CLANEK

 

Novinky a zajímavosti ze světa djské techniky 02/07

Tak v dnešním díle budeme pokračovat v představování DJ novinek pro tento rok. Nejdříve se podíváme na Deckadance, což je nový system typu FS. Potom nás ještě čekají zajímavé novinky z dílny firmy KORG, kterými jsou Mini KP a mixážní pulty Zero Live Control.

 

Deckadance - další Final Scratch na obzoru

Po minule avizovaném systému Traktor Scratch z dílny NI mám dnes pro vás zprávy o novém systému, který tentokrát pochazí od tvůrců Fruity Loops. Program se jmenuje Deckadance a jak se zdá, tak nepůjde o žádné béčko :). Připadá mi totiž, že autoři tohoto programu posbírali všechny dobré nápady od konkurenčních programů a všechny je implementovali do svého díla. Kromě toho však autoři přišli i se svým velice zajímavým nápadem, který doposud nikoho z konkurence nenapadl. Tento zajímavý nápad spočívá v tom, že program pracuje jako samostatná aplikace nebo také jako VST plugin, pro jehož spuštění je nutná hostitelská aplikace např. Fruity Loops, Ableton atd. Deckadance nám dále nabídne smyčkování, cue body, sampler, efekty, podporu vst efektů, automatickou synchronizaci atd.
Zajímavě je také řešena visualizace. Každý přehrávač disponuje zobrazením aktuálního průběhu tracku a zobrazením průběhu celého tracku. Kromě toho je k dispozici i displej podobný tomu z programu Torq, kde jsou špičky úderů obou tracků namířeny proti sobě.
Deckadance nedisponuje žádnými vlastními ovládacími deskami, ale využívá služeb desek od konkurenčních produktů. Podporované jsou desky od systémů Final Scratch, Serato Scratch Live, Mixvibes a MS Pinky. Pokud zrovna vlastníte ovládací vinyl, který se v seznamu nenachází, tak nezoufejte, protože Deckadance disponuje učebním módem, který by mohl umožnit spolupráci mezi vašimi deskami a programem. Deckadance by měl dále podporovat celou řadu dnes bežně používaných MIDI kontrolerů včetně BCD2000, XP10, Herkules DJ Console atd. Kompletní informace o tomto programu se nachází na webu webu fruityloops.com, kde si také můžete stáhnout jeho demo.


Novinky z dílny KORG - Mini KP

Před nedávnem jsme se dočkali již třetí generace unikátního DJ efektoru KORG KAOSS a již tu máme další. Tentokrát však se však jedná o MINI KAOSS PAD, který je o poznání menší než jeho bratr ze standardní serie. Pokud jste o těchto efektorech firmy Korg ještě neslyšeli, tak bych vám měl asi nejdříve vysvětlit, v čem jsou tyto efektory oproti jiným unikátní. Tyto efektory byly navrženy speciálně pro DJs tak, aby nastavování efektoru bylo jednoduché, rychlé a efektivní. Toho lze pomocí efektorů obsahujících velké množství tlačitek a potenciometrů docílit jen stěží. U efektorů KAOSS PAD to takový problém není. Obsahují totiž touch pad (dotykovou plochu), pomocí kterého lze plynule nastavovat 2 parametry efektu zarověň! Pohyb prstem po touch padu ve smeru osy X nastavuje první parametr a pohybem ve směru Y se nastavuje druhý parametr. Díky tomu vám na efektování stačí pouze jeden prst, druhou ruku tedy máte k dispozi např. pro práci s crossfaderem mixážního pultu. Mini KP je krabička o rozměrech 106 (šířka) x 129 (výška) x 29 (hloubka) mm, která nabízí 100 programů obsahující různé filtry, zpožďovače, reverby, zkreslovače, funkce pitch shifter, smyčky a nechybí ani BPM efekty. Dále zde jsou 2 tlačítka s funkcí uložení vašeho nastavení efektoru a tlačítko hold, které ponechá efekt stále zapnutý i když nemáte prst na touch padu. Kromě napájení ze sítě lze Mini KP napájet i pomocí čtyř tužkových baterek. Cena Mini KP byla stanovena na 250 dolarů a produkt by se měl na trh dostat v březnu.

Novinky z dílny KORG - Mixážní pulty Zero Live Control

Kromě Mini KP si pro nás firma Korg také přichystala 2 velmi zajímavé mixážní pulty nesoucí názvy Zero 4 a Zero 8. Tyto pulty bych zařadil do kategorie zařízení typu vše v jednom, tyto produkty totiž můžete využít nejen jako mixážní pulty, ale také jako MIDI kontrolery. Dále pulty disponují FW zvukovou kartou a efektory na kanálech i na masteru. Jak již názvy napovídají, tak Zero 4 je čtyřkanálový mixážní pult, který je vhodný především pro moderní DJs. Zero 8 je osmikanálový mixážní pult vhodný pro muzikanty, menší kapely, remixéry a DJs potřebující více vstupů. Každý vstup na těchto pultech lze přepínat mezi Phono, CD, Mic, Guitar, Audio z PC, MIDI kontroler, MIDI kontroler + Audio z PC. Zero 8 má oproti čtyřce ještě jednu vychytávku navíc a tou je dotykový displej, který slouží k nastavováni všech efektorů na pultu. Pomocí tohoto dotykového displeje se s efekty pracuje úplně stejně jako na efektorech KAOSS PAD! (popsáno výše), což je opravdu dobrá vychytávka. Tradiční kvalitní zpracování a výše zmíněné vlastnostni dělají z těchto výrobků opravdu flexibilní zařízení, které pokryje potřeby snad každého DJe a mnoha muzikantů(Zero 8). Pulty by měly být dostupné v květnu za ceny Zero 4 - 800 liber a Zero 8 - 1200 liber. Tyto ceny jsou pouze předběžné, takže je berte s rezervou. Více informací o Mini KP a mixážních pultech Zero 4, Zero 8 najdete na webu firmy Korg www.korg.com.

 
 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016