nás z Denonu dráždili teaserem pod hashtagem #ChangeYourRider, který odvážně naznačoval novou řadu, jež si prý nezadá s produkty od Pioneeru. Minulý týden na internet "unikla" fotografie ukazující podobu nového playeru z této řady. Je otázkou jestli se jednalo o rafinovanou marketingovou strategii (nejsme včerejší), nebo o opravdový informační únik, ale Denon každopádně zkraje tohoto týdne odhalil novou produktovou řadu, která ponese název PRIME.

Denon SC5000 PRIME

Řadě má dominovat player pod typovým označením SC5000 PRIME. Z fotky je na první pohled patrné, že neponese CD mechaniku a veškerá hudba se do něj bude ládovat přes flash disk nebo SD karty. Dále je z obrázku znát, že si přehrávač bere silnou inspiraci z kontroleru Denon MCX8000. Důkazem toho je velký, dotykový display a řada osmi funkčních tlačítek na spodku, které kopírují funkce běžné na moderních DJ konzolích (Slicer, Roll, a podobně). Aby bylo možné tyto funkce využít, poběží přehrávač na interním softwaru Denon Engine (stejně jako MCX8000), který analyzuje přehrávanou skladbu a umí načítat smyčky a cue -pointy uložené přímo v ID3 tagu skladby. Opravdovou novinkou je zde mód Dual-layer, který umožňuje přehrávat, podobně jako na čtyřkanálových kontrolerech, nezávisle dva tracky na jednom "decku". Tomu jsou uzpůsobeny i audio výstupy na zadku přehrávače, které jsou zdvojené. Posledním zajímavým prvkem má být display ve středu jog-wheelu, který bude schopen zobrazovat informace na základě uživatelských preferencí.

Nové funkce, nezvyklé pro DJ player a vynechání CD mechaniky, které umožňují Denonu srazit cenu, dává novému přehrávači šanci ohrozit pozici Pioneeru. Na druhou stranu stále zůstává otázka, zda není na vypuštění CD stále ještě brzy, když ani Pioneer se svojí řadou XDJ tomu tak úplně nevěří (prodeje rekordy moc netrhaly).

 

Řadu PRIME má ještě dále doplnit mixážní pult X1800 a výše zmíněný gramofon VL12, o kterých se ale více dozvíme až během NAMM Show 2017. Zatím se musíme spokojit pouze s obrázky, ale už teď lze konstatovat, že obě zařízení vypadají pěkně nadupaně.

Denon X1800 PRIME

Denon X1800 PRIME

Denon VL12 PRIME

Denon VL12 PRIME

rudy

foto: archiv

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016