CLANEK

 

Technoservis Nula 2: Monolake, Obscurum, Orphx a další

Do svého Technoservisu si tentokrát Daho z obchodu Nula 2 pozval k prohlídce dva širší veřejnosti takřka neznámé projekty Obscurum a Orphx. A nedopadly špatně, právě naopak, byť jim trochu pomohly i remixy slavnějších kolegů. Jistotu je další počin projektu Monolake, zajímavý je i druhý díl vzpomínky na Richarda Polsona z projektu The 65D Mavericks.

 

Various Artists
End To The Knowm
(Surface TRB 002)


 
Po dlouhé době je venku nový Surface, ale opět jaksi mimo zavedenou řadu. Má označení Surface TRB 002 a je druhým pokračováním vzpomínkového releasu na zesnulého Richarda Polsona, polovičku projektu The 65D Mavericks. Možná i proto se nedočkáte nějakého divokého elektronického běsnění, ale čeká vás spíše poklidná a inteligentní taneční muzika. Výtečné obsazení mluví za vše. James Ruskin na nový Surface poskytnul minimalisticky tepající "Before Sunset" , která koresponduje s jeho posledními releasy na Blueprint Records. Následuje kousek od The 65D Mavericks, což je melodická melancholická ukolébavka, která vás asi na tisíc procent dostane a pohladí po duši. Druhou stranu obsadil Phase. Skladba "Just Another Dance" má určitě ambice na nejlepší track celého EPčka. Přímý beat, pulzující ústřední motiv a zase krásná melodie. Rozhodně dobrá věcička. Poslední nastupuje Voidloss. Poměrně nový objev a oblíbenec Jamese Ruskina. "Babalon Working" je šlapavá taneční pecka s mnoha zajímavými efekty a prvky. Zvukově se na tento release víc než hodí. Pokud má minikompilačka "End To The Knowm" být skutečně vzpomínkou na Richarda Polsona, tak se domnívám, že kdyby byl mezi námi, měl by velikou, velikou radost a byl by poctěn. Každopádně tedy big respect!

Daho 80% 
www.surfacerecords.co.uk  


Monolake
Atlas / Titan
(Imbalance Computer Music 023)
 

Na nový a plnohodnotný release projektu Monolake jsme si museli počkat skoro tř roky. Robert Henke se totiž v poslední době věnoval spíše projektu Atom, který ho díky mnoha živým performacím už delší dobu řádně zaměstnává. Noví Monolake jsou ale tady a já musím hned v úvodu konstatovat, že jsou prostě super! "Atlas" je poměrně rychlá, samozřejmě temná skladba postavená na zlomené rytmice. Celou kompozicí pak prostupuje podivuhodný zvuk nějaké staré píšťaly a po vynikajícím stop-tomeu vás dovede až do samotného závěru. Track má brutální prostor a velmi emotivní atmosféru. Rozhodně jedna z nejnápaditějších skladeb od tohoto Němce. "Titan" už je klasický Monolake. Track jakoby zapomenutý z alba "Polygon Cities". Neopomenutelné jsou tady hluboké prostorové efekty a echa, která se vytrácejí do nekonečna. Přímočará rytmika nahrává více tanečnímu charakteru, ale stejně se ne každý by se odvážil tuhle desku zahrát. I když pro mnohé to bude doufám klíčová věc ještě na dlouhé nadcházející týdny, až měsíce. Smekám klokouk pane Henke!
 
Daho 90% 
www.monolake.de  


Obscurum
The Dom Remixes
(Mechanisms Industries 1989)

Se vší úctou pochybuji, že někdo z vás zná projekt Obscurum. Tvoří ho pánové D.Blaze a Ronald L., kteří v letech 1996 až 1999 vydali pár geniálních technodesek a zmizeli stejně rychle, jako se objevili. O jejich identitě se můžeme sice dohadovat, ale na nic převratného nepřijdeme. Jen že stojí za projekty Mugon, Ostial, Iesope Drift, Shallow, nebo Sucction a mají na svém kontě asi tucet fantastických releasů. Teď, po deseti letech se kdosi rozhodnul jejich práci vytáhnout na světlo světa a zremixovat track "Dom". V roce 1997 to už udělal Regis a kdyby jste tenhle kousek slyšeli, nostalgicky si povzdechnete. Dnes je ale rok 2009 a prvního remakeu se ujal zlodějíček Reeko. Tahle záležitost se mu ale výborně povedla. Průběh tracku totiž efektně rozdělil na několik částí, které ohraničují efektní nástupy. I beat přidal na důrazu a údernosti. Druhý, trochu ošizený mix dodali Fanon Flowers. Originál se jim rozhodně překonat nepodařilo. Poslední remix mají nasvědomí španělští Exium a vedou si velice dobře! Po nepřekvapivém monoúseku se přidá sférický motiv, který nečekaně strhne atmosféru zcela jiným směrem a právě tohle je podpis dua Exium. Prapůvodní originální verzi vám na desce připomene pouze smyčka, vyztvořená právě z originálu. Protože je dobrých desek v poslední době jako šafránu, dávám téhle skoro plný počet bodů. Vám by rozhodně neměla uniknout a chybět v bagu!
 
Daho 80%  


Orphx
Division ep
(Sonic Groove 093)
 

Abych pravdu řekl, dvoučlený projekt Orphx je pro mě úplnou novinkou. Funguje a tvoří expermentální elektroniku a dubtechno už někdy od roku 1993, ale bohužel mi jejich tvorba dosud unikala. Představme si ale aktuální maxák " Division ep", kde najdeme také dva parádní remixy. Úvodní "Cracktest" je potemělé duby techno s berlínským feelingem a přitom docela tanečním provedením. "Threshold" remixoval Hardwax director DJ Pete aka Substance. Jeho mix je minimalismem jak se patří a osloví především zastánce nekompromisní jednoduchosti. Další kousek je zase originálem. I "First Light" zapadá do škatulky "berlin-techno" a vyznačuje se prostorovými ozvěnami a ruchy zahalenými do tanečního kabátu. Track se moc pěkně vrství a na závěr efektně graduje. Asi si celou dobu říkáte, kde a proč jsem vytáhl takovouhle "noname" desku, že? Poslední skladbu, přesněji řečeno remix, má totiž nasvědomí Mr. Surgeon! Tony si vzal na paškál skladbu "Burning Flags", čímž vytvořil nezvykle agresivního zabijáka.
 Jeho remakey z poslední doby byly spíše melodické balady, které pohladily duši, ale toho se zde opravdu nedočkáte. "Burning Flags" je industriální smršť zvukově hodně podobná trackům "Splinter" a "Fist" z dílny BMB. Rozhozená rytmika, temné industriální samply a atmosféra fabriky, kde se prohánějí už jen hladoví vetřelci. Že  by si Surgeon prodělal podobné delirium, jako když složil "Badger Bite" ? Těžko říct. Co je ale jasné, že tahle deska bude mít úspěch jako celek, nejen jeden track.

Daho 95% 
www.orphx.com

 Všechny uvedené tituly zakoupíte v prodejně Nula2.


 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016