REPORT

 

Report z festivalu Rock for People od Sody (část první)

Začaly prázdniny a s nimi i festivalová sezóna. Hned první víkend se konal náš největší festival Rock for People. V průběhu tří dnů se v hradeckém festival parku vystřídaly jedny z nejzajímavějších kapel poslední doby. Hlavním lákadlem byli britští Muse, The Prodigy, Tricky nebo Morcheeba. Po celou dobu panovala přátelská atmosféra a přálo nám i počasí, díky tomu se může RfP pyšnit nejlepší návštěvností v historii.

 
Den první..

Festival oficiálně začal v neděli 3.7., kdy byl také nejzajímavější program. Já jsem do festival parku dorazil kolem šesté hodiny odpolední. Po vyřízení akreditací jsem měl velký problém zaparkovat auto, protože všechna připravená parkoviště už byla plná. To byl jasný důkaz toho, že zde bude opravdu hodně návštěvníků. Po příchodu do areálu jdu prozkoumat prostor. Ten je tak velký, že než jsem došel na druhou stranu, tak už mě bolely nohy. V areálu jsou dvě obří open air podia evropského formátu. Jeden velký stan, kde jsou zrcadlově proti sobě dvě podia. Další stage jsou v letištních hangárech a téměř u každého většího baru hraje nějaký dj, takže si připadám jako někde na Czekteku. Je zde dostatek stánků se vším možným jídlem a pitím. Snad každý si přijde na své, nabídka je opravdu široká. Všeho je spousta a téměř nikde se netvoří vetší fronty. Nechybí dostatek mobilních záchodů a umývárek, které jsou průběžně čištěny a doplňovány, což považuji za velký plus, protože bohužel ne na všech festivalech to je pravidlem. Nechybí ani dětský koutek s divadlem a dětským hřištěm. Pro volný čas je k dispozici různé sportovní vyžití, game zóna, fotbálky a další.. Letošní ročník se pyšní několika nej... nejvíce roztříděného odpadu - až 80%, což považuji za velký plus. Festival získal certifikát Čistý festival. Další nej bylo nejvíce návštěvníků v historii jejich počet se přiblížil k 28,5 tisícům. To už je dosti pozitivní číslo. Ne jako většina našich festivalů, která se v posledních letech potýká s malou návštěvností.



Jedním z hlavních dnešních koncertů je triphopový šílenec Tricky. Ten začal poněkud temným psychadelickým triphopem, který by se více hodil do temné tmy než k západu slunce, které nám pro dnešek dává sbohem. Tricky zde vystupuje s celou kapelou, takže se můžeme těšit na plnohodnotnou show. Chvílemi temný ambientní zvuk přechází do šíleného nářezu. Tricky je v úplném tranzu a své vystoupení prožívá naplno, až mu musíte věřit, že to myslí vážně. Používá dva mikrofony, kterými buší do hrudi a zároveň zpívá. Nejlepší okamžik koncertu byl, když si spontáně pozval část publika na podium. Návštěvníci se s ním zdraví a rozjíždí nespoutanou jízdu přímo na podiu. Chvíle euforie byla hezká, ale na takových koncertech se tohle nedělá, a tak musí zakročit ochranka a publikum vrátit zpět pod podium. Po skončení máme chvíli pauzu, protože momentálně nikde nehraje nic, co by mě hudebně zajímalo. Tak se jdeme posilnit a připravit na očekávaný koncert The Prodigy.



Jak to vypadá, tak snad všichni přijeli právě na Prodigy, protože dav lidí se teď hrne na stage České spořitelny. Není se čemu divit, vždyť The Prodigy je kapela několika generací a stylů. Dávají si opravdu na čas a nechávají netrpělivé publikum čekat. Kam se podívám, tam jsou lidi... nikdy jsem v ČR neviděl větší dav před jedním podiem. Velkou výhodou festival parku je upravený terén tak, že i ti v zadních řadách krásně vidí, co se děje na podiu. Prodigy rozjíždí šílenou show plnou blikajících světel. Těch bylo ale trochu více než je zdrávo, až mě z toho po chvíli bolí oči. Nevýhodou tedy bylo, že přes to všechno, nebyli témeř vůbec vidět hudebníci, což považuji za dost nevhodné. Na co taková show, když vlastně nic nevidíte? Před jedním podiem teď paří na stejnou muziku rockeři, technaři... prostě všichni bez rozdílu. Publikum si koncert užívá na maximum, všichni skáčou a paří, co jim síly stačí. Prodigy zahráli všechny známé hity z dob minulých i současných. Oba frontmani pobíhají ze strany na stranu a jak to tak vypadá, dávají do toho vše. Koncert ale nepřekvapil, ani nezklamal, ale možná jsem čekal něco víc. Pro mě to nebylo nikterak výjmečné vystoupení přesto, že mám Prodigy rád.



Po tomto koncertu honem na druhou hlavní stage, kde už hrají britští Dreadzone, kteří se na RfP vracejí už po několikáté. Směs reggae, elektroniky, výborných zpěváků a Mcs to jsou Dreadzone.
Velká škoda, že se kryli právě s Prodigy, protože před podiem je jen malá část publika. Přitom po šileném koncertu Prodigy to bylo úplná óda pro duši. Bohužel jsem slyšel jenom pár skladeb, ale přesto to byl výborný zážitek. Poslední dnešní koncert jsou Blasdet Mechanism. Ti nastoupili v ujetých ufonských oblečcích a rozjeli šilenou show, kde hlavní roli hrály kytary, které doplňovala didgerida a perkuse s energickým zpěvem. Zajímavý hudební mix různých stylů mě dost mile překvapil. Bylo to něco nevšedního a o to více si tento koncert budu pamatovat.

Tak to bylo něco málo z prvního dne festivalu. Druhá část reportu, kde shrnu zbývající dva dny vyjde v nejbližších dnech. Můžete se těšit na koncert Muse, Archive nebo Morcheeby.
 
 
 
 

FOTOREPORTY

 
MHD
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016