REPORT

 

Report z Tosca Sound System Tour od Besty

V pátek se v pražské Arše uskutečnilo vystoupení vídeňského projektu Tosca a k slyšení byl i set Richarda Dorfmeistera. Jak celý večer působil na Bestu se dočtete v jeho reportu..

 

V pátek 23. 9. proběhla v divadle Archa akce s názvem Tosca (Dwell dell sound system tour). Jelikož jsem kvůli probíhajícímu nachlazení již prošvihnul koncert skvělých M83 v Akropoli, tak v případě této akce s myšlenkou, že Tosca tu prostě každý den nekoncertuje jsem nezaváhal a vyrazil.

Do příjemně naladěné Archy jsem vplul za eklektického a loungeového diktování Dje Tvykse. Tvyks střídal tempa i atmosféry. Nasával jsem při jeho setu vibrace Archy a vzpomínal na poslechové večery Hudba hlubin, koncert Scannera, Deutsch Nepal a koncertně divadelní Freak show od legendárních Residents. Těžko napsat co Tvyks při mém vzpomínání přesně míchal (často přes plochy). Mám pocit, že něco znělo jako electrohouse na -8, skladby s prvky jazzu apod. Bezpečně jsem identifikoval snad jen Out hud a jejich Its for you s hodně chytlavou kytarou. Tvyks podle mého názoru splnil roli předskokana docela dobře, já osobně bych asi ale stejně volil někoho, kdo má tak nějak blíže k downtempu.

Po Tvyksovi přichází na pódium Rupert Huber a po úklonu zasedá za klávesy a notebook. Rupert nastolil hodně komorní, až ambientní náladu. Klávesové plochy bez rytmiky, později doplněné o hlasy a zvuky z notebooku. Chybělo jen pár mikrosamplů, nějaké to vrzání a clicky a měl bych pocit, že jsem v Nodu na nějaké session sdružení Muteme. Rupert Huber hrál a v sále to ševelilo jako o život. Musím přiznat, že jsem měl obrovskou chuť vylézt na pódium a zařvat: Lidi jste na koncertě, ne v hospodě. Zvukovou úroveň odhaduji tak na 2/3 Rupert Huber a zbytek na ševelení návštěvníků.

Asi po půl hodině se na pódiu zjevuje i Richard Dorfmeister a já  začínám tajně doufat, že uslyším nádhernou skladbu Suzuki, ze stejnojmeného alba od Toscy. Velký omyl, Richard rozjíždí djský set a Rupert Huber se loučí a odchází. V tu chvíli mě napadá jediné - Tihle pánové pravděpodobně stále nemálo čadí. Richard Dorfmeister zůstal věrný své pověsti o eklektickém Dji. Během asi tak 40 minut, které jsem slyšel se postupně dopracoval až k houseu. House lidi hodně nakopnul, ruce nad hlavou a spokojený řev, atmosféra jako v Roxy. To vše doplněné nejdříve o Mcho Earla Zingera, kterého později doplnil i Mc Ras T-Tweed.
Samozřejmě se několikrát z jejich úst ozvalo slovo Tosca, a  já vůbec nepochybuji o tom, že spousta návštěvníků si v tu chvíli myslela, že tohle je samotný koncert :). Mě samozřejmě mrzí, že jsem ten večer neslyšel téměr už  hymnu downtempa, skladbu Suzuki a vlastně ani žádnou jinou známou věc od Toscy v živém provedení. Ať ten večer v Arše totiž probíhalo cokoli, tak určitě ne regulérní koncert projektu Tosca.
 
 
 
 
 

FOTOREPORTY

 
Dan
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016