REPORT

 

Cosmic Trip Open Air 2007: závěrečná zpráva

Cosmic Trip má za sebou asi jeden z nejkontroverznějších ročníků. Na fórech je stále živo, dnes přinášíme oficiální závěrečnou zprávu organizátorů festivalu.

 
Velký dík a obdiv patří všem fanouškům elektronické hudby, kteří přijeli v sobotu 21. července do Roudnice nad Labem, kde se konal jedenáctý ročník festivalu Cosmic Trip. Bohužel se málem utopil v dešti, klimatické podmínky, které v noci nastaly, byly opravdu extrémní. Dovolte, abychom shrnuli několik významných faktů, které průběh festivalu ovlivnily.

Měla to být nová éra - nejsilnější line up v historii, nové místo, ze dvou dnů jeden. Až do 2 hodin ráno to opravdu vypadalo, že se Cosmic Trip povede na jedničku a vy všichni si odvezete parádní zážitek z festivalu. Pouhý den před festivalem jsme totiž svedli velkou bitvu s ochranáři o sysla obecného, jehož vzácné kolonie se na roudnickém letišti nacházejí a vypadalo to, že budeme muset Cosmic Trip úplně zrušit. Naštěstí jsme s ochranáři našli kompromis a mohli pokračovat ve stavbě, i když se značným zpožděním a museli jsme upravit již rozestavěný areál. "Odnesla" to Yellow Studio 54 Stage, kterou jsme museli přiblížit k Semtex Live Stagei.

Od pátečního poledne jsme pečlivě sledovali každou hodinu počasí. Z několika zdrojů jsme získávali informace o pohybu deště a rychlosti větru. Nebyly to příjemné zprávy. Vítr překračoval v nárazu rychlost přes 100 km/h, vody mělo spadnout přes 30 mm na metr čtverečný.

Na Cosmic Tripu nikdy v jeho historii nestálo žádné velkokapacitní šapitó, dopředu jsme s ním nepočítali ani letos. Vždy jsme ctili ryzí open air festival, koncerty a party v šapitó nejsou kvůli vysokým teplotám a velkému množství prachu uvnitř pro nikoho příjemné. Poprvé, kdy nás napadlo, že bude zřejmě potřeba, bylo v pátek večer. To už ale bylo pozdě jak na sehnaní, tak především na jeho stavbu. Žádný jiný přístřešek nepřicházel v úvahu. Vítr by ho snadno snesl návštěvníkům festivalu na hlavu. Ostatně přesně to musela produkce udělat se Semtex Chill Out stanem. Kvůli větru jsme také museli stáhnout bočnice na hlavních pódiích, což je běžné zabezpečení.

Když kolem 2. hodiny ranní přišla do Roudnice bouřka, předčila naše černá očekávání. Nejenže byla silnější, než jsme byli varováni, ale byla i zatraceně dlouhá. Přestože jsme byli na déšť připraveni i po stránce zabezpečení techniky, intenzita srážek v kombinaci s větrem o síle vichřice (zdroj: Český hydrometeorologický ústav) zapříčinila, že se do techniky déšť dostal a nebylo možné na ní dál pokračovat v produkci. Kvůli tomu nevystoupil DJ Friction, Katcha ani duo Nitropank.

Věříme, že předchozí koncert The Freestylers a DJské sety Goldieho, Grooveridera, Koogiho a IM Cyber a koncert Skyline se vám ale líbily a budete na ně vzpomínat s úsměvem.

Metro Main Stage se bohužel problémům s deštěm také nevyhnula. Své vystoupení musel zkrátit především Dave Clarke. Jeho manažer mu nechtěl dovolit kvůli dešti vystoupit dřív, dokonce hrozilo, že Dave odjede z Cosmicu bez jediné puštěné desky. I přes pauzu se částečně podařilo navázat na výbornou atmosféru, která před bouřkou na tomto pódiu panovala a ranní set Space DJz patřil k tomu nejlepšímu, co jsme mohli v historii všech Cosmic Tripů slyšet.

Tradičně skvělá zábava byla na Yellow Studio 54 Stagei, které dominoval Američan Eddie Amador a hvězdy oblíbeného pražského klubu Studio 54. Vesměs s kladnými reakcemi se setkal i Red Zone, kde předvedl vynikající set Seb Fontaine a českému publiku své umění poprvé ukázala také jeho britská krajanka Mistress de Funk.

Další osud festivalu Cosmic Trip a především jeho setrvání na letišti v Roudnici nad Labem bude předmětem dlouhých debat.

Děkujeme všem příznivcům Cosmic Tripu, že přijeli a ještě jednou vyjadřujeme hlubokou lítost nad všemi komplikacemi, které vám pobyt a zábavu na festivalu znepříjemňovaly.

Clear Vision Open / Next Level
www.cosmictrip.cz
 
 
 
 

FOTOREPORTY

 
dan
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016