REPORT

 

Problémy na Strahově

S T-rexovým postřehem ze Strahova kontrastuje dopis, který nám poslal účastník Czechteku, kterému se nelíbí chování technařů na Strahově.

 

Svoboda

Jmenuji se Milan a je mi 25 let. Posledních pár dnů mě nutilo k zamyšlení co že se to v naší malé zemičce uprostřed Evropy děje. Už když jsem nasedal do vlaku směr Mlýnec, měl jsem tušení, že tohle nebude jen jeden z mnoha Czechteků v řadě. Bohužel jsem musel opustit Czechtek v sobotu brzy ráno, takže jsem neviděl z předních řad co se všechno dělo v sobotu večer a těsně před půlnocí.

Postup policie byl jednoznačně chybou a získal si své odpůrce, kteří nebyly jen z řad samotných technařů, ale i z řad obyčejných lidí a novinářů. Měl bych ovšem jednu a docela velkou výhradu proti technařům. Vím, že se nedají házet do jednoho pytle, ostatně jsem jedním z nich, ale to co se dnes v noci dělo na strahovských kolejích mě nutí napsat tento dopis Vaší redakci.

Mluvím teď především ke všem soudným technařům a chci jim sdělit důležitou věc. Svoboda je určitě věc krásná a je důležité za ní bojovat. Mám ale pocit, že to, co se dnes děje u Strahovských kolejí není důkazem svobody, ale že je to svého druhu zneužití moci.

To, co lidé na Strahově dělají není svoboda a chovají se stejným způsobem, jako Policie na louce u Mlýnce. Užívají nátlaku a toho, že za nimi stojí někteří politici, větší část veřejnosti než dříve a také toho, že Policie zmírnila své represivní a nátlakové prostředky.

Vyzývám proto všechny technaře: "Lidé stojí po sobotní noci na Vaší straně. Bojujte za svobodu, bojujte za to, aby se podobná akce už nikdy neopakovala, bojujte za svobodné Czechteky, ale nezneužívejte svojí moci, kterou teď máte. Policie jí měla taky. To co se stalo jí připravilo o mnoho lidí, kteří by zákrok jinak podpořili. Nedopusťte, aby utrpení, ke kterému došlo na louce u Tachova vyšlo do prázdna. Jestliže budete svobodní, budete mocní. Jestliže budete mocní a budete toho zneužívat, nebudete svobodní dlouho a tekno festivaly by mohly v Evropě natrvalo zaniknout."

Milan Zavázal
zavazal@centrum.cz


A ke stejnému tématu úryvek z volny.cz:

Proč jste nezasáhli v Praze na Strahově?

Vážená a milá policie, vážená vládo! Nestačím se divit! Děláte jeden exces za druhým! Nejprve použijete na tančící lidi brutalitu hodnou předlistopadových kádrů. Když se veřejnost oprávněně ozve, zda zásah nebyl nepřiměřený, zalezete do boudy a bojíte se cokoliv udělat.

Jdete opravdu ode zdi ke zdi. Zřejmě vám nevadí to, co se teď děje v Praze, že je zaplavena tisícemi zpitých individuí, že Strahov již tři noci nespal, protože si tam Czechtekaři zcela nelegálně rozložili ty svoje reprobedny, provozují rámus a zcela nelegálně se tu shromaždili a zde přebývali. Jakto, že jste to nechali bez povšimnutí?! První zásah jste pokazili, tak teď radši nebudete zasahovat vůbec?!

Takže odteďka si v této republice může dělat kdo chce co chce, kdokoliv může znepříjemňovat život stovkám lidí tím, že na plný pecky pustí dusot? Ocitli jsme se v anarchii?!

 
 
 
 

FOTOREPORTY

 
Dan
Dan
 
 

ČLÁNKY AUTORA

 
 
 
 
 
 
 
 

Partnerské linky: festivaly 2016