REPORT

 

Report ze Sázavafestu od Kickita

Sázavafest uzavřel své brány - prošlo jimi 17 tisíc diváků a letos byl pro místní (obyvatele Benešova) otevřen čtvrteční program zdarma. Sázavafest se dlouhodobě řadí k nejpřednějším festivalům u nás a letošní program si nikterak nepřál tuto pozici ztratit. A jak to všechno proběhlo?

 

Kdo všechno dorazil?

Kdo se vlastně letos na Sázavě objevil? Dobře známá kapela Hurts z britských ostrovů, která byla jedním z mnoha důvodů, proč navštívit tento festival. Můžeme pokračovat francouzskou formací Nouvelle Vague, která se proslavila hity, jako "Dance With Me" a "Just Can´t Get Enough" a i v Benešově předvedla coververze těchto písní ve velkém stylu. Dále dobře známí The Subways a Kosheen, kteří koncertují v Čechách velice často a svými vystoupeními si říkají o další a další pozvání. Alphaville a Irie Revoltes (německo-francouzská formace) nezůstali pozadu a Německo zastupovala i kapela Jazzanova.

Sázavafest

Čtvrtek zadarmo a s problémy.

První den otevřeli organizátoři brány festivalu místním zcela zdarma, stačilo se pouze prokázat občanským průkazem a potvrdit trvalé bydliště v Benešově. Ve čtvrtek zahrály kapely Sto zvířat, Wohnout, Ivan Hlas trio a třeba i Jiří Schmitzer, který má velice osobitý projev a čtvrtek nebyl výjimkou. Všechno se neslo ve znamení festivalové pohody do doby, než se zjistilo, že připravené stanové městečko nebude schopné uspokojovat požadavky návštěvníků z kapacitního hlediska. Ten, kdo se chystal být ve stanu, se musel obrnit pořádnou dávkou trpělivosti a čekat, co pořadatelé vymyslí. Podařilo se najít nějaké náhradní prostory, ale s velkou časovou prodlevou, kterou někteří vyřešili postavením stanu například u svého auta. Dalším překvapením byl pro návštěvníky fakt, že okresní hygienická stanice zakázala předem avizovaný obchod ve stanovém městečku s pitím a potravinami. Holt lepší organizace by byla více nežli vhodná.

Paul Randolph
Lepší rozložení line-upu!

Páteční večer byl nabitý velkými jmény jako Kosheen (naposledy na Sázavafestu v roce 2007), Nouvelle Vague, Alphaville přenesli diváky do let devadesátých a Irie Revoltes, kteří předvedli písně ze své nejnovější desky Mouvement Mondial ve skvělé energické show a uzavřeli program na hlavním pódiu. Na Duha stage, kde se po celou dobu festivalu objevovaly hlavně české kapely, sklidili největší ovace Nightwork, což bylo první vystoupení kapely po nachlazení členů při tzv. "koncertu v kleci v pražské ZOO". Během sobotního večera se někteří hudební fajnšmekři dočkali také lahůdky v podání kapely The Hurts, která předvedla podle hudebních kritiků nejlepší vystoupení na letošním festivalu Glastonbury a není divu, že i na Sázavě zazněly hlasité emoce v podobě "Já vás chci!" a "Já je miluju!" Nutno podotknout, že valná většina těchto vykřikujících jedinců byla v pubertálním věku. Dalším zajímavým vystoupením byl živák kapely Belleruche, která měla trochu nevděčný čas okolo 16:00, a odpovídalo tomu společenské i kapacitní rozložení diváků. A pro mě osobně byl ještě méně pochopitelný čas vystoupení německého live projektu Jazzanova, který startoval na hlavním pódiu v 18:00. Myslím, že v pokročilejších hodinách by se jim dostalo většího přijetí a ovací. Nicméně jejich live show, při které mísí nu-jazz, elektroniku, dancefloor, broken beat, ale i folk nebo soul byla až dechberoucí a ještě doplněna účastí Paula Randolpha.

Sázavafest

První vystoupení po porodu a pouze v Čechách...

Jedním z velkých taháků festivalu bylo vystoupení Jany Kirschner, jediné v tomto roce a první po jejím porodu. Dcera Matylda, jejímž otcem je Brit Eddie Stevens, čekala s velkými chrániči sluchu v zákulisí, zatímco dvaatřicetiletá Kirschner zahrála skladby ze svého posledního ceněného alba Krajina rovina a starší hity. Nechci nějak snižovat kvality Jany Kirschner, ale prohození kapely Jazzanova v programu právě s ní by bylo více než vhodné. Někdy je potřeba udržovat určitou dynamiku kapel vystupujících po sobě. Tou poslední na hlavním pódiu byli dobře známí The Subways, kteří aktuálně dokončují svoji třetí studiovku. V závěrečný den akce se ještě například představili Chinaski, Tomáš Klus či Tata Bojs. Jednou z tuzemských hvězd byla i skupina J.A.R., která chystá nové studiové album nazvané Dlouhohrající děcka. Mnoho lidí do stanu Balbínka přilákala charismatická Věra Bílá.

Sian Evans
Sázava má co pilovat...

Na pořádek v areálu dohlížely stovky policistů a žádné závažné přestupky nebyly hlášeny, krom krádeže kabelky. Každé odjíždějící auto bylo zkontrolováno a řidič byl podroben dechové zkoušce, což sice na chvilku zdrželo odjíždějící posádky, ale bezpečnosti na vozovce to rozhodně pomohlo. Jinou stránkou věci byla organizace stanového městečka, které bylo nedostačující. Jestli organizátoři očekávali, že po každém festivalovém dnu všichni odjedou domů, tak to velice podcenili. Věc s plánovaným obchodem již nebudu ani komentovat, protože to zavání neprofesionalitou a nezkušeností. Program festivalu se sice pyšnil honosnými hudebními jmény, ale pro příště bych lépe naplánoval line-up...

kickit kickit@techno.cz

foto: michita michita@techno.cz

 
 
 
 

FOTOREPORTY

 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016