REPORT

 

Report z festivalu Shotgun Euro od Daha

Nevím, jak to máte vy, ale mně se po absolvování třech letošních festivalů chtělo spíše brečet, než abych se radoval tak jako každý rok a nevěděl kam dřív skočit. Po vydařeném víkendu na severu Čech už mám konečně jasno. Pokud budou line-upy vypadat za rok podobně jako letos a mlha kolem nich bude větší, než kterou kdy viděl Rákosníček, pojedu za rok jenom a pouze na Shotgun Euro! Plně se s reportem od Daha ztotožňuji, věřím, že vy co jste byli také a vy ostatní jen litujte... Tohle byla ta opravdová prázdninová tečka a zároveň ta pravá oslava elektronické hudby! 

 

Předem je mi jasné, že za tenhle report zase schytám "pár facek" a najde se skupina lidí, která moje slova asi jen stěží pochopí, ale přeci. Stále ještě totiž existuje oblast lidí, jimž asi nemusím extra vysvětlovat, či připomínat, že Shotgun byl festival o hudbě a ničem jiném! Už samotné datum a lokalita festivalu byl veliký, veliký risk, který však vyšel. O prsa, ale vyšel. V pátek, ani v sobotu nespadla z oblohy jediná kapka, tedy s výjimkou pozdního nedělního rána, kdy se nad areálem přehnala slabá letní přeháňka.

Asi každému, kdo byl na Kristýně poprvé, muselo už od vstupní brány být jasné, že nejde o klasický model festivalu, na jaký jsme u nás v posledních letech zvyklí. Areál působil poloundergroundovým vzhledem, kde ale všechny jeho části byly plně funkční a dotažené do konce. Nikde jste neviděli nějaké "nafoukl"“ reklamní plochy a podobné záležitosti, měnící ráz hudebního festivalu v maškarní nebo cirkus. Odpadlíkům nehrozilo, že se zraní o mobilní telefon v nadživotní velikosti, tam někde uprostřed areálu. Na druhou stranu v areálu nic nechybělo. Občerstvení, dostatek toalet, posezení a opět vynikající music! Jedinou častou výhradou návštěvníků asi bude "mlácení se" zvuků z jednotlivých pódií, které bylo způsobené jednak dokonalými a silnými aparáty v dosti nešťastné, ale neměnné kombinaci s omezenou velikostí areálu. Kdo si však chtěl užít to své, rozhodně mu nic nebránilo! Příjemné "překvapení" návštěvníky ale čekalo už u vstupu. Cena 300,- korun za dva dny nabité hudbou, rozprostírající se na čtyřech pódiích, je prostě úžasná, bezkonkurenční a o ledacčem napovídá! Samozřejmě v dobrém slova smyslu.

Při pohledu na line-up jste zjistili, že pokud Vás skutečně zajímá muzika, budete mít co dělat, aby jste stihli alespoň něco. Všechna čtyři pódia byla totiž oba dva dny doslova napráskána výbornými DJs. Plakáty slibovaly vlastně to nejlepší, to hudebně nejlepší z České republiky a nebraly ohled ani v nejmenším na nějaké pseudohvězdy a podobné nesmysly, které pro někoho jsou dnes prostě jenom "in". Shotgun byl obsazen DJs se vztahem k hudbě a tedy lidmi na svém místě. Průběh obou nocí ukázal, že to nebyl chybný tah, právě naopak! Publikum se přelévalo z místa na místo, ale většina lidí stále okupovala taneční "parkety". Bavili se všichni. Od běžných lidí přes české DJs, až po ty nejvzácnější hosty ze zahraničí. Především v pátek spojovalo vedle dobré hudby všechny přítomné slovo "kalba"! Nejeden DJ se uvolnil dávkou alkoholu, aby se mu lépe hrálo a bylo to na místě. O takových zkušenostech by Vám asi nejvíce povyprávěli pánové z Machine Funck, nebo mr. Elektrabel. :) Páteční večer skvěle rozpumpoval DJ Boss a připravil tak skvělou půdu pro Paula "Damage" Baileyho. Ten tahal z kufru ty nejlepší kusy a bavil nejen lidi před, ale i za gramofony. Zmínit se určitě musím o jeho závěrečné hardcore vložce, která byla jistě pro všechny jeho fandy velkým překvapením. Slovenští bratia nadále pokračovali dále v Bossem započatém masakru ala SK productions.

Sobotní noc trefně načali Abu a Nailer aka Machine Funck. Řádně nakládali publiku a sami si vystoupení také užívali. Max Duley docela radikálně změnil dosavadní průběh noci svým často experimentálním a jedinečným setem. Na své si v jeho hrací čas přišli skuteční fajnšmekři a hudební labužníci. Pak následovala hustá energetická nálož v podání pana Makatona! Jeho live set nastartoval nejen kompletní parket, ale i jeho samotného. Takové taneční kreace, jaké předvedl, byly víc než exkluzivní pro nás pro všechny. :) Makaton zahrál průřez svojí bohaté diskografie a jasně ukázal, kdo je Makaton! Dílo zkázy dokonal Kaisersoze velmi povedeným a drsným technosetem. Rovněž odvedl práci na jedničku!
    
Moje dojmy z festivalu Shotgun jsou jen a jen pozitivní a pevně věřím, že nejsem sám! Shotgun byl výjimečný nejen svým vzhledem, ale i přístupem lidí, kteří ho organizovali. To však souvisí jedno s druhým… Asi nejeden zúčastněný musel pochopit, že Shotgun nedělali organizátoři kvůli penězům. Naopak! Jediným důvodem byla hudba, kvalitní hudba! Může tak být pro ostatní příkladem, že to jde i jinak, než jak je u nás běžné. Nechci těmito řádky ani v nejmenším hanit ty ostatní, ale "jen" vyzdvihnout naprosto perfektní práci kluků z Dynamic Line a poděkovat jim za jejich myšlenky, přesvědčení a hlavně těžkou dřinu! Snad nebudu sám... Festivalem Shotgun totiž dokázali, že to, co ostatní dávno vzdali, je jen otázka vůle a víry. Pokud tedy nechcete naši "scénu" nechat utopit ve sračkách, přijeďte za rok na Shotgun!

 
 
 
 

FOTOREPORTY

 
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016