CLANEK

 

Rubrika Technoservis Nula2

Dahova rubrika opět upozorňuje na to nej z techna, co můžete momentálně sehnat v obchodech. Tentokrát si vzal na paškál nový singl od Downwards, vzpomínku na Richarda Polsona z The 65D Maverics, energickou novinku Oscara Mulera v pořadí již třináctý kousek španělského labelu Tsunami.

 

Unknown 
Ugandan Speed Trials (Downwards DN 004)    

  

Kde se vzal, tu se vzal, zbrusunový singl od Downwards! Nikdo jednoznačně neřekl, kdo za ním stojí. I Label je velice nejistý ale nám všem je jasné, že za ním stojí papež! Tedy Regis a spol. Tentokráte birmingramská crew nevsadila na žádnou mediální masírku a ani sebemenší promo. Jednoduše vypustila do světa nový počin, a to po více jak po dvou letech! (oficiální release date je 17. září) No a nejvíce nás všechny jistě zajímá, jakže nový Downwards zní? Obě strany jsou si dost podobné - jedna s více, druhá méně křivou rytmikou. Z mého pohledu jde o jakýsi "zbytek" z předchozích běsnění "Fist" a "Splinter". Stejně tak je na místě přírovnání k Femaleově "Advanced Bossa" na RSB. Pomyslným spojením těchto tří tracků dostanete nový Downwards, nejvíce se asi přikláním k variantě Female. Zvuk je jak jinak než chladný, strojový a přitom dynamicky tepe a je perfektně průzračný. Právě touto nekompromisní a taky originální strukturou nepatří tato hudba jinam, než na Downwards! Více asi nemá smysl psát. Killer!!! 

www.downwards.info 
Daho 100%    

Makaton / Nick Dunton
Luxury & Violence (Rodz-Konez 017)   
    

Aktuální titul "Luxury & Violence" na anglickém labelu Rodz-konez je věnován památce na zesnulého Richarda Polsona, kolegu Nicka Duntona, s nímž tvořili projekt The 65D Mavericks. To v první řadě. V řadě druhé je to prý poslední techno-release na této vynikající značce... Makaton se dále chce ubírat spíše směrem k elektronice a experimentům. Nickova strana je celá hodně ponurá. Oba tracky jsou hodně deep, atmosferické a emotivní. Do prvního z nich se za půlkou přidají parádní a  jedinečné jazzové rify a samply, které se sem perfektně hodí. Tyto prvky jsou určitě překvapením pro nás všechny, ale překvapením příjemným. Druhý Duntonův kousek je rovněž uměleckým dílem a ne jen bezduchou tuckou. Připomíná léta 1995 až 1997 a staré dobré věci na Surface. Makaton je o dost tanečnější - vsadil, jak jinak, než na původní ústřední motiv, který ale zároveň odhalí, že je to Makaton! Samply okamžitě odhalí producentskou dílnu Rodz-konez a dojem ještě umocní typicky "makatoní" kopák. Jde o rozjetý partymarš, který bude na party výborně fungovat! Desku uzavírá experimentalní kousek, podložený v dálce dunícími rytmy a burácejícími ozvěnami. Pokud sága Rodz-konez skutečně skončí, bude to velikánská škoda. Steve deskou také citlivě ukazuje, kdo pro něj byl Richard Polson... 

www.rodz-konez.co.uk 
Daho 80%  
 


Oscar Mulero
Implant EP (Warm Up 018)  
    

Předchozí titul "46" na labelu Warm up přinesl parádní remixy od Surgeona a Loktibrady. Další díl je rovněž nazdoben vynikajcími reworky od Regise a Fanon Flowers. Originální mix Oscara Mulera je  energická, ale lehká taneční záležitost, protkaná melodickými ploškami a efekty. Originál "Implant" také prozradí původní mulerovské kovové samply, za které ho jedni odsuzují a druzí bezmezně milují. Vynikající remix dodal Mr. Regis. Zachoval právě tyto původní prvky, lehce pozměnil ústřední motiv, ale hlavně dodal zabijáckou basovou linku. Podobně jako v remixu British Murder Boys na "Emerge" a německém labelu Scion Versions. Posledním trackem na tomto technomaxáku je remix od Amíků Fanon Flowers. Ti zase zvýraznili melodické pasáže originálu a dodali také svižný a energický beat. Pokud tedy patříte mezi fanoušky britské či španělské školy, rozhodně máte tento měsíc vystaráno! 

www.oscarmulero.com 
Daho 90%    

Sharin / Rearl / Emecorp
Survival Guide (Tsunami 013)   
  

Po delší odmlce se na scéně hlásí španělský label Tsunami Christinana Wunsche s dalším releasem. Tentokráte však jde o sampler z digitálního kompilačního alba "Survival Guide" vydaného u Beatport. První track patří projektu Sharin a nese název "Survivor".  Má klasické znaky španělského techna a na parketě bude jistě velice dobře fungovat především díky oldschool ústřednímu motivu a ostrým hi- hatům. Za druhý track jsou zodpovědní PEARL.  Kompozice má místy rozlomený nerovný rytmus, jež se vždy po chvíli srovná a neúprostě tepe vpřed. Rytmika je podložená nanásilnou melodií a kompozici dokreslují mrštné perkuse. Track "Like a Terrorist" si oblíbíte především díky zmiňované silné melodii a celkové atmosféře. Poslední, kousek dodali Emecorp a je spíše industriálním outrem celé kompilace. Tsumani 013 je tedy aktuálním odrazem španělské scény a souasné světové technoprodukce obecně. 

www.tsunamirecords.com 
Daho 80%     

Všechny uvedené tituly zakoupíte v prodejně Nula2.

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016